Het grootste sexschandaal uit de Amerikaanse geschiedenis

Het grootste sexschandaal uit de Amerikaanse geschiedenis

Lewinsky-affaire

Vorig artikel Volgend artikel

Amerika is het land waar alles kan! Vooral ook veel slechte dingen. Het is een land vol tegenstellingen. En een land waar (geruchten over) seksschandalen en escapades van bekende politici breed worden uitgemeten in de media.

Vandaag in 1998 bericht de Amerikaanse krant The Washington Post over een verhouding van president Bill Clinton met stagiaire Monica Lewinsky. De affaire Clinton-Lewinsky komt op deze manier aan het licht.

Schermafbeelding 2021-01-19 om 15.42.52
LIVE op de Amerikaanse televisie.

President zit aan meisje dat stage loopt

Clinton is een Amerikaans politicus van de Democratische Partij. Hij was de 42e president van de Verenigde Staten van 1993 tot 2001.

In het Witte Huis had Monica Lewinsky vanaf november 1995 (zij was toen pas 22 jaar jong) seksuele contacten met de toenmalige president. Lewinsky was secretaresse in het Witte Huis. Haar vriendin Linda Tripp nam stiekem telefoongesprekken tussen haar en Lewinsky op waarin ze het over Clinton hadden, waardoor de zaak uitlekte. Van je vrienden moet je het hebben...

De toen 49-jarige president Bill Clinton was tijdens de affaire al lang en breed getrouwd met zijn vrouw Hillary. Zij is zelf ook geen onbekende in de Amerikaanse politiek. Van 21 januari 2009 tot 1 februari 2013 was zij de minister van Buitenlandse Zaken onder het presidentschap van Barack Obama. En in 2016 sleepte zij de nominatie van haar partij binnen om presidentskandidaat te worden. Ze verloor op 8 november 2016 de verkiezingen van haar Republikeinse tegenstrever Donald Trump.

I did not have sexual relations with that woman
- Bill Clinton

Niet de eerste keer voor Bill Clinton

Clinton werd door ene Paula Jones voor de rechter gedaagd wegens ongewenste seksuele intimiteiten in een eerder stadium van zijn politieke carrière. In januari 1998 werden getuigen onder ede gehoord in een civiele rechtszaak die tegen Clinton was aangespannen door haar. Clinton ontkende de zaken waarvan hij werd beschuldigd. Hij moest ook onder ede verklaren met welke staats- en federale medewerk(st)ers hij sinds 1986 een seksuele relatie had gehad, en antwoordde dat dit met geen een het geval was geweest. Dat loog hij dus.

Clinton moest in de zaak Lewinsky uiteindelijk diep door het stof. De seks- of liefdesaffaire zelf had geen juridische gevolgen en was ook geen grond voor afzetting. Wel werd deze dubieus gevonden wegens de gezagsverhouding en het leeftijdsverschil, en omdat Clinton getrouwd was. Clinton voorzag deze negatieve beoordeling, waardoor hij meineed pleegde om te voorkomen dat het publiek, en in het bijzonder ook zijn vrouw en dochter, erachter zouden komen.

Photo by Library of Congress on Unsplash

Floyd Aanen

Floyd is journalist en al jarenlang als razende reporter werkzaam in de (landelijke) media. Daarnaast een passievolle podcastmaker en hij staat graag voor...