Nieuws24.11.2016

Welk woord wil jij nooit meer horen in 2017?


Weg met dat woord

Sommige mensen gebruiken woorden waarvan de rillingen over je rug lopen. Maar gelukkig kunnen we daar iets aan doen, want de verkiezing Weg met dat woord gaat weer van start. Deze verkiezing wordt georganiseerd door het Instituut voor de Nederlandse Taal. Welke woorden wil jij nooit meer horen in 2017? Je kunt ze nu nomineren via de website wegmetdatwoord.nl.

Weg met deze woorden

Aan lelijke woorden in de Nederlandse taal geen gebrek. En aan mensen die ze gebruiken ook niet. Zo krijg ik echt jeuk van volwassen vrouwen die het over hun ‘vriendinnetje’ hebben. Of mensen die breaking news letterlijk vertalen met brekend. En toppertje… Enkeltje Denemarken voor deze mensen.

Lelijkste woord van 2015: me

Vorig jaar heb je ook al kunnen stemmen op woorden die je nooit meer wilde horen. Maar liefst 25.000 mensen brachten toen hun stem uit en massaal werd gestemd op het woord ‘me’ maar dan in de betekenis van ‘mijn’. Jammer vind ik, dat dit woord het toen gewonnen heeft want dat is een regelrechte taalfout en geen ‘lelijk woord’. Het is natuurlijk wel lelijk dat mensen het in de verkeerde context gebruiken, maar dat gebeurt vaker. Zo weet de gemiddelde Nederlander ook het verschil tussen is en eens niet meer, zoals in de zin “geef me dat boek eens”.

Woorden die vorig jaar onder andere genomineerd werden waren chillen, mensenmens en papadag. Wat mij betreft mag mensenmens nu ook weer genomineerd worden, zó lelijk… In 2014 won het woord ‘oudjes’. In de race waren toen ook yolo en participatiesamenleving.

Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en editor in chief van Travelvalley. Ze schreef ook de boeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen. E-mail: marloes@travelvalley.nl