Online09.07.2009

Online radio ‘voorlopig’ gered


online-radio-voorlopig-gered.jpg
online-radio-voorlopig-gered.jpg

Zoals je wellicht weet werd het voortbestaan van online muziekdiensten als Pandora, die webradio’s of webcasters genoemd worden, bedreigd omdat de auteursrecht beschermers in de VS eisen dat er veel hogere bijdragen betaald worden.

Deze zou $ 0,19 per gestreamde song bedragen. Hetgeen voor webcasters, die meestal niet heel veel inkomsten hebben, de doodsteek zijn geweest. Maar nu is er, na 2 jaar onderhandelen, eindelijk een akkoord bereikt en een nieuwe deal met de muziekindustrie gesloten die voor alle internetradiostations wel eens gunstig zou kunnen uitpakken.

De meeste artikelen hebben het over een overwinning voor Pandora en Co, maar bij Techdirt stellen ze daar toch wat vragen bij.

Overeengekomen is er nu dat de webcasters maar liefst 25% van hun inkomsten zouden afdragen en dat er een minimum verschuldigd bedrag is van 25.000 dollar. En dat terwijl de klassieke zenders gemiddeld 3-4% van hun inkomsten afdragen (aan componisten, songschrijvers, uitgevers).

De deal die nu bereikt werd is volgens Techdirt voor iedereen een slechte zaak, behalve voor auteursrechtenmaatschappij SoundExchange en het RIAA.

Pandora heeft inmiddels al aangekondigd dat het haar gratis aanbod sterk zal verminderen. Als je meer dan 40 uur per maand wil luisteren zal je moeten betalen.

NYTimes
& Netties