Nieuws27.10.2016

Microsoft-evenement brengt mooie hardware, 3D Windows-updates


Surface Studio, Book en nieuwe Windows-update

Het grote Microsoft-evenement dat gisteren plaats heeft gevonden zat vol met nieuws, met vooral veel nieuwe hardware. Opvallend was in hoeverre Microsoft door lijkt te hebben dat een goede presentatie het halve werk is en het kan zijn dat de promofilmpjes nogal Apple-achtig overkomen. Natuurlijk was er ook Windows-nieuws, veel zelfs, maar dat is toch niet zo sexy als de hardware die Microsoft liet zien.

Surface Studio

Surface Studio is de all-in-one die Apple wel even liet zien hoe je precies een aansprekend apparaat op je desktop zet. Het apparaat lijkt voornamelijk bedoeld voor de creatieve markt. Het platte 28″ scherm zit met een hengsel vast aan het computerblok en kan makkelijk zo goed als plat gelegd worden zodat je er op kunt tekenen. Er wordt in eerste instantie ook een soort puck bijgeleverd, die Microsoft de Surface Dial noemt. Daar kun je aan ‘draaien’ om dingen uit menu’s te selecteren. De Studio doet qua specificaties niet onder voor veel serieuze PC’s die je nu kunt kopen, dus het zal benieuwen of de volgens Microsoft gelimiteerde beschikbaarheid eind dit jaar gaat zorgen voor speculatie of rijen voor de Microsoft Store.

Surface Book

Ook de nieuwe laptops, de Surface Book i7-serie, zagen er goed uit. Niet alleen dat, Microsoft heeft ook in de gaten waar gebruikers op zitten te wachten: batterijduur. De Books zijn niet goedkoop (2.400 USD) maar dan heb je wel een laptop met serieuze power die ook nog eens 16 uur meegaat. Grafisch is dit dus twee keer zo krachtig dan de Surface Book van vorig jaar terwijl er behalve een iets groter gewicht niks veranderd is.

Het design is inderdaad niet aangepast ten opzichte van vorig jaar, en je zou kunnen zeggen dat het ook niet per se nodig was. De Macbook Pro ziet er ook al jaren hetzelfde uit en hoewel het te veel eer is om de Surface Book dezelfde ontwerp-status toe te dichten is er niks mis met hoe de Windows-laptops er uit zien. Ook Microsoft lijkt door te hebben dat als je indruk wilt maken met een laptop als softwaremaker, je het toch gewoon zelf moet doen. Vanaf 10 november is de nieuwe Book te krijgen.

Windows Creators Update

Windows is inmiddels flink aan het veranderen en nu dat Microsoft verlost is van de genummerde updates kan dat stukje bij beetje. De Creators Update, die we begin volgend jaar mogen verwachten, valt in dezelfde lijn als de Surface Studio, al heb je er geen nodig om er wat aan te hebben. Wel nodig? Een VR-bril, of iets anders om 3D-beelden mee te kunnen kijken. Microsoft zet hard in op Augmented en Virtual Reality en dus zijn er een aantal nieuwe 3D-applicaties, waaronder 3D Paint en Powerpoint.

Headsets

Microsoft gaat zo hard op 3D dat we binnenkort zelfs VR-brillen van merken als Dell, Asus en Acer bij een pc aangeboden gaan zien, voor prijzen onder de 300 dollar. Microsoft hoopt door partnerships aan te gaan met de makers dat een VR-bril iets heel gewoons wordt en mensen optimaal gebruik gaan maken van de 3D-capaciteiten van de nieuwe Windows. Vooruitkijkend geen slecht idee, want als mensen straks gewend zijn aan een 3D-interface zit Microsoft op de eerste rij. Er zitten trouwens ook nog een aantal leuke ‘gewone’ updates in de nieuwe Windows-versie, zoals personen die je in de taakbalk kunt hangen om snel bestanden uit te wisselen of te chatten en een streaming-service die het groeiende gamer- en streamer-segment van de bevolking zal aanspreken.

Frisser

Microsoft is hard op weg het suffe imago van zich af te schudden met interessante hardware als de Surface Studio, maar wat dit evenement vooral aanstipt is dat de softwaremaker kleur durft te bekennen als het gaat om de toekomst. Microsoft ziet veel AR en VR in de toekomst en probeert alvast in die richting te bewegen qua software. Als ze goed zitten met hun visie levert dat op langere termijn een flink voordeel op, maar dan moeten ze wel het dominante softwareplatform blijven.

Door zichzelf neer te zetten als iets anders dan het verplichte nummertje dat nou eenmaal bij (zakelijke) software hoort proberen ze ook te zorgen dat mensen Windows gewoon accepteren. Die nieuwe hardware helpt daar wel bij (het zal in elk geval goed staan in de winkels, ook als niemand het koopt) en hoewel iedereen roept dat de desktop stervende is weet Microsoft dat er nog veel gaat gebeuren voordat we onze ‘echte’ computers uiteindelijk vaarwel zeggen.

[Afbeeldingen © Microsoft]

Verder lezen over Microsoft

Een realistische video van jou is gemaakt met één foto

Microsoft heeft een nieuw AI-model gepresenteerd dat op vrij indrukwekkende wijze en met heel weinig informatie al volledige video's kan maken, mét tekst.

Online22.04.2024

Een realistische video van jou is gemaakt met één foto

Dit zijn volgens LinkedIn de beste bedrijven voor carrièreontwikkeling in 2024

Deze jaarlijkse lijst biedt een overzicht van de 15 beste werkplekken voor professionals om op dit moment carrière te maken in Nederland. Het is dit jaar een mix van bedrijven in tech, financiën, consumentengoederen en logistiek.

Social Media16.04.2024

Dit zijn volgens LinkedIn de beste bedrijven voor carrièreontwikkeling in 2024

Windows 11 wordt voorzien van meer reclame

Windows staat al bol van de advertenties, maar daar komt nog veel meer bij. Microsoft introduceert straks aanbevolen apps.

Online11.04.2024

Windows 11 wordt voorzien van meer reclame

Xbox krijgt een AI-chatbot die nu al tegenvalt

Microsoft is van plan om een virtuele chatbot aan zijn Xbox-gameconsole toe te voegen. Het gaat dan om een chatbot die door middel van kunstmatige intelligentie helpt bij de klantenservice. Denk bijvoorbeeld aan vragen d...

Gaming05.04.2024

Xbox krijgt een AI-chatbot die nu al tegenvalt

Tijdmachine: Microsoft Bob was Microsoft voor beginners

Het is al 29 jaar geleden dat Microsoft met Bob kwam. Niet de bewust onbeschonken bestuurder, maar een gebruikersomgeving die was bedoeld om mensen die zich niet zo comfortabel voelden bij het gebruiken van een computer...

Technology01.04.2024

Tijdmachine: Microsoft Bob was Microsoft voor beginners

Microsoft gaat het doen: Teams en Office scheiden

Veel mensen adviseren ertegen, maar Microsoft gaat het toch doen: Office en Teams scheiden. Het komt dan met een nieuwe versie van Microsoft 365 en Office 365 waarbij Teams er niet meer bij zit. Microsoft doet dat echter...

Marketing01.04.2024

Microsoft gaat het doen: Teams en Office scheiden

Komt er een witte, discloze Xbox Series X?

De zwarte Xbox Series X kennen we: maar Microsoft schijnt ook een witte variant in de maak te hebben. Het apparaat is nagenoeg identiek aan de zwarte, maar komt behalve in een andere kleur ook zonder disc drive. Xbox Ser...

Gaming28.03.2024

Komt er een witte, discloze Xbox Series X?

​Microsoft Teams verenigt eindelijk privé en zakelijk gebruik

Sinds het thuiswerken is zakelijk en privé meer dan ooit verwoven. De een kan daar beter mee omgaan dan de ander, maar waar we het allemaal over eens kunnen zijn is dat die constante scheiding niet altijd zijn vruchten...

Online14.03.2024

​Microsoft Teams verenigt eindelijk privé en zakelijk gebruik