Nieuws15.01.2021

Het is International Fetish Day: dit zijn de vreemdste fetisjen


Een fetisj is een bijzondere (seksuele) voorkeur die iemand heeft voor een specifiek lichaamsdeel of object. Als je seksueel opgewonden wordt van het ruiken, voelen, proeven of zien ervan, noemen we dat een fetish. En vandaag is het International Fetish Day! Reden genoeg voor ons om extra aandacht te geven aan die bijzondere voorkeuren, want die zijn er volop. In tegenstelling tot wat veel mensen denken zijn er namelijk veel meer fetisjen dan leer, lak of hoge hakken.

Veelvoorkomende fetisjen

We hebben allemaal fantasieën maar er zijn bijzondere voorkeuren die nu eenmaal vaker voorkomen dan anderen. En een voorkeur is nog niet meteen een fetisj. Word je echt opgewonden van een voorwerp of lichaamsdeel? Dan heb je een fetisj en vandaag is een fetisjfeestje dus we vertellen je graag wat de veelvoorkomende fetisjen zijn. Leuk om te weten: fetisjen zijn niet aangeboren, maar ontstaan op een bepaald moment in je leven. Meestal als je specifieke interesses ergens voor ontwikkelt. Je kunt dus zeker nog op late leeftijd ontdekken dat je een bijzondere seksuele voorkeur hebt.

Veelvoorkomende festisjen:

  • BDSM: BDSM staat voor Bondage & Discipline, Dominantie & Submissie en Sadisme Masochisme. Denk: 50 shades of grey en je krijgt er al een aardig beeld van.
  • Voeten: Voeten roepen bij veel mensen erotische gevoelens op. Als je door eraan te ruiken en/of voelen opgewonden wordt dan heb je een voetenfetisj.
  • Leer: als jij niet kan wachten tot je je (seks)partner in een leren pakje ziet, dan zou het zomaar kunnen dat je een fetisj hebt voor leer.
  • Hoge hakken en laarzen: ze maken elk been eigenlijk mooier toch? Er zijn een hoop mensen die een fetisj hebben voor hoge hakken en laarzen.
  • Katoptronophilia: een moeilijk woord voor een spiegelfetisj.

De meeste mensen met een fetisj zien hun bijzondere voorkeur als een manier om zich te ontspannen.

Vreemde fetisjen

Er hangt nog steeds een taboe rondom fetisjen. Omdat het bijzondere voorkeuren zijn, maar die maken ons als mens natuurlijk juist uniek. En je hoeft ze natuurlijk niet met iedereen in je omgeving te delen. Er zijn ook extreme varianten, maar dan spreken we eerder van een psychische aandoening als het bijvoorbeeld gevaarlijk is voor jezelf of een ander. Het is ook interessant om te lezen over vreemde fetisjen. Voorkeuren die de meesten van ons nog niet kenden, maar waarvan wel degelijk mensen seksueel van opgewonden raken.

Een paar voorbeelden van vreemde fetisjen (ja, ze bestaan echt!):

  • Knismolagnia: een fetisj voor kietelen.
  • Formicophilia: een voorkeur voor kleine insecten die bijvoorbeeld over je lijf lopen en kriebelen.
  • Macrophilia: mensen die deze fetisj hebben raken opgewonden van iemand die groter is dan zij zelf zijn. Ze vinden het fijn om zich klein te voelen.
  • Nasophilia: als je deze fetisj hebt dan word je opgewonden van neuzen. Het liefst hebben mensen met deze voorkeur dan ook fysiek contact met de neus van een ander en fantaseren erover.
  • Tricofilie: een obsessie voor haar. Mensen met deze voorkeur seksualiseren haar en dat hoeft niet per se hoofdhaar te zijn!

Happy International Fetish Day!

Irene Boskma

Irene is tekstschrijver en blogger. Naast schrijven vindt ze het leuk om hard te lopen en de wereld rond te reizen. Of dat nu korte of lange trips zijn, een verre reis of een bestemming in eigen land. Ze leest dan ook veel reisverhalen om inspiratie op te doen en schrijft graag haar eigen belevenissen op. Omdat ze vindt dat elke plek iets bijzonders heeft, reist ze voor Travelvalley overal naartoe. Ook in haar vrije tijd ontdekt ze graag de wereld en af en toe gaat ze een tijdje weg om als digital nomad vanaf de andere kant van de wereld te werken.