China gooit Zhang Zhan in de gevangenis

China gooit Zhang Zhan in de gevangenis

De cel in omdat je over de waarheid blogt

Vorig artikel Volgend artikel

In China kunnen journalisten en bloggers niet vrij hun werk doen. Dat moet de 37-jarige blogster Zhang Zhan bekopen met vier jaar gevangenisstraf.

De Chinese burgerjournalist moet de cel in omdat ze verslag deed van de aanpak na de corona uitbraak in Wuhan (China) begin dit jaar.

Verslag doen van de aanpak van corona

Zhan vond dat de Chinese overheid niet eerlijk was over hoe erg de situatie was. En dus besloot ze zelf te gaan kijken wat er gebeurde. Dat filmde ze en zette ze op YouTube.

Bekijk hier de beelden:

Op zoek gaan naar de waarheid in China

Toen de blogster aankwam bij een ziekenhuis werd ze tegengewerkt. In de video zie je ook hoe een bewaker zegt: ,,Als je zo doorgaat dan sla ik je telefoon stuk."

Ze werd tegengewerkt, maar ze wist toch binnen te komen bij ziekenhuizen waar honderden (waarschijnlijk duizenden) mensen dood lagen te gaan aan het coronavirus.

China is een land zonder persvrijheid

Als je in China iets doet dat de overheid niet bevalt dan kun je worden opgepakt. Dat soort gedrag van een overheid hoort meer bij een dictatuur of een ontwikkelingsland. China is op veel gebieden de rest van de wereld ver voorbij, maar ook op heel veel vlakken is het oosterse land nog een derdewereldland.

De vier jaar cel voor Zhang is ook een soort waarschuwing van de overheid: 'doe niks dat wij niet willen!'

Schermafbeelding 2020-12-29 om 09.59.47
Zhang Zhan. (screenshot: YouTube)

Het gaat slecht met Zhang Zhan

Toen ze in mei werd opgepakt ging ze in hongerstaking. Haar gezondheid gaat hard achteruit. Gelukkig zijn er wel mensen in China die haar steunen en vinden dat ze niets verkeerds heeft gedaan. Alleen niemand durft dat hardop te zeggen want je kunt zo de bak in worden gegooid.

Ze is sinds juni in hongerstaking en wordt naar verluidt gedwongen gevoed via een neussonde. China heeft tot nu toe acht virusklokkenluiders gestraft.

Floyd Aanen

Floyd is journalist en al jarenlang als razende reporter werkzaam in de (landelijke) media. Daarnaast een passievolle podcastmaker en hij staat graag voor...