Nieuws24.11.2016

Google’s AI is nu de beste liplezer ter wereld


...en dat kan heel handig worden

Stel het je voor: je bent op een festival of in een club waar het geluid van de muziek veel te hard staat om een normaal gesprek te kunnen voeren. Of je bent aan het werk met zwaar materieel en iedereen heeft gehoorbeschermers waardoor communicatie moeilijk is. Op dit moment is dat allemaal niet echt op te lossen, althans niet zonder risico voor je oren. Daar zou wel eens verandering in kunnen komen, nu dat Google haar kunstmatige intelligentie (AI) Deepmind heeft leren liplezen met hulp van de Universiteit van Oxford.

Woordenschat

De onderzoekers in kwestie hebben het proces natuurlijk gedocumenteerd en dat kun je hier nalezen, maar kort gezegd komt het er op neer dat ze een paar duizend uur aan politieke programma’s van de BBC hebben ingeladen en de AI daarmee hebben getraind om de woorden die gezegd werden te herkennen. Het programma, genaamd “Watch, Listen, Attend, and Spell” heeft zo 118.000 zinnen met 17.500 unieke woorden gezien en kon daar net niet de helft van ‘verstaan’. Dat lijkt weinig, totdat je bedenkt dat een professionele liplezer slechts 12 en een half procent kon herkennen.

google-liplezen-ai
google-liplezen-ai

Toekomstmuziek

De eerder genoemde applicaties zouden pas werkelijkheid kunnen worden op het moment dat de AI net zoals een aantal andere Google-innovaties op afroep in de cloud beschikbaar is, zodat je met een Google Glass-achtig apparaat gewoon het beeld dat de camera ziet van iemand die praat real-time kunt laten omzetten in tekst. Zo ver zijn we helaas nog niet.

De onderzoekers hebben wel een aantal toepassingen in gedachten waarbij het programma kan helpen. Het zou volgens hen bijvoorbeeld heel handig kunnen zijn om mensen met een gehoorbeperking gesprekken te kunnen laten volgen. Je zou stomme films (zonder geluid, er is geen AI ter wereld die The Love Guru kan redden) van ondertiteling kunnen voorzien, om maar iets te noemen waar niemand om heeft gevraagd. Wel nuttig is dat je Siri of Alexa zou kunnen besturen door zonder geluid tegen je camera te praten, zodat je bijvoorbeeld in het openbaar iets kunt vragen zonder je stom (de Love Guru-variant deze keer) te voelen.

Security

Het addertje onder het gras is natuurlijk dat dit ook wel eens heel goed gebruikt zou kunnen worden voor surveillance. Hoewel de onderzoekers bezweren dat er een groot verschil is tussen het kunnen liplezen in goed belichte studio’s met mensen die prima in beeld zijn ten opzichte van beveiligingscamera’s met een slechte beeldkwaliteit in lage resolutie staat de techniek natuurlijk niet stil en moeten we er straks dus eventueel rekening mee houden dat Big Brother ons altijd hoort, ook als we geen geluid maken.

Verder lezen over Google

Google toont nieuwe AI-tools voor marketing en creatie tijdens Cannes Lions Festival

Google kondigde tijdens het Cannes Lions Festival een reeks nieuwe en baanbrekende AI-tools aan die de manier waarop marketeers en creatieven werken fundamenteel kunnen gaan veranderen. Deze tools stellen marketeers in staat om nog sneller en efficiënter te werken, campagnes op maat te maken en resultaten in realtime te meten.

Technology19.06.2024

Google toont nieuwe AI-tools voor marketing en creatie tijdens Cannes Lions Festival

Waarom is online marketing essentieel voor je onderneming

In de huidige wereld zien we steeds meer online activiteit. Mensen zijn actiever online, mensen zijn langer online en ze zijn vaker online. Het is dus belangrijk om online zichtbaar te zijn of gemakkelijk te worden gevonden.

Marketing19.06.2024

Waarom is online marketing essentieel voor je onderneming

Wat we hebben geleerd uit het grote Google Zoeken-lek

Google zal er ongetwijfeld zijn algoritme nog op gaan aanpassen, maar dit zijn de belangrijke dingen die we hebben geleerd uit de lekkage bij de zoekmachinegigant.

Search03.06.2024

Wat we hebben geleerd uit het grote Google Zoeken-lek

Google legt uit waarom de AI wilde dat je lijm op je pizza deed

Google AI Overview moet met handige samenvattingen van zoekresultaten komen, maar raadde mensen aan om lijm op een pizza te doen. Zo zit dat.

Search31.05.2024

Google legt uit waarom de AI wilde dat je lijm op je pizza deed

Kleine websites zullen verdwijnen door Google’s nieuwe update

Google wil minder commercie en meer experts naar voren schuiven in zijn laatste grote algoritme-update van Google Zoeken. Maar lukt dat ook?

Search28.05.2024

Kleine websites zullen verdwijnen door Google’s nieuwe update

5 manieren om Google Foto’s snel op te ruimen

Zie je er als een berg tegenop om Google Foto's op te ruimen? Helemaal niet nodig. Met deze 5 tips heb je het zo gepiept.

Online27.05.2024

5 manieren om Google Foto’s snel op te ruimen

Google wil je resultaten én het antwoord geven op Google Zoeken

Google gaat dat straks uitbreiden met AI-samenvattingen, waardoor je snel een soort basis-informatie krijgt over een bepaald onderwerp.

Online24.05.2024

Google wil je resultaten én het antwoord geven op Google Zoeken

AI gaat met je telefoongesprekken meeluisteren

Google wil AI toevoegen aan je telefoongesprek om te voorkomen dat je wordt opgelicht. De kunstmatige intelligentie luistert mee.

Mobile15.05.2024

AI gaat met je telefoongesprekken meeluisteren

Wel voor een goed doel, waarschijnlijk