Nieuws17.05.2016

Nieuw bestemmingsplan voor V&D: de Canadese keten Hudson’s Bay?


De Canadese warenhuisketen Hudson’s Bay gaat in de komende twee jaar 20 warenhuizen openen in heel Nederland. Hierbij wordt een aantal voormalige V&D-panden betrokken.

Het gaat om de formules Hudson’s Bay en Saks OFF 5th. Hudson’s Bay is een luxe winkel die tussen de Bijenkorf en V&D in zit. Saks OFF 5th is een luxe discountformule. Het Canadese warenhuis belooft 5.000 nieuwe banen te creëren. De bedoeling is dat de warenhuizen dit jaar worden omgebouwd en in de loop van 2017 opengaan. De eerste vestigingen zouden op een aantal zeer gewilde winkellocaties openen. Het gaat in elk geval om het pand aan het Amsterdamse Rokin. Ook wordt een aantal voormalige V&D-panden betrokken. Als V&D niet failliet was gegaan, was de Canadese warenhuisketen niet naar Nederland gekomen. Ze hadden die panden nodig. De stap van Hudson’s Bay in Nederland heeft niets te maken met V&D en gaan dus ook zelf op zoek naar personeel.

Naar het schijnt kiest Hudson’s Bay voor de beste plaatsen in de binnensteden. Wat betreft het assortiment wordt er ook gekeken naar de lokale behoeften. Zo willen mensen in Amsterdam andere dingen dan in bijvoorbeeld Zwolle, zo gaf Edo Beukema (verantwoordelijk voor Hudson’s expansie in Nederland) aan. De exacte locaties worden in juni bekend gemaakt.

Baangelegenheid

De nieuwe warenhuizen zullen 2.500 arbeidsplaatsen gaan opleveren en de verbouwingen leveren ook nog eens 2.500 plaatsen op. In totaal zullen er dus 5.000 banen komen en er wordt voor 300 miljoen euro geïnvesteerd.

Hudson’s Bay werd opgericht in 1670 en is daarmee het oudste bedrijf in Noord-Amerika. Inmiddels is de keten ook een van de grootste warenhuizenketens ter wereld met 460 vestigingen en 66.000 werknemers wereldwijd. Hudson’s Bay is sinds vorig jaar bezig de Europese markt te veroveren. In 2015 werden 137 Kaufhof winkels in Duitsland overgenomen en in België werden 16 Inno winkels overgenomen. De Canadezen zijn ook eigenaar van de Amerikaanse keten Saks. De bekendste hiervan is de prestigieuze Saks Fifth Avenue in New York. De outletversie daarvan komt nu dus ook naar Nederland.

Hudson’s Bay is een innovatief, modern warenhuis met een hedendaagse inrichting. Er is van alles te koop: kleding, kookspullen, woonspullen, boeken en nog veel meer. De winkel zit bovenin het middensegment. Het is net iets duurder dan V&D en iets goedkoper dan Bijenkorf.

De andere formule, Saks OFF 5TH, verkoopt kleding, schoenen en accessoires uit het luxere segment. Dan moet je denken aan merken als Burberry en Jimmy Choo. Omdat het een outlet is, zijn spullen hier goedkoper dan ergens anders.

Tedje van Gils

Tedje is blogger voor Stylecowboys, Dutchcowboys en Travelvalley. Verder is ze tekstschrijver bij Red Banana. Ze is film- en serieverslaafd en houdt van lekker eten, reizen en beauty.