Online14.11.2012

De klant eist zakelijke innovatie


de-klant-eist-zakelijke-innovatie.jpg
de-klant-eist-zakelijke-innovatie.jpg

Nieuwe technologie is de standaard en de evolutie hiervan kenmerkt zich vandaag de dag door een ongeëvenaard tempo. Bedrijven moeten deze ontwikkelingen wel volgen willen zij hun marktpositie behouden. De moderne klant, ongeacht of dit een bedrijf of consument is, verwacht en eist in sommige gevallen zelfs innovatieve oplossingen. 

Neem bijvoorbeeld de banken. Begin jaren ’80 was de klant van de bank nog genoodzaakt om zijn saldo te checken op een papieren afschrift. Een paar jaar later kon er gebeld worden om het saldo op te vragen. Niet lang daarna kwamen de pinautomaten op in het straatbeeld. Tegenwoordig kunnen we deze informatie via internet en zelfs via onze mobiele telefoon raadplegen. Het bovenstaande is een mooi voorbeeld van bedrijven die in navolging van de concurrent wel mee moeten in de slipstroom van innovatieve ontwikkelingen.

Een ander goed voorbeeld is de 3D-trend voor televisies. Deze volgde maar wat snel nadat de connected televisies in de etalage stonden. Hotelketens zien zich genoodzaakt om kamers, die nog maar net zijn voorzien van een nieuwe televisie, alweer te vervangen voor modellen met een 3D-optie. En een minibar, dat is inmiddels meer dan een kleine koelkast om drank en snacks koud te houden. Vaak zijn er  ‘slimmere’ versies beschikbaar die data over gebruik direct doorgeven aan de receptie, waardoor zij weten of er iets moet worden bijgevuld. De oude modellen moeten om efficiënt te blijven, wel worden vervangen.

Bovenstaande voorbeelden illustreren hoe het met in de dienstverlening steeds vaker rondom technische ontwikkeling van een apparaat draait.

Prijskaartje
Bedrijven zijn dus genoodzaakt te investeren in ‘smart devices’. Niet alleen om de interne organisatie naar een hoger plan te trekken, maar juist de core business. Deze apparaten, waar doorgaans een flink prijskaartje aan hangt en die meestal snel verouderen, zijn ook nog eens niet op stel en sprong terugverdiend. Toch moet er, om mee te gaan met de technologische ontwikkelingen, telkens een nieuwe investering gedaan worden.

Er dient eerst relatief veel geld te worden uitgegeven, om pas later te kunnen terugverdienen. Dat levert een scheve verhouding op tussen inkomsten en uitgaven. Het leasen van dit soort apparaten brengt deze verhoudingen weer in balans. De uitgaven worden immers beperkt als er maandelijks een bedrag wordt betaald. Het gevaar van verouderde technologie wordt afgewend, omdat het apparaat niet voor de volledige levenscyclus geleased hoeft te worden.

Bedrijven zijn al jaren gewend aan het leasen van een auto. Het wordt nu hoog tijd dat bedrijven van de gedachten afstappen dat ze alle ‘smart devices’ in eigen beheer moeten hebben..

Deze blogpost is geschreven door Yann Toutant, General Manager bij Econocom Nederland.

Verder lezen over Innovatie

De Atlas-robot van Boston Dynamics is onherkenbaar geworden

Boston Dynamics heeft zijn nieuwe Atlas-robot geïntroduceerd en die ziet er heel anders uit dan zijn voorganger. Vooral het gezicht is een wereld van verschil.

Technology18.04.2024

De Atlas-robot van Boston Dynamics is onherkenbaar geworden

Facelift of faceswap?
SAP opent een experience center dat volledig is gericht op AI

SAP Labs France, een SAP-dochteronderneming die zich bezighoudt met R&D-activiteiten, kondigt de opening aan van haar Customer Experience Center in het Zuid-Franse technologiepark Sophia Antipolis.

Technology17.04.2024

SAP opent een experience center dat volledig is gericht op AI

​Opmerkelijk: Amazon stopt met zijn kassaloze supermarkt

Het was een video die volledig viral ging, en terecht: Amazons kassaloze supermarkten. Nu lijkt het daar echter op terug te komen. Het verwijdert de Just Walk Out-technologie uit de Fresh-supermarkten in de Verenigde Sta...

Technology03.04.2024

​Opmerkelijk: Amazon stopt met zijn kassaloze supermarkt

Pacemaker-batterijen nooit meer vervangen dankzij je eigen lijf

Als je een pacemaker hebt, dan ben je niet na één operatie klaar. Je moet regelmatig opnieuw onder het mes, namelijk om de batterij van het essentiële apparaat te vervangen. Daar komt in de toekomst mogelijk veranderi...

Technology01.04.2024

Pacemaker-batterijen nooit meer vervangen dankzij je eigen lijf

​Amazon introduceert app op met je handpalm te betalen

Het is geen waarzegger: Amazon introduceert een app waarmee je hand wordt gelezen. Niet om te bepalen hoe lang je levenslijn is, maar wel om vast te stellen hoe hoog je banksaldo is. Of nou ja, of het genoeg is om de bet...

Technology29.03.2024

​Amazon introduceert app op met je handpalm te betalen

De grootste hyperloop van Europa ligt in Nederland

Het is 420 meter lang en daarmee de langste hyperloop van Europa. We hebben het over het gloednieuwe European Hyperloop Center in Veendam. Het is te vinden bij Husa Logistics en kostte 7,5 miljoen euro om te bouwen. Spec...

Technology28.03.2024

De grootste hyperloop van Europa ligt in Nederland

OpenAI introduceert AI in Hollywood: vrees acteurs dichterbij

Eén van de redenen dat vorig jaar zoveel acteurs en scenarioschrijvers in Hollywood staakten, was de angst voor AI. Computergemaakte mensen kunnen immers veel engere stunts doen, hoeven niet te worden betaald en zijn al...

Technology24.03.2024

OpenAI introduceert AI in Hollywood: vrees acteurs dichterbij

And so it begins
​Eerste mens met Neuralink gamet uren achtereen met zijn brein

Hij is volledig verlamd, maar kan schaakstukken verplaatsen via de computer zonder een muis of scherm aan te raken. Het is de 29-jarige Noland Arbaugh, een naam die geschiedenis heeft geschreven. Niet helemaal door zijn...

Technology21.03.2024

​Eerste mens met Neuralink gamet uren achtereen met zijn brein