Kopen, kopen, kopen: Apple koopt bedrijven op

Kopen, kopen, kopen: Apple koopt bedrijven op

Vorig artikel Volgend artikel

Apple heeft de afgelopen zes jaar ongeveer 100 bedrijven overgenomen, dat heeft CEO Tim Cook op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van Apple naar buiten gebracht. Omgerekend koopt Apple dus om de drie tot vier weken een bedrijf.

Cook vertelde op de aandeelhoudersvergadering dat de acquisities vooral gericht zijn op het verwerven van technologie en talent.

Apple heeft veel geld te besteden

Apple heeft een hoop geld te besteden. Afgelopen kwartaal werd een omzet behaald van $ 111,4 miljard. De grootste acquisitie van Apple in het afgelopen decennium was de aankoop van Beats Electronics, de hoofdtelefoonfabrikant opgericht door rapper en producer Dr. Dre. Daar betaalde Apple $ 3 miljard voor.

Een andere opvallende aankoop was Shazam, softwarebedrijf voor muziekherkenning, voor $ 400 miljoen in 2018.

Apple koop allerlei bedrijven op

De lijst met acquisities en investeringen van Apple is enorm gevarieerd. In het afgelopen jaar heeft Apple onder meer verschillende bedrijven op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI), een virtual reality-evenementenbedrijf, een betalingsstartup en een podcastbedrijf gekocht.

Apple kan blijven investeren

Apple is een enorm winstgevend bedrijf met een waarde van meer dan $ 2 biljoen. En toch is is 100 bedrijven in zes jaar kopen dan een beetje aan de voorzichtige kant stellen techspecialisten. Als je de waarde en de overnames tegen elkaar afzet dan is Apple veel terughoudender dan vergelijkbare techreuzen.

Microsoft betaalde bijvoorbeeld $ 26 miljard voor LinkedIn, Amazon betaalde $ 13,7 miljard voor Whole Foods en Facebook betaalde $ 19 miljard voor WhatsApp, aldus de BBC.

[foto: zhang kaiyv on Unsplash]

Floyd Aanen

Floyd is journalist en al jarenlang als razende reporter werkzaam in de (landelijke) media. Daarnaast een passievolle podcastmaker en hij staat graag voor...