Heerlijk, het is lente!

Heerlijk, het is lente!

Vorig artikel Volgend artikel

Klap die laptop dicht, zet je smartphone uit en ga lekker naar buiten vandaag. Het is lente! Ondanks dat er nog geen zomerse temperaturen zijn in de lente is het toch heel aangenaam om in de buitenlucht te zijn. Het lijkt erop dat het vandaag droogt blijft en tien graden wordt.

De natuur begint weer te 'leven'

De lente of het voorjaar is een van de vier seizoenen. De lente volgt op de winter en wordt gevolgd door de zomer. Tijdens de lente worden in de noordelijker streken van het noordelijk halfrond de bomen veel groener en gaan veel planten bloeien; geleidelijk wordt het warmer en wordt de kans op vorst kleiner.

De astronomische lente begint op het noordelijk halfrond (meestal) op 20 maart en eindigt (meestal) op 21 juni. Op het zuidelijk halfrond begint de astronomische lente meestal op 22 september.

'Maart roert zijn staart' en 'April doet wat hij wil'

Hoe veranderlijk het weer ook is, het cliché van de weerspreuk is een vaste waarde. Twee mooie voorbeelden zijn: 'Maart roert zijn staart' en 'April doet wat hij wil'. De lente heeft door de jaren heen ook vaak genoeg voor weerextremen gezorgd.

De koudste lente die door het KNMI in Nederland is geregistreerd sinds 1706 was die van het jaar 1962. De gemiddelde temperatuur bedroeg toen 6,7 graden. Het warmste voorjaar was dat van 2007, met een gemiddelde temperatuur van 11,7 graden. Normaal is de gemiddelde temperatuur in het voorjaar 9,5 graden (gemeten in De Bilt).

Ook de hoeveelheid regen kan in de lente veel variëren. In 1983 viel de meeste regen van die eeuw, namelijk 289 mm. In 1996 viel slechts 61 mm. Daarnaast kan de hoeveelheid zon in de lente ook sterk variëren. De somberste lente dateert uit 1983 met 310 uren zon, de zonnigste lente heeft 2011 op zijn naam staan met 686 zonuren.

[foto: chi liu on Unsplash]

aaron-burden-hB_xgEXucQs-unsplash
Krokussen zijn de start van de lente! [foto: Aaron Burden on Unsplash]
Floyd Aanen

Floyd is journalist en al jarenlang als razende reporter werkzaam in de (landelijke) media. Daarnaast een passievolle podcastmaker en hij staat graag voor...