Gaming22.11.2010

Charts week 46: and then there were four


Verdomme als ik het niet gezegd heb:met de Wii-versie van Black Ops is het aantal Black Ops games in de GfK top tien nu vier, waarmee maar weer duidelijk is geworden dat Activision gespecialiseerd is in megafranchises. Met wereldwijd bijna 500 miljoen euro omzet in vijf dagen is het bijna niet te geloven dat ons aller hobby nog meer impact zal kunnen maken in zo’n korte tijd. Helaas maakt dat nog een voorspelling waar: Assassin’s Creed Brotherhood heeft ondanks een wel heel aardige ontvangst niet genoeg kunnen verkopen om de top tien te halen.

charts-week-46-and-then-there-were-four.jpg
charts-week-46-and-then-there-were-four.jpg

De PS3-versie is het dichtste bij gekomen, met de derde plaats achter FIFA 11 (die ook niet de top uit te rammelen is trouwens) maar de Xbox 360-versie heeft helemaal pech, want die moet de halve Kinect-bibliotheek voor zich laten, inclusief Kinectimals. Ouch. Need for Speed: Hot Pursuit is helemaal nergens te bekennen, dus die gaan we vermoedelijk volgende week pas zien. Verrassend genoeg is Professor Layton ook nog steeds van de partij, al had ik beter moeten weten dan zeggen dat Nintendo-titels wegzakken.

Screen shot 2010-11-21 at 19.16.45

Je ziet het aan het terugspringen van New Super Mario Bros., iets waar je de klok op gelijk kunt zetten: bij gebrek aan knallers op de andere platforms komen de Nintendo titels terug de top tien in. Dat zal met Wii Party ook zo blijven gaan, althans zo lang er Wii’s verkocht worden, want die deal is -net zoals dat bij Wii Play was- te mooi om niet aan te pakken.

Kinect doet het dus goed, maar alleen het bijgeleverde Kinect Adventures redt het om bovenin te komen; er is bij de andere titels geen titel die er zo uitspringt dat ‘ie het redt. Verrassend, omdat in veel landen de ogen toch op Dance Central gericht zijn, aangezien het toch voor velen de meest aansprekende titel is die je bij een Kinect kunt kopen. Ik ben benieuwd hoe lang Kinect het kan volhouden om te blijven verkopen, wat vermoedelijk meer afhangt van de beschikbaarheid van het apparaat dan van de wil om te kopen bij het volk.

Volgende week komen er weer een aantal mooie games uit: Epic Mickey, Majin and the Forsaken Kingdom, de Sly Cooper Collection en Def Jam Rapstar. Maar mooi is geen garantie voor verkoop, zeker met alle knallers die in de schappen liggen op dit moment. En dus gaat er maar ééntje zijn die alle andere games een plek omlaag zal laten vallen: Gran Turismo 5. Als die de eerste plaats niet haalt zou dat wel een hele grote klap in het gezicht van Sony zijn, want dan zijn de 5 jaar ontwikkeling voor nop geweest. We weten het volgende week!

Patrick Smeets

Game-enthousiast, tech blogger en presentator. Was ooit rockster. Local celebrity in Limburg maar ziet graag veel van de wereld. Er zijn niet genoeg kattenGIFjes in de wereld.