Gaming04.08.2010

Gran Turismo 5: de volgende stap in Limited Edition-escalatie


gran-turismo-5-de-volgende-stap-in-limit.jpg
gran-turismo-5-de-volgende-stap-in-limit.jpg

Limited editions binnen games zijn al heel oud: de gouden spelcartridge van de originele Legend of Zelda op de NES is uiteindelijk vervangen door een ‘gewone’ grijze, en dus was de glimmende variant vanaf dat moment de limited edition, maar tegenwoordig gaat dat toch iets anders en word je doodgegooid met de LE’s.

Bij de echte klappers komt daar dan ook nog de derde trap overheen in de vorm van de super of ultra limited edition (het begint langzaam op een Capcom-serie te lijken) en welke game heeft meer recht op een superdeluxe variant dan Gran Turismo 5, die in November -na een luttele 5 jaar in ontwikkeling- uitkomt?

Screen shot 2010-08-04 at 18.35.19

Als echte racefan ben je natuurlijk wel gewend om ontzettend veel geld te betalen voor je hobby, dus dan is de prijs van €180 niet te veel gevraagd, toch? Je krijgt natuurlijk ook wel het een en ander er voor, te beginnen met de metalen doos (zie afbeelding) waar de game in geleverd wordt. Verder zitten er nog een modelauto van de SLS AMG (schaal 1:43), een portemonnee, USB-sleutelhanger en hoesje voor je autosleutels met Gran Turismo in.

Daarnaast natuurlijk een boek, dit gevuld met de auto’s en locaties van Gran Turismo 5 en Apex, een magazine met tips en strategieën voor racen en het tunen van auto’s. Als kersje op de taart krijg je natuurlijk ook nog een aantal exclusieve in-game auto’s, wat het totaal op pak ‘m beet 7009 brengt. Die laatste twee zijn het enige dat je ook bij de ‘gewone’ limited edition krijgt, maar die kost dan ook maar €80. Is de rest van het spul €100 waard? Ik weet het niet, maar de trend van de steeds duurder wordende edities met steeds wildere extra’s blijft zich voortzetten. Iemand nog veel plezier gehad aan de nachtkijker uit de prestige edition van Call of Duty: Modern Warfare 2? On second thought, ik wil het eigenlijk niet weten.

Screen shot 2010-08-04 at 18.46.02

Of het nu een nepmetalen doosje is, een beeldje van de protagonist, het altijd aanwezige artbook, of de speciale code voor de speciale outfits, wapens of karakters (die iedereen later alsnog krijgt), veel van de extra’s zijn best leuk voor fans maar de prijs die je ervoor betaalt lijkt wel steeds te stijgen. Ook extra’s zijn onderhevig aan inflatie: de limited editions zijn zo standaard geworden dat deze sprong naar super limited editions de enige logische stap is om nog het gevoel te krijgen dat je iets speciaals in handen hebt.

Maar we graven zo gezamenlijk een kuil voor elkaar: als de limited edition in steeds grotere getale verkocht gaat worden is ‘ie niks meer waard en denken de uitgevers alleen maar “oh, dat tientje extra krijg ik voor een produktiekost van een euro of twee gemakkelijk erbij.” Voordat je het dan weet heb je dan hetzelfde verhaal als op de DVD-markt en komen er meer limited editions uit dan reguliere versies en krijg je vaak de keus niet. Nu hoeft dat niet erg te zijn: de Europese release van Demon’s Souls bijvoorbeeld kost net zoveel als een reguliere game maar was limited edition, maar dat is de uitzondering.

En de super limited editions worden ook steeds talrijker: alleen in de komende maanden zien we naast Gran Turismo al Halo: Reach en Call of Duty: Black Ops, en we hebben al wat extra grote dozen gezien dit jaar. Ik ben benieuwd wie als eerste de vierde trap gaat doen, of is die er al, in de vorm van een limited edition console?

20100723102117-500x_reachbundle5_01

Patrick Smeets

Game-enthousiast, tech blogger en presentator. Was ooit rockster. Local celebrity in Limburg maar ziet graag veel van de wereld. Er zijn niet genoeg kattenGIFjes in de wereld.