Online03.11.2013

Bril voor 1 dollar wint de ‘empowering people award’


bril-voor-1-dollar-wint-de-empowering-pe.jpg
bril-voor-1-dollar-wint-de-empowering-pe.jpg

Een gerenommeerde internationale jury hakte gisteravond de knoop door: de ‘empowering people. Award’ gaat naar de Duitser Martin Aufmuth voor zijn OneDollarGlasses, een spotgoedkope bril voor de prijs van slechts 1 US dollar die miljoenen arme mensen met verminderd zicht kan helpen.

De Siemens Stiftung prees gisteren tijdens een officiële prijsuitreiking in Naïrobi 23 uitvinders, ondernemers en organisaties voor hun veelbelovende projecten. Via de ‘empowering people. Award’ gaat de stichting op zoek naar eenvoudige maar slimme oplossingen, die de levenskwaliteit van mensen in de ontwikkelingslanden aanzienlijk kunnen verbeteren. Een internationale jury koos de 23 finalisten, waaronder de Nederlandsse inzending van de SimGas GesiShamba rural biogas digester, een ready-to-use systeem voor de productie van biogas, uit een totaal van 800 inzendingen wereldwijd. Ook de winnaar van de ‘Community Prize’, op basis van een online stemming op de website van de ‘empowering people. Award’, werd tijdens de prijsuitreiking bekendgemaakt.

De grote winnaar van de ‘empowering people. Award’, Martin Aufmuth uit Erlangen, Duitsland, ontving een bedrag van 50.000 euro voor zijn baanbrekende OneDollarGlasses. Voor een prijs van ongeveer 1 US dollar kan deze bril een enorm verschil maken voor slechtziende mensen in arme regio’s. Miljoenen mensen die zich tot nog toe geen bril konden veroorloven, krijgen nu de mogelijkheid om te studeren of werken zonder visuele achterstand.

De tweede prijs, een bedrag van 30.000 euro, ging naar Dr. Moses Kizza Musaazi uit Oeganda voor de MakaPads. Het concept is eenvoudig, maar geniaal. Het MakaPads maandverband is uiterst goedkoop en betaalbaar voor vele vrouwen in ontwikkelingslanden, die anders beperkt zouden worden in hun school- of werkomgeving vanwege een gebrek aan alternatieven. MakaPads worden gemaakt van natuurlijke materialen en zijn biologisch afbreekbaar. Doordat ze lokaal geproduceerd worden, creëren ze bovendien nieuwe werkgelegenheid.

De Brit David Osborne won met zijn gecombineerde water- en energieoplossing Jompy Water Boiler de derde prijs, goed voor een bedrag van 20.000 euro. Het vederlichte, goedkope apparaat wordt geplaatst tussen de kookpot en het open vuur. Het zorgt ervoor dat mensen tegelijkertijd kunnen koken en water kunnen opwarmen tot temperaturen die schadelijke waterbacteriën doden. Dit water kan dan gebruikt worden om te drinken, te koken of te baden. Zo wordt energie op een efficiëntere manier gebruikt. De brandstofkosten voor arme gezinnen kunnen hiermee sterk omlaag gaan.

Verder kreeg ook Gregor Schäpers een eervolle vermelding op de prijsuitreiking in Naïrobi. Met zijn bedrijf Trinysol uit Mexico behaalde hij de meeste stemmen op de website van de ‘empowering people. Award’. Trinysol ontwikkelt zonnereflectoren die energie opwekken om te bakken, koken of frituren, maar ook om stoom te genereren. Het concept is vooral interessant voor kleine en middelgrote bedrijven die streven naar potentiële energiebesparing en alternatieve energiebronnen. Naast de vaste geldsom van 5.000 euro die ook de overige finalisten ontvangen, zal de Siemens Stiftung Schäpers in zijn project steunen met materialen voor een totaalbedrag van 3.000 euro.

De 19 andere winnaars ontvangen, zoals gezegd, een bedrag van 5.000 euro. Het blijft echter niet bij deze geldprijzen alleen. De Siemens Stiftung zal alle 23 finalisten blijven steunen in de verdere ontwikkeling van hun projecten en de lokale implementatie. Het lange termijndoel is om ontwikkelaars en gebruikers van interessante oplossingen in contact te brengen met potentiële investeerders en organisaties.

We zijn enorm blij dat zoveel geniale en gepassioneerde uitvinders bereid waren hun veelbelovende innovaties hier in Naïrobi te komen presenteren,” zegt Rolf Huber, Managing Director van de Siemens Stiftung, “We zijn ervan overtuigd dat elk van deze oplossingen een grote impact zal hebben op de levenskwaliteit van mensen in de ontwikkelingslanden. Door individuen aan te moedigen, moedigen we op lange termijn ook de gemeenschappen aan. We hebben hier vandaag 23 winnaars. Maar wanneer het mogelijk wordt om deze oplossingen in operatieve systemen en businessmodellen te bundelen, zullen er wereldwijd nog veel meer mensen als winnaar beschouwd kunnen worden.”

Verder lezen over Award

Oscars 2024: hier stream je alle winnaars

De Oscars zijn vergeven: de beste films van 2023 hebben hun prijzen gekregen en hierbij viel vooral op dat Oppenheimer goed op stoom was: 7 Oscars gingen er naar die film, waaronder de meest begeerde, namelijk die van Be...

Entertainment11.03.2024

Oscars 2024: hier stream je alle winnaars

​Waarom Barbie-nummer I’m Just Ken zo’n internethype is

“Het lijkt niet uit te maken wat ik doe. Ik ben altijd nummer twee. Niemand weet hoe hard ik het geprobeerd heb. Ik heb gevoelens die ik niet kan uitleggen. Ik word er gek van.” Je zou het niet zeggen, maar dit zijn...

Entertainment27.02.2024

​Waarom Barbie-nummer I’m Just Ken zo’n internethype is

Oscar-nominaties bekend: Oppenheimer en Barbies strijden door

De Oscar-nominaties van dit jaar (maar voor films van 2023) zijn bekendgemaakt. We zien dat Oppenheimer de grootste kanshebber is met 13 nominaties, Poor Things heeft er 11, Killers of the Flower Moon 10 en het fijne Bar...

Entertainment23.01.2024

Oscar-nominaties bekend: Oppenheimer en Barbies strijden door

​Game Awards 2023: alle aankondigingen op een rij

We stonden al stil bij de winnaars van de Game Awards, maar naast die enorme rij games die een award hebben ontvangen, barst het evenement ook altijd van de aankondigingen. We gaan ze allemaal bij langs. Hideo Kojima on...

Gaming08.12.2023

​Game Awards 2023: alle aankondigingen op een rij

​Dit zijn de beste games van 2023

Afgelopen nacht zijn de Game Awards weer vergeven en dat betekent dat we weten welk spel de beste game van het jaar is geworden. Maar we weten ook wel indiegame het meest gewaardeerd werd. De grote winnaar van de Game Aw...

Gaming08.12.2023

​Dit zijn de beste games van 2023

Game Awards 2023
Dit zijn de fluffy winnaars van de Comedy Pet Photography Awards

Elk jaar worden er door Comedy Pet awards uitgegeven voor de dierenfoto’s die het grappigst of mooist zijn. Er zijn dit jaar weer veel terechte winnaars gevonden. Fotografen hebben allerlei verschillende dieren op hun...

Media12.08.2023

Dit zijn de fluffy winnaars van de Comedy Pet Photography Awards

Emmy-nominaties 2023: Succession & The Last of Us zijn populair

Heb je The Last of Us wel gezien? Succession? The White Lotus? HBO Max heeft wat te vieren, want veel van de series die heel veel Emmy-nominaties hebben gekregen, staan op die streamingdienst. Sterker nog: nog nooit kree...

Entertainment13.07.2023

Emmy-nominaties 2023: Succession & The Last of Us zijn populair

Plus de jongste genomineerde ooit
Grammy’s komen met nieuwe regel: AI kan niet winnen

In een wereld waarin de Beatles hun laatste nummer afmaken met AI, Spotify de strijd aangaat met nummers die door Drake gezongen lijken te zijn maar stiekem door een robot zijn samengesteld en waarin we straks tekst kunn...

Entertainment20.06.2023

Grammy’s komen met nieuwe regel: AI kan niet winnen

Verder lezen over Innovatie

5 dingen om op te letten als je je eigen bedrijf start

Eigen tarieven bepalen en eigen werktijden: hoe fijn is dat? Het geeft een enorm gevoel van vrijheid, maar dat betekent niet dat er niet een paar dingen zijn die je toch echt wel even moet regelen. Deze 5 dingen zijn verstandig om op te letten als je je eigen bedrijf start.

Startups15.05.2024

5 dingen om op te letten als je je eigen bedrijf start

De eerste Porsche 911 met een hybride aandrijflijn

De allereerste Porsche 911 voor de openbare weg met een hybride aandrijflijn staat in de startblokken om gepresenteerd te worden. Na een uitvoerig testprogramma is de nieuwe 911 klaar voor serieproductie.

Automotive13.05.2024

De eerste Porsche 911 met een hybride aandrijflijn

Review: De Philips OLED808 Ambilight TV geeft je een meer meeslepende ervaring

Het is een televisie voor iedereen die op zoek is naar een indrukwekkende kijkervaring. Zoals je gewend bent van Philips is ook dit weer een meesterwerk in beeldtechnologie.

Technology10.05.2024

Review: De Philips OLED808 Ambilight TV geeft je een meer meeslepende ervaring

Oh-oh: Neuralink-implantaat raakt los van het brein

Neuralink heeft succesvol een implantaat in een mens gezet, maar nu blijkt het toch tegen problemen aan te lopen met dat implantaat.

Technology09.05.2024

Oh-oh: Neuralink-implantaat raakt los van het brein

Elon Musk, let op: muizen met hybride brein gecreëerd

Muizen met een stukje rattenbrein: het klinkt als een soort horrorfilm, helemaal als je bedenkt waar het heen kan gaan: human-machine breinen.

Technology03.05.2024

Elon Musk, let op: muizen met hybride brein gecreëerd

Getir stopt met flitsbezorging in Nederland

Getir, gezien als een van de pioniers op het gebied van flitsbezorgingen van boodschappen, heeft vandaag (29 april 2024) aangekondigd dat zij het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Nederland en de Verenigde Staten gaat verlaten.

Nieuws29.04.2024

Getir stopt met flitsbezorging in Nederland

Ook weg uit de UK, US en Duitsland
De Atlas-robot van Boston Dynamics is onherkenbaar geworden

Boston Dynamics heeft zijn nieuwe Atlas-robot geïntroduceerd en die ziet er heel anders uit dan zijn voorganger. Vooral het gezicht is een wereld van verschil.

Technology18.04.2024

De Atlas-robot van Boston Dynamics is onherkenbaar geworden

Facelift of faceswap?
SAP opent een experience center dat volledig is gericht op AI

SAP Labs France, een SAP-dochteronderneming die zich bezighoudt met R&D-activiteiten, kondigt de opening aan van haar Customer Experience Center in het Zuid-Franse technologiepark Sophia Antipolis.

Technology17.04.2024

SAP opent een experience center dat volledig is gericht op AI