Nieuws15.02.2021

Vandaag is het Wereld Kinderkanker Dag


Bij DutchCowboys schrijven we over nieuws, technologie, gadgets, cybercrime en entertainment. In 2021 besteden we daarnaast dagelijks aandacht aan een thema van de dag. Soms zijn dat grappige of luchtige onderwerpen, vandaag draait het om een heel serieus en heftig onderwerp: kinderkanker. Omdat het vandaag Wereld Kinderkanker Dag is een goede reden om hierbij stil te staan en wat meer over te vertellen. Want aandacht voor zieke kinderen en deze vreselijke ziekte kan er wat ons betreft niet genoeg zijn.

Onderzoek naar kinderkanker

Om verschillende vormen van kinderkanker te genezen is het nodig om veel onderzoek te doen. Elk jaar krijgen ruim 550 kinderen in Nederland kanker, waarvan 75% geneest. KiKa (Kinderen Kankervrij) streeft ernaar om dit te verhogen naar 95%. Daar is geld voor nodig. En niet alleen voor onderzoek naar genezing, maar ook voor onderzoek naar pijnbestrijding en het geven van voorlichting. De Stichting KiKa bestaat sinds 2002 en heeft inmiddels 137,5 miljoen euro beschikbaar gesteld voor wetenschappelijk onderzoek naar kinderkanker.

Prinses Máxima Centrum Utrecht

Kinderen in Nederland die de diagnose kanker krijgen kunnen terecht bij het Prinses Máxima Centrum in Utrecht. Het is sinds ruim tien jaar het landelijke centrum voor kinderoncologie. De zorg voor zieke kinderen wordt door verzekeraars aan ouders vergoed. Toch zijn er behoorlijk wat onderdelen die niet onder de verzekerde zorg vallen, maar wel belangrijk zijn voor artsen, patiënten en ouders. Daarvoor is de Prinses Máxima Centrum Foundation opgericht. Met het ingezamelde geld krijgen ouders bijvoorbeeld de mogelijkheid om dag en nacht bij hun zieke kind te verblijven en het door KiKa ingezamelde geld wordt door de Foundation vooraal aan onderzoek besteed.

Wereld Kinderkanker Dag 2021

Elk jaar staat 15 februari wereldwijd in het teken vanj kinderen met kanker. Een ziekte die op kind en gezin een enorme impact heeft. Hoe ziet de wereld eruit als je zo jong al ziek wordt? Ter gelegenheid van de Kinderkanker Dag nam het prinses Máxima Centrum een aantal video’s op. Zoals deze, waarin Sterre van 17 jaar, die botkanker heeft, vertelt hoe haar leven eruitziet.

Doneren

Wil je graag een donatie doen? Via deze link kun je direct doneren.

Irene Boskma

Irene is tekstschrijver en blogger. Naast schrijven vindt ze het leuk om hard te lopen en de wereld rond te reizen. Of dat nu korte of lange trips zijn, een verre reis of een bestemming in eigen land. Ze leest dan ook veel reisverhalen om inspiratie op te doen en schrijft graag haar eigen belevenissen op. Omdat ze vindt dat elke plek iets bijzonders heeft, reist ze voor Travelvalley overal naartoe. Ook in haar vrije tijd ontdekt ze graag de wereld en af en toe gaat ze een tijdje weg om als digital nomad vanaf de andere kant van de wereld te werken.