Gaming21.04.2010

Perfecte recensie nieuwe Metal Gear onder vuur


perfecte-recensie-nieuwe-metal-gear-onde.jpg
perfecte-recensie-nieuwe-metal-gear-onde.jpg

Metal Gear Solid: Peace Walker, het net uitgekomen geesteskind van Hideo Kojima, heeft in Japan’s grootste gamesblad Famitsu een perfecte score gekregen, oftewel van alle vier de recensenten een 10. Dat komt bijna nooit voor, en de eer wordt gedeeld met zwaargewichten als Zelda: Ocarina of Time, Soul Calibur, Final Fantasy XII, Metal Gear Solid 4. Niet slecht, zou je zeggen, toch?

Laat ik eerst zeggen dat ik er niet aan twijfel dat het een top actie-adventure zal zijn. Dat kan ook niet anders, als Kojima Productions voltallig aan een PSP-game werkt alsof het naar eigen zeggen “een waardig en serieus vervolg op Metal Gear Solid 4″ is. Maar het goede nieuws heeft een zuur randje vanwege de recentelijk opgebouwde relatie tussen Famitsu en Kojima Productions.

peacewalkerscore.jpg
peacewalkerscore.jpg

Nu is er de laatste paar jaar steeds meer sprake geweest van belangenverstrengeling tussen Famitsu en de gamesindustrie. Zo had het blad een ontstellend aantal exclusieve recensies, vooruitblikken en andere artikelen die niemand anders kon krijgen. Vaak viel dat ook samen met goede scores voor bepaalde games en is er sowieso een toplaag die altijd goede scores gaat krijgen omdat de game of serie zo populair is, zo is te lezen in een artikel op Kotaku (dat quotes gebruikt van de meester van het lange artikel Tim Rogers).

Maar de echte pijn zit ‘m in het feit dat Famitsu één van de bedrijven is die hun beeldmerk in Peace Walker hebben laten zetten tegen betaling. Oftewel: ze hebben de game gesponsord en hebben er dus baat bij dat ‘ie zo veel mogelijk verkoopt. Daarnaast is een van de topmannen van Enterbrain (de uitgever van Famitsu) gewoon het gezicht van meerdere reclame-uitingen van de game!

De vraag is nu: kun je jezelf als blad ooit nog serieus nemen als je naam op zo’n manier aan een produkt (dat je normaal zelf bespreekt) verbonden wordt, hoe goed het ook is? Het is op zijn zachtst gezegd onverstandig, maar Japanners hebben toch een iets andere manier van tegen dat soort morele kwesties aankijken, dus die zullen er niet al te hard over vallen. En misschien moeten wij dat dan ook maar niet doen. Zo zie je maar weer: van scores komt altijd gezeur!

Patrick Smeets

Game-enthousiast, tech blogger en presentator. Was ooit rockster. Local celebrity in Limburg maar ziet graag veel van de wereld. Er zijn niet genoeg kattenGIFjes in de wereld.