Online08.01.2008

Alles moest nog worden uitgevonden


Het boek staat vol met sappige anekdotes zoals die van de presentatie van de ARRA (Automatische Relais Rekenmachine Amsterdam, zie afbeelding) de eerste computer van Nederland.

Het is een feit dat Piet Beertema Nederland als tweede land ter wereld aansloot op het internet. Het was ook Piet die er voor zorgde dat Nederland als eerste ter wereld in 1986 een “national country code toplevel domain” kreeg, .nl

Veel verhalen en anekdotes komen van de eerste hand omdat de schrijfster, Cordula Rooijendijk de vele Nederlandse pioniers heeft opgezocht en ze persoonlijk heeft geïnterviewd onder het genot van een kop koffie. Het boek belicht niet alleen de ontwikkeling van de professionele computers – in het begin werden deze enkel gebruikt voor het maken van berekeningen voor onder andere de grote bouwwerken van het Deltaplan – maar ook de ontwikkeling van de eerste zelfbouw PC’s zoals de Altair 8800 .

Je kunt nog een andere les uit het boek trekken; pionieren doe je niet van 9 tot 5. Echte pioniers zoals Allan Turing maar ook de Nederlander Edsger Dijkstra – hij legde in 1965 de basis voor gestructureerd programmeren door o.a. het GoTo statement in de ban te doen – dachten zowat in enen en nullen. Ze stonden er mee op en gingen er mee naar bed, dat naar bed gaan was dan vaak een noodzakelijke bijkomstigheid tussen het pionieren door. Dus ICT managers van Nederland geef je werknemers de ruimte en stimuleer ze om te ontwikkelen aan nieuwe (web)initiatieven. Misschien is dat ook wat Nederland nodig heeft om de eerste internationale “killer web-app” van Nederlandse bodem te ontwikkelen.

En nu snel naar de winkel om dat boek aan te schaffen!

Henkey
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.