Gaming31.07.2014

Het draait dus niet alleen maar om mooie plaatjes


Crytek (Crysis, Ryse, Warface) is het (spreekwoordelijk) levende bewijs hiervoor. Het gaat al een tijdje niet meer goed met het bedrijf. Eerder berichtten we al over de financiële problemen bij het bedrijf en de leegloop die daarop volgde. Nu volgt daarop het nieuws dat Homefront: The Revolution door uitgever Deep Silver is gekocht en bij een andere ontwikkelaar wordt ondergebracht. Crytek ligt op sterven en ik betwijfel of ze kunnen overleven.

het-draait-dus-niet-alleen-maar-om-mooie.jpg
het-draait-dus-niet-alleen-maar-om-mooie.jpg

Het verhaal kennen we inmiddels wel, Crysis 3 was matig, over Ryse zwijgen we liever en hun free-to-play titel Warface komt ook niet van de grond. Wat deze games gemeen hebben is dat ze er prachtig uitzien maar geen ziel hebben. Het spelen gaat vervelen, het wordt repetitief. Daar zit het grote probleem bij Crytek, hun games worden steeds minder leuk tijdens het spelen. Het trucje is bekend, de herhaling treedt in.

Zorgwekkender is echter dat ze het zelf ook wel weten. Ten tijde van de release van Crysis 3 werd alles uit de kast getrokken om de game ook maar enigszins interessant te maken. Uiteindelijk kwam er zelfs een wanhopige quote tevoorschijn waarin Crytek stelde dat het gras – ik herhaal: het gras – levensecht was en dat dit precies was wat ‘gamers’ wilden.

Als het echt om levensecht gras draaide en als mooie plaatjes alles zijn wat een game nodig heeft, zou Crytek wereldleider zijn binnen de gamesindustrie. Dat zijn ze niet. Ik kan niet anders concluderen dan dat er bij Crytek een fundamenteel misverstand heerst over wat ‘de gamer’ wil. Daar worden ze nu voor afgestraft. Als ze dat snel kunnen inzien is er nog kans op een tweede leven, anders is er in deze gamesindustrie weer een grote ontwikkelaar minder.

Marnix Suilen

Schrijft al jaren over games, van de kleine indie-games tot de grote najaarstitels. Liefhebber van Dota 2, twijfelt nog over Destiny.