Gaming12.04.2011

Charts week 14: It’s time to…party?


Daar snap je toch niks van. Ik wist vorige week al dat het een weinig spannende top tien ging worden in de all format GfK charts maar nieuwe nummer één Wii Party is toch verdomde verrassend. Heeft iedereen bij de grote schoonmaak de Wii gevonden en hem weer aangezet, daarmee grote aantallen controllers kapot makend, wat weer geleid heeft tot de aanschaf in grote getale van Wii Party? Ik ben maar even butterfly effect-achtige theorieen aan het verzinnen, want rationele verklaringen heb ik niet voor het feit dat het Nederlands publiek opeens en masse deze game koopt. Daarmee hebben we het konijn uit de hoed ook wel gehad voor deze week, want verder is het een feest der herkenning in de top tien.

charts-week-14-it-s-time-to-party.jpg
charts-week-14-it-s-time-to-party.jpg

Screen shot 2011-04-12 at 00.05.08

Crysis 2 houdt het nog even vol op zowel 360 als PS3, net zoals de Pokémons goed blijven doorgaan. The Sims Medieval heeft de aandacht van de Sims-fans goed weten vast te houden, dus die zal voorlopig nog wel even in de top tien blijven staan. Nieuw is alleen SHIFT 2 die op de PS3 toch nog genoeg heeft gedaan voor de 7e plaats, wat de zoveelste EA-titel is die in deze lenteperiode in de top tien terecht is gekomen. Nu gebeurt dat normaal ook wel, maar de uitgever lijkt er goed aan gedaan te hebben om al haar eieren in het lentemandje te leggen, want de kans dat je een EA-titel hebt gekocht in de laatste paar weken is minstens 50% en zo kunnen ze straks aan het einde van de zomer weer een leuke actie doen om flink door te verkopen.

Opvallende terugkomer is de Xbox 360-versie van Black Ops: hebben de exclusieve DLC en de aanhoudende problemen op PSN toch mensen in de armen van Microsoft en Xbox Live gedreven? Het zou interessant zijn om er achter te komen of er ook een opleving in 360-verkopen is geweest in de laatste weken, maar daar komen we zo toch niet achter. Het is in elk geval gek dat de game uit het niets terug komt, maar aan de andere kant blijft de PS3-versie ook gewoon lekker doorverkopen, dus zo’n vaart zal het wel niet lopen.

Volgende week alweer dooie boel qua nieuwe releases en de hoop van 3DS-titels in de top is intussen helemaal ervlogen. Ondanks dat Street Fighter 3D (de succesvolste launchtitel op Nintendo’s 3D-festijn) meer dan een miljoen stuks verscheept heeft wereldwijd is daar bij ons niets van te merken. Hoewel: de Michael Jackson Experience komt wel uit en ik weet intussen beter dan dat ik dit soort releases afschrijf, het zou zomaar een verkoopsucces van heb ik jou daar kunnen worden. Nu wordt dat een beetje getemperd doordat het enkel om de 360- en PS3-versies gaat, maar toch…het zou de verrassing van volgende week kunnen worden.

Patrick Smeets

Game-enthousiast, tech blogger en presentator. Was ooit rockster. Local celebrity in Limburg maar ziet graag veel van de wereld. Er zijn niet genoeg kattenGIFjes in de wereld.