Nieuws15.11.2016

Onderzoek: we liegen massaal over kerstcadeaus


+ 5 cadeaus die altijd goed zijn

Het is jou vast en zeker ook weleens overkomen: dat je tijdens kerst of Sinterklaas een cadeau uitpakt waar je eigenlijk helemaal niet blij mee bent. En dan meteen voel je je schuldig, want degene die het cadeau geeft – waarschijnlijk je partner of een familielid – heeft daar echt zijn of haar best op gedaan. Meestal komt er dan een glimlach tevoorschijn, zo eentje van een boer met kiespijn.

Uit onderzoek van Groupon blijkt nu dat jij helemaal niet de enige bent die liegt over een cadeau tijdens de feestdagen. Maar liefst 80 procent van de ondervraagden in dit onderzoek heeft namelijk aangegeven niet eerlijk te zijn wanneer hij of zei niet blij is met het cadeau. De meeste mensen glimlachen en bedanken netjes. 65 procent zegt er dan ook nog bij dat ze het een leuk cadeau vinden, terwijl dat helemaal niet zo is. Ook wordt de gever vaak vriendelijk bedankt, maar ondertussen wordt er dan stiekem gezocht naar de kassabon om het te ruilen of terug te brengen.

Waarom we liegen

De vraag is nu dus waarom we liegen tegen de mensen die juist het dichtst bij ons staan, zoals je vriend, vriendin, vader of moeder. De reden dat we dat doen is omdat we de gevoelens van de gever niet willen kwetsen: 54 procent geeft aan dat ze daarom liegen. 23 procent vindt het simpelweg onbeleefd om écht eerlijk te zijn, zelfs tegen mensen waarmee je zo close bent. Er zijn ook mensen die eerlijk zijn en de gever vertellen wat hij of zij van dat cadeau vindt, maar dat zijn er niet veel: slechts één procent van de ondervraagden doet dat. En wij maar denken dat Nederlanders zo direct zijn…

Altijd goed: geef een nieuwe, mooie herinnering cadeau\u00a9 bernardbodo - Fotolia
Altijd goed: geef een nieuwe, mooie herinnering cadeau© bernardbodo - Fotolia

Vijf cadeaus die altijd goed zijn

Het beste wat je kunt doen is voorkomen dat een cadeau niet in de smaak zal vallen. Daarmee voorkom je dat mensen uit beleefdheid tegen je zullen liegen. Daarom hebben wij vijf cadeaus voor je op een rij gezet die áltijd goed zijn en zeker weten in de smaak zullen vallen. Een nieuwe herinnering doet het nu eenmaal altijd veel beter dan een fysiek cadeau.

  1. Concertkaartje: met een avondje uit, en zeker met een concert, zit je echt altijd goed. Het enige wat je nog moet doen is achterhalen wat de favoriete artiest is van degene aan wie je een concertkaartje geeft. Maar je mag best wel wat moeite doen voor een leuk cadeau dus dat komt vast goed.
  2. Een weekendje weg: waar je ook altijd goed mee zit, is met een weekendje weg. En gelukkig hoef je daar niet de hoofdprijs voor te betalen. Via bijvoorbeeld Acties.nl kun je honderden aanbiedingen vinden voor een weekendje weg via Expedia, Groupon of TravelBird.
  3. Cadeaubon: dat klinkt misschien saai, maar dat is het niet. De originaliteitsprijs win je er niet mee, maar zo kan de ontvanger zelf uitzoeken wat hij of zij graag wil hebben. Waarmee je wel weer punten kunt scoren is door het een leuke cadeaubon te maken – bijvoorbeeld van de favoriete kleding- of sportwinkel – en die origineel in te pakken.
  4. Bioscoopkaartjes: er zijn maar weinig mensen die niet houden van een avondje bios. Hiermee zit je altijd goed. Doe er wat leuke, symbolische dingen bij, zoals een zak popcorn of M&M’s.
  5. Uit eten: in een heleboel steden in Nederland kun je een culinaire wandeling maken. Een soort walking dinner langs verschillende restaurants, zoals de wijnspijs-wandeling. Daarmee geef je een unieke herinnering en zeker weten dat iedereen hier blij mee is.

Header: © vulcanus – Fotolia.