Nieuws13.04.2021

Kinderen krijgen vandaag buiten les op Nationale Buitenlesdag en NK Stoepranden is gestart


Wij wisten niet dat het bestond, maar als je schoolgaande kinderen hebt dan is het je misschien niet ontgaan: het is vandaag Nationale Buitenlesdag. Het is maar goed dat de dag niet gisteren plaatsvond, want lessen in de sneeuw en hagel waren vervelend geweest. De dag is een initiatief van Jantje Beton en IVN Natuureducatie. Zij stimuleren kinderen en leerkrachten om naar buiten te gaan omdat frisse buitenlucht, beweging en een natuurlijke omgeving goed zijn voor de fysieke en mentale gezondheid van kinderen. Vandaag doen bij 300.000 kinderen en 2036 scholen mee aan Buitenlesdag. Zie je vandaag een klasje voorbijlopen? Grote kans dat zij vandaag lekker buiten les hebben! 1 april is trouwens ook het NK Stoepranden gestart, daar vertellen we later meer over.

Buitenles is leuk en gezond

Buitenles is gezond en goed voor de leerprestaties van kinderen. Zowel de leerkrachten als de leerlingen vinden buitenles leuk. Door de normale lesstof in de frisse lucht aan te bieden ontdekken, onderzoeken en leren kinderen spelenderwijs en met veel meer plezier, zo laat de organisatie weten. Het vraagt wel om geschikte ruimte en speciale lesmaterialen. Jantje Beton en IVN Natuureducatie geven tips. Daarmee krijgen leerkrachten inspiratie om ook op andere momenten buitenles te geven. Door vaker buiten te zijn worden kinderen blootgesteld aan natuurlijk daglicht. Dit heeft een positieve invloed op hun stemming en het leervermogen.

Tips voor buitenlessen

Een buitenles over taal of rekenen is mogelijk, maar lessen in de buitenlucht nodigen ook uit om kinderen andere dingen te leren. Bijvoorbeeld over de natuur op en rondom het schoolplein of een park in de buurt. Of een les Engels waarin kinderen woorden leren tijdens een rondje wandelen in de buurt. Er zijn kant-en-klare lessen te vinden op de site van de organisatie. Kinderen gebruiken hun lichaam en zintuigen tijdens het leren, wat een positief effect heeft op cognitieve processen. Uit onderzoek is gebleken dat buitenles goed is voor de gezondheid, plezier en leerprestaties van kinderen. Bekijk de onderzoeken.

Stop nooit met spelen en NK Stoepranden

Jantje Beton zet zich in voor en met kinderen en jongeren voor meer en uitdagender speelruimte en meer speelkansen. Kinderen in kwetsbare posities krijgen extra aandacht. ‘Stop nooit met spelen’ is het motto van Jantje Beton, omdat spelen het belangrijkste én leukste onderdeel is van een gezond leven.

Naast de Buitenspeeldag organiseert Jantje Beton ook het NK Stoepranden. In 2021 vindt dit voor de 5e keer plaats. Het is een leuk en laagdrempelig spel, dat ook door tieners, volwassenen en senioren nog graag wordt gespeeld. Een ideale manier voor meer contact en gezelligheid in de buurt en buitenlucht. Je kunt hieraan meedoen! Check hier de website met deelnemende plaatsen en organisatie bij jou in de buurt.

Wij wensen alle leerlingen en leerkrachten vandaag een fijne Buitenlesdag en krijgen zelf al zin in een potje stoepranden!

Irene Boskma

Irene is tekstschrijver en blogger. Naast schrijven vindt ze het leuk om hard te lopen en de wereld rond te reizen. Of dat nu korte of lange trips zijn, een verre reis of een bestemming in eigen land. Ze leest dan ook veel reisverhalen om inspiratie op te doen en schrijft graag haar eigen belevenissen op. Omdat ze vindt dat elke plek iets bijzonders heeft, reist ze voor Travelvalley overal naartoe. Ook in haar vrije tijd ontdekt ze graag de wereld en af en toe gaat ze een tijdje weg om als digital nomad vanaf de andere kant van de wereld te werken.