Gaming23.06.2014

Crytek in financiële problemen?


Crytek lijkt zwaar in de rode cijfers te zitten. Dit meldt het Duitse magazine GameStar. Diverse bronnen vertelden het blad dat games zijn geflopt, medewerkers niet op tijd betaald worden en dat diverse schuldeisers al op de stoep staan. CEO Avni Yerli zegt echter dat er een nieuwe financiële injectie op komst is. Uitgever Wargaming toont intussen interesse in het bedrijf.

crytek-in-financiele-problemen.jpg
crytek-in-financiele-problemen.jpg

GameStar baseert het verhaal op een half dozijn bronnen en Avni Yerli zelf. Het lijkt flink mis te zijn bij Crytek. De 800 medewerkers worden regelmatig niet op tijd betaald en een aantal zijn inmiddels op zoek naar ander werk. Ondertussen  lijken de gieren rond het bedrijf te cirkelen. Het blad meldt dat diverse partijen wachten op het faillissement om het bedrijf kaal te stropen.

De oorzaak blijkt vierledig. De overgang naar Free-2-Play spellen verloopt erg stroef. Warface draait alleen goed in Rusland en G-face is een regelrechte flop. De befaamde CryEngine wordt door de meeste developers genegeerd, omdat ze er niet prettig mee kunnen werken. Ook gingen spellen als Ryse en Crysis 3 onvoldoende over de toonbank.

Speelbaars

Dan zijn er nog de torenhoge kosten. De games die Crytek maakt zijn verre van goedkoop, daar komen ook de enorme bedragen voor het ontwikkelen van de CryEngine bij. Tenslotte betaalt Yerli een gigantisch team van 800 medewerkers. Voor Ryse moest het bedrijf zelf extra personeel aantrekken om – en wij citeren- ‘überhaupt iets speelbaars af te krijgen’.

Komt het goed met Crytek? Gamestar zelf is somber. Microsoft wilde Ryse 2 graag financieren, maar Yerli weigerde zijn IP aan de consolefabrikant af te staan. Andere uitgevers tonen helemaal geen interesse in een reddingsplan. Zij zien meer heil in het inpikken van interessante IP’s. Alleen World of Tanks maker en uitgever Wargaming lijkt interesse te hebben.

De grote baas geeft toe dat zijn bedrijf geen beste tijden doormaakt. Hij ontkent echter dat het heel slecht gaat. De verhalen rond Crytek zijn volgens Yerli wel heel dramatisch. De developer krijgt binnenkort een flinke bak aan investeringen. Hiermee zal Crytek voorlopig weer vooruit kunnen, bezweert de president. Of het daarmee ook moet reorganiseren, meldt hij niet. Wordt vervolgd.

Martijn Steinpatz

Martijn Steinpatz schrijft al jaren over games en speelt ze nog veel langer. Wil meer dan alleen standaard artikelen schrijven.