'Stukken Amazone-regenwoud verkocht via Facebook'

'Stukken Amazone-regenwoud verkocht via Facebook'

Onthulling BBC

Vorig artikel Volgend artikel

Een bizarre onthulling van de Engelse publieke omroep BBC. Zij hebben onderzocht dat delen van het Amazone-regenwoud in Brazilië illegaal worden verkocht op Facebook.

De beschermde gebieden omvatten nationale bossen en land gereserveerd voor inheemse volkeren. Sommige van de percelen die via advertenties op Facebook Marketplace worden vermeld, zijn zo groot als 1000 voetbalvelden. Facebook laat in een reactie weten dat ze er eigenlijk weinig aan gaan doen.

Inheems volk roept Facebook op te stoppen

De BBC zegt verder dat een leider van een van de getroffen inheemse gemeenschappen er bij het technologiebedrijf op aangedrongen heeft meer te doen. Actievoerders hebben beweerd dat de regering Brazilië niet bereid is de verkoop stop te zetten.

Geen certificaten aanwezig

Iedereen kan advertenties van de illegaal te koop gezette stukken regenwoud vinden door de Portugese equivalenten voor zoektermen als 'bos', 'inheemse jungle' en 'hout' in de zoekfunctie van Facebook Marketplace te typen en een stad of dorp in het Amazonegebied als locatie te kiezen.

Veel van de verkopers geven openlijk toe dat ze geen certificaat hebben waaruit blijkt dat zij de eigenaar zijn van het stuk land. Veel van de advertenties komen uit het gebied Rondônia, de regio waar de meeste bomen van het regenwoud al gekapt zijn.

De BBC organiseerde bijeenkomsten tussen vier verkopers uit de staat en een undercoveragent die zich voordeed als advocaat en beweerde rijke investeerders te vertegenwoordigen. Zo kwam dit bizarre verhaal naar buiten.

[foto: Vlad Hilitanu on Unsplash]

Floyd Aanen

Floyd is journalist en al jarenlang als razende reporter werkzaam in de (landelijke) media. Daarnaast een passievolle podcastmaker en hij staat graag voor...