Nieuws24.08.2016

Eten in sterrenrestaurants niet altijd hygiënisch


Keuring stelt dat 2 op de 5 niet brandschoon zijn

Eten in een Nederlands sterrenrestaurant is toch een ervaring. Culinaire hoogstandjes, perfecte bediening en een ambiance om van te smullen. Dat is het idee dat de meeste mensen hebben, dus dan is het des te verontrustender dat blijkt dat de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) sinds 2012 zo’n 40% van de 106 sterrenrestaurants op de vingers heeft getikt vanwege minder tot slechte hygiëne in de keuken.

Het gaat voornamelijk om ongedierte in de keuken, het onzorgvuldig opslaan van producten en vieze keukens. Dat blijkt uit onderzoek van de redactie datajournalistiek van KRO-NCRV dat vanochtend werd gepresenteerd in het NPO 1-radioprogramma De Ochtend. Die keuringen worden niet aangekondigd, dus ze geven een goed beeld van hoe het er echt aan toe gaat in de keukens.

Het rapport is niet heel positief voor de sterrenrestaurants.
Het rapport is niet heel positief voor de sterrenrestaurants.

Bij 30 restaurants was volgens de NVWA alles op orde. Daarnaast werden bij 18 zaken kleine fouten ontdekt en kregen 31 gelegenheden een officiële waarschuwing. De restaurants in kwestie (namen worden er niet genoemd, dus we weten niet om welke restaurants het gaat) krijgen dan zoals dat gaat een kans om de misstanden op te lossen en worden dan opnieuw gekeurd.

Bij slechts twee restaurants was er sprake van een boete direct na de keuring. Bij één sterrenrestaurant knaagden muizen aan het brood dat voor consumptie bedoeld was en werden muizenkeutels in het magazijn gevonden. In het andere geval was 3 liter bouillon over de datum geraakt, wat ook niet OK is maar blijkbaar wel erg genoeg voor een boete. Hoe dan ook, ondanks het prachtige front is het ook in sterrenrestaurants uiteindelijk wel eens een zooitje in de keuken. Als de wijn maar goed is, toch?

[Afbeelding © trancedrumer – Fotolia]