Online09.04.2009

GasPedaal in hoger beroep


Autozoekmachine GasPedaal gaat in hoger beroep tegen de uitspraak in de bodemprocedure tegen Wegener. De rechtbank van Den Haag bepaalde dat GasPedaal niet langer delen van autoadvertenties mag overnemen van AutoTrack.nl, eigendom van Wegener. GasPedaal is het onder meer niet eens met het oordeel van de rechtbank dat Wegener hierdoor schade lijdt.

GasPedaal doorzoekt het occasionaanbod van verschillende Nederlandse autosites en combineert de resultaten in een totaaloverzicht. GasPedaal toont hierbij een beperkt aantal gegevens en een kleine foto van de occasion. Wanneer een advertentie wordt aangeklikt, wordt de bezoeker doorgestuurd naar de specifieke webpagina van de autosite waar de auto gevonden is.

gaspedaal-in-hoger-beroep.jpg
gaspedaal-in-hoger-beroep.jpg

Volgens het oordeel van de rechtbank maakt GasPedaal, door haar handelswijze, inbreuk op het databankenrecht van Wegener. De rechtbank meent weliswaar dat GasPedaal per zoekopdracht géén substantieel deel van de databank opvraagt en hergebruikt, maar dat door het cumulatieve effect van de vele zoekopdrachten via GasPedaal een substantieel deel van de databank van Wegener aan het publiek ter beschikking wordt gesteld. Automatisch concludeert de rechtbank hieruit dat Wegener daardoor schade lijdt.
 
Volgens de advocaat van GasPedaal is het niet terecht dat de rechtbank de schade automatisch aanneemt. “GasPedaal is een zoekmachine die slechts beperkte delen van autoadvertenties van onder meer AutoTrack weergeeft. Volgens de databankenwet kan in dat geval alleen van inbreuk sprake zijn als de exploitant van een databank ongerechtvaardigde schade lijdt. Indien Wegener schade lijdt, dan zal dit aangetoond moeten worden. De rechtbank mag daar niet zomaar vanuit gaan. Daarnaast zijn wij van mening dat het opvragen en hergebruiken, voor zover daar sprake van is, niet zoals de Databankenwet voorschrijft, op systematische wijze gebeurt. Daarom is er naar onze mening geen sprake van inbreuk op het databankenrecht van Wegener.”
 
Wegener heeft tot op heden het vonnis van de rechtbank niet laten betekenen, waardoor GasPedaal vooralsnog gewoon kan blijven zoeken in autoadvertenties die op AutoTrack worden aangeboden.