Nieuws20.12.2016

Treitervlogger is woord van het jaar 2016 in Nederland


Je zag het wel aankomen dit jaar. De treitervloggers kwamen halverwege 2016 zo vaak voorbij dat het nieuwe woord meteen in de geheugens van de Nederlanders stond gegrift. De capriolen van Ismail en zijn vrienden die op video werden vastgelegd hielden iedereen bezig en zo werd het woord direct gemeengoed. Daarnaast bekt het ook gewoon lekker. Dat het dus ook de door Van Dale uitgeschreven ‘woord van het jaar’-verkiezing heeft gewonnen is geen echte verrassing.

Samson

Wel is het altijd leuk om te zien welke woorden ook in de race zaten maar het net niet gehaald hebben. Voordat we die oplijsten moeten we nog even stilstaan bij het Belgische (of ja, Vlaamse) woord van het jaar: Samsonseks. Die won overweldigend met 43 procent van de stemmen. Als het je niks zegt heb je in elk geval geen kinderen, want het doelt op seks door ouders van kinderen terwijl het kroost wordt beziggehouden door de tv. Bij onze Oosterburen is dat één van de beste opties om de kinderen tot aan de climax bezig te houden. Hoe zou dat bij ons heten? Sesamstraatseks?

Ismail Ilgun, de `bekendste` treitervlogger.
Ismail Ilgun, de `bekendste` treitervlogger.

Net niet gewonnen

Deze woorden hebben het net niet gehaald maar kregen wel nog een eervolle vermelding van Van Dale. Sommige liggen voor de hand, maar andere lijken er met de haren bijgetrokken:

  • brexodus: het vertrekken van bedrijven uit Groot-Brittannië als gevolg van de brexit
  • pokémonterreur: overlast van spelers van Pokémon Go
  • trumpisme: een extreme vorm van conservatisme en wantrouwen in de staat, is na de verkiezing van Donald Trump tot president van Amerika mogelijk een blijvertje.
  • sjoemelzaad: verwijst naar gesjoemel met donorsperma
  • mediaweigeraar: iemand die geen geloof hecht aan wat de traditionele media melden
  • thuisterrorist: een aanhanger van Islamitische Staat die niet afreist naar het kalifaat maar in eigen land terreurdaden voorbereidt.
  • plascontract: bewoners van een verpleeghuis die maar een bepaald aantal keren per dag naar de wc mogen.

[Afbeelding © kunertus – Fotolia]

Patrick Smeets

Game-enthousiast, tech blogger en presentator. Was ooit rockster. Local celebrity in Limburg maar ziet graag veel van de wereld. Er zijn niet genoeg kattenGIFjes in de wereld.