Gaming28.07.2010

Everquest 2 nu ook in free-to-play versie


everquest-2-nu-ook-in-free-to-play-versi.jpg
everquest-2-nu-ook-in-free-to-play-versi.jpg

Het free-to-play virus lijkt niet te stoppen in MMO-land: Sony Online Entertainment gaat naast de reguliere Everquest 2 nu ook vanaf 17 augustus een gratis versie lanceren, genaamd Everquest 2 Extended. De betaalde variant zal gewoon blijven doorlopen en apart blijven van de gratis variant. Je kunt nu theoretisch tot level 80 spelen zonder te betalen, met een hoop beperkingen natuurlijk.

Ook is er natuurlijk een marketplace voorzien waar je alles wat je rollenspelende hartje begeert kunt kopen, valt je account stukje bij beetje te upgraden zodat je dichter bij het mogelijkhedenpakket komt van de betalende klanten die $15 per maand betalen. SOE lijkt niet bang dat de spelers nu massaal gaan overstappen naar de gratis service, bij monde van producer David Georgeson: “dat bewijst dan alleen maar dat dit iets is dat de spelers wilden.”

De aankondiging ligt in de lijn van eerdere aankondigingen van games als Lord of the Rings Online die ook free-to-play zijn gegaan. De trend was al langer zichtbaar maar likt nu ook in de hogere regionen van de MMO’s te landen. Of het nu is omdat de abonnementsvorm niet meer werkt bij veel games of omdat mensen steeds meer gewend beginnen te raken aan het idee van games waarvoor je pas hoeft te betalen als je ze serieus gaat spelen is nu de vraag, maar op het moment is die bijzonder moeilijk te beantwoorden.

Één ding is zeker: deze markt gaat alleen maar groeien en er lijken niet heel veel slachtoffers te vallen aan de kant van de aanbieders, dus het business model werkt. Of de games daar ook beter van worden is een hele andere vraag, maar die kunnen we snel genoeg beantwoorden in het geval van Everquest 2 in de komende versie: precies zo goed als de betaalde. Als je weet wat je kunt verwachten van de game is dit misschien een mooie mogelijkheid om nog eens terug te gaan zonder financiële consequentie. Althans, als je die armor kunt laten liggen in de winkel…

Patrick Smeets

Game-enthousiast, tech blogger en presentator. Was ooit rockster. Local celebrity in Limburg maar ziet graag veel van de wereld. Er zijn niet genoeg kattenGIFjes in de wereld.