Google heeft deal van 76 miljoen met Franse uitgevers

Google heeft deal van 76 miljoen met Franse uitgevers

Vorig artikel Volgend artikel

Google trekt de portemonnee en legt 76 miljoen euro op tafel om een deal te bereiken met 121 Franse nieuwsuitgevers. De deal is voor drie jaar en moet een einde maken aan een lang lopende ruzie tussen Google en de Franse mediabedrijven. De ruzie gaat over hetzelfde punt als eerder deze maand in Australië. Nieuwsbedrijven willen dat Google netjes geld neerlegt voor de gemaakte (journalistieke)producties.

De overeenkomst tussen Google en de Alliance de la presse d’information generale (APIG), een lobbygroep die de meeste grote Franse uitgevers vertegenwoordigt, was eerder aangekondigd, maar de financiële voorwaarden waren niet bekendgemaakt.

In Australië ook problemen tussen Google en nieuwsbedrijven

Google heeft al op meerdere plekken ruzie met de media. Niet omdat ze hun zoekmachine-optimalisatie-regels steeds aanpassen, maar omdat men meent dat de verkeerde persoon geld verdient aan artikelen die zijn geschreven door professionals. In Australië loopt die ruzie zelfs zo hoog op, dat Google heeft gezegd zich mogelijk helemaal te gaan terugtrekken uit Australië. Dat zou betekenen dat je geen Google zoekopdrachten meer kunt doen in dat land.

Google heeft inmiddels een oplossing gevonden voor de problemen met Australië. Het heeft News Showcase gelanceerd. Het heeft 1 miljard dollar vrijgevlagd om uitgeverijen te betalen voor het tonen van hun journalistieke producties.

Floyd Aanen

Floyd is journalist en al jarenlang als razende reporter werkzaam in de (landelijke) media. Daarnaast een passievolle podcastmaker en hij staat graag voor...