Gaming09.12.2014

Civilization: Beyond Earth is een echte tijdsverslinder


Civ in spaaaaaaaaace!

De Civilization serie is een oude bekende en een grote naam in het strategie genre. Met Beyond Earth gaat de serie de ruimte in, richting voorganger Alpha Centauri. Hoge verrichtingen dus. Verwachtingen die Beyond Earth ook grotendeels waar weet te maken. Laat ik voorop stellen dat ik nog nooit een Civilization game of Alpha Centauri heb gespeeld. Ik ben dus een nieuwkomer binnen de serie. Het is een strategie game, dus van complexe systemen waar je vertrouwd mee moet raken geen gebrek. Dan is een goede tutorial erg belangrijk.

Die tutorial is misschien wel het zwakste punt van de game, en dat is vrij ernstig. Er zit een tutorial in de singleplayer die vrij uitgebreid is, maar het slaat de plank mis op het allerbelangrijkste punt: leren spelen. Er wordt uitgelegd wat dingen betekenen en je hebt een aantal adviseurs die helpen met het kiezen van wat je gaat bouwen. Er wordt echter niet uitgelegd waarom een bepaalde keuze nu een goede keuze is. Dit vertraagd het leerproces enorm, wat vrij hinderlijk kan zijn voor nieuwkomers in de Civilization serie.

civ1
civ1

Een tutorial is natuurlijk ook niet alles, gewoon doen helpt ook veel. Er is dan ook genoeg te doen in deze game, daarbij worden planeten (pseudo) random gegenereerd waardoor je praktisch nooit op dezelfde locatie zal spelen. De systemen in de game zijn vrijwel allemaal bekend van voorgaande games in de serie. Op economisch, militair, wetenschappelijk en diplomatiek vlak kun je een grootmacht worden.

Nieuw zijn een aantal beslissingen die je moet nemen. Het lijkt hier te gaan om ethische dilemma’s: in harmonie samenleven met aliens of ze uitroeien? Maar in de praktijk zul je deze keuzes al snel minimaliseren tot de keuze tussen grondstof A of grondstof B. Dat is jammer, want dat zijn dingen waar je vrij diep op zou kunnen ingaan, hoewel een strategie game daar niet per se de juiste plek voor is.

civ2
civ2

Civilization Beyond Earth zal een echte tijdsverslinder zijn. Enerzijds vanwege een gebrekkige tutorial die ervoor zorgt dat je flink tijd moet investeren om het spel onder de knie te krijgen. Anderzijds omdat als je eenmaal aan het spelen bent je ook meteen even zoet bent. Voor je het weet ben je een paar uur verder. De veteranen zullen misschien niet het vervolg op Alpha Centauri krijgen waar ze op hopen, maar Beyond Earth is een prima game om bij de serie in te stappen als je meer sci-fi dan historisch gezind bent.

Echt jammer is dat de online functionaliteiten helaas nogal wat problemen hebben. Van willekeurige disconnects tot het niet meer kunnen laden van een opgeslagen spel, het komt allemaal voor. Tijdens onze testen werkte het meer wel dan niet, gelukkig, maar dat geldt niet voor iedereen. Het lijkt een blinde gok te zijn of het wel of niet werkt en Firaxis Games is natuurlijk wel bezig met het patchen van de zaak, maar in die zin past Beyond Earth helaas in de trend van AAA-games die met problemen gelanceerd worden.

Dat doet echter niks af aan het feit dat de basis van Civilization zeer solide is en hoewel Beyond Earth niet vreselijk veel lijkt te rommelen met de systemen die het vorige deel zo populair hebben gemaakt is dat misschien wel goed. Nogmaals, het is niet gemakkelijk om er in te komen (daar is console-broertje Civilization Revolution beter voor geschikt) maar de diepte is er zoals je dat gewend bent. En dat is uiteindelijk waar strategie-fans op zitten te wachten.

Marnix Suilen

Schrijft al jaren over games, van de kleine indie-games tot de grote najaarstitels. Liefhebber van Dota 2, twijfelt nog over Destiny.