Big Brother is watching you: Europese Dag van de Privacy

Big Brother is watching you: Europese Dag van de Privacy

Vorig artikel Volgend artikel

Het is in de techwereld een hot topic; privacy! Vandaag is het de Europese dag van de privacy.

De jaarlijkse Europese Dag van de Privacy is in 2007 in het leven geroepen door de Raad van Europa met steun van de Europese Commissie. Gekozen is voor 28 januari, de dag waarop in 1981 het Dataprotectieverdrag werd ondertekend.

Europese Dag van de Privacy

Het doel van deze dag is om Europese burgers beter te informeren over hun rechten betreffende het gebruik van hun persoonsgegevens door overheden, bedrijven en andere organisaties. Ook worden bedrijven en organisaties op deze dag aangespoord de bescherming van persoonsgegevens te verbeteren.

Sinds 2009 wordt deze dag ook in de Verenigde Staten gehouden en is bekend onder de naam 'Data Privacy Day'.

Hoe sneller hoe beter! Maar is dat wel zo?

Sneller streamen, gamen, beeldbellen, zonder dat er maar iéts vastloopt. We willen almaar sneller internet, maar is sneller wel beter? Niet als het om jouw privacy gaat. Roland van Rijswijk-Deij (Universiteit Twente) legt in de bovenstaande video uit hoe dat zit.

AVG sluit aan op digitale tijdperk

Sinds een paar jaar (2018) hebben we de de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Dat is de Europese privacywet. Deze wet sluit, volgens de overheid, beter aan op het digitale tijdperk waarin we leven. De wet geeft je meer rechten en organisaties meer verantwoordelijkheid om zorgvuldig met je(digitale) persoonsgegevens om te gaan.

Floyd Aanen

Floyd is journalist en al jarenlang als razende reporter werkzaam in de (landelijke) media. Daarnaast een passievolle podcastmaker en hij staat graag voor...