Gaming06.06.2011

Microsoft Persconferentie: Kinect & co.


Microsoft’s persconferentie zal -nog meer dan vorig jaar- bekend staan als “die met al het Kinect spul” onder gameliefhebbers. Nog veel meer dan vorig jaar werd de nadruk gelegd op het succes dat 10 miljoen spelers onder de TV hebben staan, met een schier eindeloze reeks games, integratie in de (zoveelste) nieuwe interface van de Xbox en toevoegingen aan de games voor de hardcore gamers. Die laatste groep zal niet heel positief zijn over het gebodene maar dat wil niet zeggen dat er niets te zien viel. Want een glimp van Mass Effect 3, twee Halo’s en Modern Warfare 3 zijn toch wel leuk. Er was echter geen enkele verrassing te bekennen en dat maakt het moeilijk om te zien hoe competent de line-up voor de komende tijd is.

microsoft-persconferentie-kinect-co.jpg
microsoft-persconferentie-kinect-co.jpg

Laten we maar met de hardcore beginnen: die mochten meekijken met een stukje Modern Warfare 3 gameplay, wat er goed uitzag, terwijl op de achtergrond de boodschap stond dat DLC eerst beschikbaar zal zijn op Xbox 360. Mijn eerste vraag is dan: en hoe zit dat dan met de Elite service die Activision wil gaan uitbaten? Verder waren er geen details maar als de historie van DLC en de recente PSN-implosie al niet duidelijk had gemaakt dat je als CoD-speler misschien beter op de 360 kunt gaan spelen is dit weer een extra stimulans. Meekijken met gameplay mocht helaas niet met de Halo-titels, die alleen in trailervorm getoond werden. De oude (de HD remake van de eerste Halo) liet in elk geval nog gameplay zien maar Halo 4 had alleen een filmpje.

Screen shot 2011-06-06 at 19.03.46

Nee, dan Gears of War 3. De demo door Cliff Bleszinsky (samen met Ice T!) liet zien hoe de campaign speelt. De actie is weer verder over de top dan we tot nu toe gewend zijn, met een mech waar de speler in kan stappen, een eindbaas die uit meerdere delen bestaat en complete waanzin op het scherm. Bonus: Ice T’s Body Count komt weer bij elkaar en maakt een nummer speciaal voor de game! Alle andere games waar over gepraat werd hadden toch een link met Kinect, maar bij een aantal was het meer een extraatje. Er was een Forza 4 trailer waarin de headtracking van Kinect gebruikt werd om je als speler naar links en rechts te laten kijken onder het racen, zodat je kunt zien wie er naast je zit.

Ook was er Mass Effect 3, die Kinect gebruikt, specifiek de stemherkenning. Je kunt de dialoog opties kiezen door de betreffende zin te zeggen in plaats van het kiezen via je controller. Niet speciaal, maar je kunt ook je teamgenoten besturen tijdens gevechten door commando’s als “move up” te roepen en dat maakt de actie beter. EA’s Peter Moore had nog meer support voor de bewegingscontroller maar dat zat allemaal in de sporthoek. EA Sports heeft Kinect support voor Tiger Woods, Madden, FIFA en een nog aan te kondigen titel. Weinig ehte details maar meer een algemeen “we gaan het ondersteunen” praatje.

Screen shot 2011-06-06 at 19.23.00

Ghost Recon Future Soldier had een prachtige trailer, maar totdat Yves Guillemot op het podium kwam uitleggen wat de Kinect support inhoudt was het niet duidelijk. Er werd getoond dat je alle wapens in de tactische shooter kunt aanpassen via een Kinect interface die je elk geweer uit elkaar laat halen en waarin je met je handen en stem onderdelen kunt aanpassen. Je kunt zelfs zonder controller schieten, inzoomen, herladen, wat een leuke gimmick is, maar me niet praktisch lijkt om langer dan een paar minuten te doen, om eerlijk te zijn. Dit is precies de implementatie van de Kinect techniek waar iedereen bang voor was: onhandig en misplaatst. Ik hoop niet dat de hele game gebaseerd is op de handenvrij techniek in elk geval.

Dan Xbox Live, hoofdman Marc Whitten introduceerde een nieuwe interface, die nog gestroomlijnder is dan ‘ie nu al is. Ziet er strak uit en nog meer dan eerst wordt je geacht de zaak te besturen via Kinect. Youtube wordt als nieuwe partner neergezet, maar de samenwerking werd niet heel duidelijk neergezet. Wel komt er een Kinect-gecontroleerde search via Bing, zodat je kunt roepen “Xbox zoek X-men” en dan krijg je een scherm met alle games en aanverwante dingen binnen het Xbox-universum te zien.

Screen shot 2011-06-06 at 21.53.00

Live TV wordt ook genoemd, met het logo van Canal+ stiekem op de achtergrond, dus wellicht dat er een on-demand samenwerking staat te gebeuren? De aanpassingen aan de Xbox-interface komen allemaal pas einde van het jaar en vermoedelijk hebben we toch weer (net zoals met de algemene stemherkenning van de Xbox) pech omdat het apparaat geen Nederlands spreekt. Misschien dat we het dan deze keer in elk geval in het Engels mogen doen. De interactieve UFC-applicatie die getoond werd waarin je live commentaar kon geven of gokken op de uitkomst van matches die live op TV waren was gaaf als concept maar lijkt me nog ver van onze eigen huiskamer verwijderd.

En verder is het alles Kinect dat de klok slaat. Er waren een aantal games bedoeld om de hardcore spelers te paaien, onder andere een nieuwe game Crytek genaamd Ryse, waarbij je zwaardgevechten en knokpartijen in oud Rome kon spelen (inclusief kopstoten.) Het zag er goed uit en de gameplay deed een beetje denken aan ex-Kinect-omgeturnd-tot-iPad-game Infinity Blade. Ook de directeur van de firma list & bedrog, Peter Molyneux, kwam langs om Fable: The Journey te laten zien, een Kinect on-rails tover ‘em up waarin je magie moest gebruiken om vijanden te verslaan. De aankondiging van Minecraft op Xbox 360 met Kinect support was bizar maar omdat er verder niets van informatie beschikbaar was kunnen we er weinig nuttigs over zeggen.

Screen shot 2011-06-06 at 21.53.52

De klappers van de persconferentie waren voor mij twee games die voor kinderen bedoeld zijn. Disneyland Adventure Kinect, een variant op Kinect Active met een Disney-thema die het bronmateriaal eer aan doet. Heel fucking Disneyland is nagemaakt inclusief alle karakters die daar rondlopen en je kunt als speler in allerlei ritjes die compleet in stijl zijn gemaakt. Getoond werd de Peter Pan rit en een stukje van Alice in Wonderland, beiden gebaseerd op vliegen. Kinderen gaan dit fantastisch vinden en de productie zag er nu al zo goed uit dat ouderen met plezier mee zullen doen.

Tim Schafer van Double Fine liet ook nog Sesamstraat Kinect game zien: Once Upon a Monster. Allerlei karakters uit Sesamstraat zijn te spelen en de game lijkt gebaseerd op het nadoen van de bewegingen die op het scherm te zien zijn. Ideaal voor de kleineren dus en ook hier weer doet de schitterende afwerking alle twijfel als sneeuw voor de zon wegsmelten. Je moet het Microsoft nageven: ze weten wel hoe ze mensen enthousiast kunnen krijgen over hun techniek door het binnenhalen van de juiste franchises. Sesamstraat is perfect voor wat ze willen met Kinect en eerlijk is eerlijk: dit klopt gewoon. Je gunt het toch elk kind om te spelen met Elmo en koekiemonster?

Screen shot 2011-06-06 at 19.39.51

Verder nog een korte show van Dance Central 2, die gelukkig liet zien dat je met twee spelers tegelijk kunt dansen en dat alle content uit de eerste game speelbaar is in de tweede. Dat heeft Harmonix toch goed onthouden uit haar Rock Band tijdperk, dat je klanten niet moet naaien, maar aaien. Goed nieuws! Dan restte alleen nog Star Wars Kinect. Deze game in het -Clone Wars tijdperk- Star Wars universum ziet er heel goed uit, al deed de demonstratie niets om mijn angst over de vertraging van de bewegingen op het scherm ten opzichte van je eigen gezwaai weg te nemen. De lightsaber gevechten zien er niet nu niet uit alsof ze erg leuk zijn dus laten we hopen dat de techniek nog niet compleet is en/of de omstandigheden tegenvielen. Ik weet eigenlijk wel dat dit niet het geval is, aangezien een gelekte video al deze issues al naar boven bracht, maar het is Star Wars en die franchise is intussen gebouwd op hoop.

En toen was er nog Kudo Tsunoda. Oh jee. De man met de zonnebril liet Kinect Fun Labs zien, met een leuk nieuwtje er aan vast: het is gratis voor alle Xbox Live abonnees en direct verkrijgbaar! Avatars die precies op je lijken (het werkt!), vingertracking (leuk dat het werkt maar de uitvoering is flut) en het inscannen van knuffels en andere objecten zijn leuke toevoegingen aan het basispakket van de Xbox 360. Al is het niet helemaal duidelijk wat je er mee kunt op het moment. Laten we gaan downloaden en kijken wat ‘ie doet!

Second opinion van Jeroen van Trierum: “Geen verrassingen”

Het was Kinect dat de klok sloeg bij de officiële kick off van de E3. Maar liefst tien games gemaakt voor de bewegingstechnologie werden getoond. Opvallend was dat er vooral mainstream producten voorbij kwamen (met de uitzondering natuurlijk van twee Halo-games, Ryse, Forza en Gears Of War 3).

Grappig om de tweets van aanwezige journalisten tijdens de presentatie te lezen. Deze gingen los op games als Disneyland Adventures, Sesame Street Once Upon A Monster en Kinect Sports Season Two. Als je al deze reacties achter elkaar leest dan zou je kunnen denken dat Microsoft compleet misgeschoten zou hebben met zijn persconferentie.

Niets is echter minder waar. Van een afstandje durf ik te beweren dat het Amerikaanse bedrijf een gezonde mix heeft van core en mainstreamtitels. Natuurlijk zijn games als Disneyland Adventures niet bedoelt voor de aanwezige gamejournalisten. Maar wedden dat je neefje, nichtje of misschien wel je moeder hier fijne gevoelens bij krijgen. Om door te breken naar de mainstream consument zijn laagdrempelige familieachtige spelletjes extreem belangrijk.

Natuurlijk was ik ook blijer geworden met meer core-titels (waar waren Batman, Battlefield, Darkness 2 en de gefluisterde GTA 5?). Maar de realiteit is dat Microsoft de massa wil bereiken en dat kan met kwalitatief hoge mainstream games voor Kinect. Tegelijkertijd vergeten ze de corespeler gelukkig niet. De aftrap van de E3 door Microsoft was niet spectaculair of verrassend, maar wel solide. Het is duidelijk waar het bedrijf de komende jaren op in gaat zetten.

Patrick Smeets

Game-enthousiast, tech blogger en presentator. Was ooit rockster. Local celebrity in Limburg maar ziet graag veel van de wereld. Er zijn niet genoeg kattenGIFjes in de wereld.

Verder lezen over Kinect

Kinect Hackathon: Serieus spelen met de Kinect v2 sensor in Amsterdam

Van 5 september op 6 september organiseren DARE TO DIFR en Microsoft de 24 uur Kinect Hackathon in Pakhuis de Zwijger. De makers van het Kinect platform bij Microsoft US en het team van Ripple zullen je met raad en daad...

Technology27.08.2014

Kinect Hackathon: Serieus spelen met de Kinect v2 sensor in Amsterdam

Kinect 2 vanaf 15 juli verkrijgbaar voor PC

De nieuwste versie van Kinect die te gelijkertijd met de Xbox One werd uitgebracht, zal op 15 juli ook beschikbaar zijn voor Windows. Dat blijkt uit een pagina in de Microsoft Store. Uit de beschrijving en prijs valt af...

Gaming07.07.2014

Kinect 2 vanaf 15 juli verkrijgbaar voor PC

Microsoft brengt Kinectloze Xbox One op de markt

Ut giet oan. Microsoft trekt zijn shirt uit voor het definitieve gevecht met Sony. Vandaag maakte de consolegigant bekend dat er vanaf 8 juni een Xbox One pakket zonder Kinect uitkomt. De prijs kan je wel raden. Hij z...

Gaming13.05.2014

Microsoft brengt Kinectloze Xbox One op de markt

Xbox One vrijelijk rond te schuiven binnen Europa, Kinect stemondersteuning ook in Engels beschikbaar.

Is er toch nog goed nieuws. Terwijl we vandaag een demo van het verder heel aardig uitziende Kinect Sports Rivals te zien kregen en er achter kwamen dat de Kinect een veel en veel beter apparaat is dan het op de Xbox 360...

Gaming21.08.2013

Xbox One vrijelijk rond te schuiven binnen Europa, Kinect stemondersteuning ook in Engels beschikbaar.

Kinect zet gebarentaal om in tekst

Tijdens het jaarlijkse "Microsoft Research Faculty Summit's DemoFest" is dit jaar onder andere een demonstratie gegeven van het project "Toward Better Communication with Kinect" zo meldt de Seattle Times. Dit project is...

Technology24.07.2013

Kinect zet gebarentaal om in tekst

Apple koopt Primesense

Volgens de Israëlische krant Calcalist wil Apple het tevens Isralëische PrimeSense kopen voor ongeveer 280 miljoen dollar, zegt The Verge. PrimeSense is het bedrijf dat achter de ontwikkeling van de beweginggestuurde K...

Technology16.07.2013

Apple koopt Primesense

Kinect voor Windows SDK met handherkenning en 3D-modellen

Vandaag is een nieuwe update verschenen van Kinect SDK voor Windows, waarbij handherkenning en real-time 3D-modellen zijn toegevoegd. Volgens Engadget zou het mogelijk zijn om dankzij handherkenning verschillende nieuwe...

Technology18.03.2013

Kinect voor Windows SDK met handherkenning en 3D-modellen

Dance Central 3: dance that same dance

Dat Kinect wel een commercieel succes maar niet de harten van de hardcore heeft kunnen veroveren is intussen al bijna een cliché. Hoewel het nog even afwachten wordt welke versie van de camera die ons de controller maak...

Gaming30.10.2012

Dance Central 3: dance that same dance

Verder lezen over Microsoft

Een realistische video van jou is gemaakt met één foto

Microsoft heeft een nieuw AI-model gepresenteerd dat op vrij indrukwekkende wijze en met heel weinig informatie al volledige video's kan maken, mét tekst.

Online22.04.2024

Een realistische video van jou is gemaakt met één foto

Dit zijn volgens LinkedIn de beste bedrijven voor carrièreontwikkeling in 2024

Deze jaarlijkse lijst biedt een overzicht van de 15 beste werkplekken voor professionals om op dit moment carrière te maken in Nederland. Het is dit jaar een mix van bedrijven in tech, financiën, consumentengoederen en logistiek.

Social Media16.04.2024

Dit zijn volgens LinkedIn de beste bedrijven voor carrièreontwikkeling in 2024

Windows 11 wordt voorzien van meer reclame

Windows staat al bol van de advertenties, maar daar komt nog veel meer bij. Microsoft introduceert straks aanbevolen apps.

Online11.04.2024

Windows 11 wordt voorzien van meer reclame

Xbox krijgt een AI-chatbot die nu al tegenvalt

Microsoft is van plan om een virtuele chatbot aan zijn Xbox-gameconsole toe te voegen. Het gaat dan om een chatbot die door middel van kunstmatige intelligentie helpt bij de klantenservice. Denk bijvoorbeeld aan vragen d...

Gaming05.04.2024

Xbox krijgt een AI-chatbot die nu al tegenvalt

Tijdmachine: Microsoft Bob was Microsoft voor beginners

Het is al 29 jaar geleden dat Microsoft met Bob kwam. Niet de bewust onbeschonken bestuurder, maar een gebruikersomgeving die was bedoeld om mensen die zich niet zo comfortabel voelden bij het gebruiken van een computer...

Technology01.04.2024

Tijdmachine: Microsoft Bob was Microsoft voor beginners

Microsoft gaat het doen: Teams en Office scheiden

Veel mensen adviseren ertegen, maar Microsoft gaat het toch doen: Office en Teams scheiden. Het komt dan met een nieuwe versie van Microsoft 365 en Office 365 waarbij Teams er niet meer bij zit. Microsoft doet dat echter...

Marketing01.04.2024

Microsoft gaat het doen: Teams en Office scheiden

Komt er een witte, discloze Xbox Series X?

De zwarte Xbox Series X kennen we: maar Microsoft schijnt ook een witte variant in de maak te hebben. Het apparaat is nagenoeg identiek aan de zwarte, maar komt behalve in een andere kleur ook zonder disc drive. Xbox Ser...

Gaming28.03.2024

Komt er een witte, discloze Xbox Series X?

​Microsoft Teams verenigt eindelijk privé en zakelijk gebruik

Sinds het thuiswerken is zakelijk en privé meer dan ooit verwoven. De een kan daar beter mee omgaan dan de ander, maar waar we het allemaal over eens kunnen zijn is dat die constante scheiding niet altijd zijn vruchten...

Online14.03.2024

​Microsoft Teams verenigt eindelijk privé en zakelijk gebruik

Verder lezen over YouTube

10 populaire wetenschap-YouTubers die je zeker moet volgen

De ruimte, gekke experimenten, de natuur, het menselijk lichaam: wetenschap is fantastisch. Gelukkig zijn er heel veel YouTube-kanalen die de populaire wetenschap nog populairder maken. We noemen 10 populaire wetenschap-...

Video08.04.2024

10 populaire wetenschap-YouTubers die je zeker moet volgen

Deze week viral: New York, Greta Thunberg en boze buren

Deze week staat qua viral content vooral in het teken van de aardbeving in New York en Greta Thunberg. Maar er zat ook nog vanalles tussenin. Politie-agent wordt boos op buschauffeur In Seattle gaat het deze week over e...

Social Media06.04.2024

Deze week viral: New York, Greta Thunberg en boze buren

YouTube-reeks duikt in de Metal Gear-geschiedenis

Fans van de Metal Gear-reeks kunnen iets leuks kijken: een reeks die de geschiedenis van de gamefranchise induikt. In de eerste aflevering zien we hoe David Hayter het begin van de Metal Gear-franchise optekent, natuurli...

Gaming18.03.2024

YouTube-reeks duikt in de Metal Gear-geschiedenis

Hoe Youtube creators wil helpen gewijzigde inhoud met AI bekend te maken

Generatieve AI verandert de manier waarop Youtube creators zich uiten, van het ontwikkelen van ideeën tot het experimenteren met tools die het creatieve proces versterken. Als kijker wil je echter meer transparantie ove...

Video18.03.2024

Hoe Youtube creators wil helpen gewijzigde inhoud met AI bekend te maken

YouTube op televisie krijgt meer focus op reacties

YouTube zet een nieuwe stap dichterbij social media: het gaat op zijn televisie-app nu een belangrijkere plek geven aan de reacties. Als je op de titel van een video tikt, dan krijg je rechts de reacties te zien en de be...

Video13.03.2024

YouTube op televisie krijgt meer focus op reacties

​TikTok wil dat je horizontale video’s gaat maken

We zijn er inmiddels al helemaal aan gewend: de verticale video’s van TikTok. Echter blijkt dat allang niet meer ‘on trend’. TikTok wil zelf ook dat mensen meer horizontale video’s maken, die ook wat langer duren...

Social Media30.01.2024

​TikTok wil dat je horizontale video’s gaat maken

​Op deze website spenderen mensen de meeste tijd

Heb je enig idee welke website er wereldwijd het meest wordt bezocht? Geen apps, maar website: dat is Google, dat had je vast al verwacht. Maar dat is niet de website waarop mensen de meeste tijd besteden. Het is geen Fa...

Online19.01.2024

​Op deze website spenderen mensen de meeste tijd

Bewust omgaan met social media overload: 8 tips voor mindful telefoongebruik

In de drukte van het TikTokken, het delen van Stories en het uitdelen van likes, eisen de uren die we op sociale media doorbrengen hun tol. Een verlaagd zelfbeeld, voortdurende druk om het 'perfecte leven' te leiden en m...

Social Media12.01.2024

Bewust omgaan met social media overload: 8 tips voor mindful telefoongebruik