Gaming18.02.2014

Headsetstravaganza: Steelseries Siberia Elite, Turtle Beach PX22 en Razer Kraken Forged headsets getest


Headsets zijn een integraal onderdeel van de gaming experience, niet alleen omdat je huis/flat/kamer/kartonnen doosgenoten niet altijd gecharmeerd zijn van alle explosies of andere digitale ruis die je games voortbrengen, maar ook omdat een goede communicatie met je tegen- of medespelers ontstellend belangrijk kan zijn. We laten even buiten beschouwing dat het grootste gedeelte van het gesproken woord dat je online hoort klinkt alsof je rechtstreeks verbonden bent met de kinderafdeling van het Pieter Baan Centrum, want zeker als je teamgames speelt moet je wel horen wat je team tegen je zegt (protip: het komt meestal neer op “you’re doing it wrong.”) Toevalligerwijs kwamen er een drietal headsets tegelijk binnen en dan zit er maar een ding op: vergelijken totdat er een winnaar uit de bus komt. Of ja, totdat je weet welke headset voor wie het beste is. Want één ding is zeker: de perfecte headset voor iedereen bestaat niet. Of zit hier niet bij.

headsetstravaganza-steelseries-siberia-e.jpg
headsetstravaganza-steelseries-siberia-e.jpg

Voordat we verder gaan met de vergelijking: ik heb geen enkele van deze drie headsets met de Xbox One kunnen testen omdat ik nog geen headset adapter heb weten te bemachtigen, maar ik vermoed dat ze allemaal geschikt zullen zijn als dat ding beschikbaar wordt. Daarnaast nog de opmerking voor wie het niet door heeft uit de tekst: geen van deze headsets is draadloos.

102846

Steelseries Siberia Elite

Adviesprijs: €200
Compatibel met: PC, Mac, PS4, mobile
Kleur: wit

De eerste kandidaat, De Siberia Elite, is verkrijgbaar in zwart en wit. We kregen de witte en dan blijkt meteen al dat veel van je smaak afhangt: ik vind het zelf best een mooi ding, maar er zijn toch veel mensen die een witte headset op de één of andere manier niet stoer vinden. Prima, barbaren, wat jullie willen. Het zaakje wordt geleverd met een aantal pluggen die je aan het eind van de standaard meterkabel kunt vastmaken via een soort van heel solide mini-mini-USB aansluiting. Je hebt de USB-adapter voor je PC of Mac, een kabeltje met twee mic/headphone 3.5mm pluggen voor een directe aansluiting op computers en een enkele 3.5mm plug voor in je telefoon of eventueel PS4. Er zit gelukkig ook een verlengsnoertje bij dat 2m toevoegt aan de lengte van de kabel. Zoals gezegd is de verbinding stevig tussen de verschillende onderdelen dus dat zit wel snor.

De headset zelf heeft aan beide oorschelpen een draaiknop zitten, ééntje om het volume te kunnen aanpassen en ééntje om de microfoon op mute te kunnen zetten. Die microfoon kun je uit de linker oorschelp trekken (handig) zodat hij verder niet in beeld komt en er zit op de kop van de mic ook een lampje dat je laat zien of ‘ie op mute staat. Die volumeregeling in de oorschelp is heel handig, maar het muten via dat ding is niet zo handig, vooral omdat het muten van je headset iets is wat je snel moet kunnen doen en de weg van je controller loslaten om je hand naar je oor te brengen, te kijken welke kant je ook alweer moest opdraaien en dan terug is iets te lang naar mijn smaak. Grappig detail is dat er een lichtcirkel aan de buitenkant van de oorschelpen zit die je via de software van het apparaat kunt aanpassen van het standaard oranje naar je eigen persoonlijke kleur. Het voegt effectief niks toe, maar als meerdere mensen zo’n ding hebben liggen herken je de jouwe misschien sneller, of zo. Also: personalizen, man. Helemaal het ding nu.

Dan is er nog een niet onbelangrijk aspect aan koptelefoons (al zie ik dat op straat niet terug met al die hipperikken die graag een zo groot mogelijk paar cans om hun nek hebben hangen terwijl ze verder gewoon normale mensen lijken te zijn) en dat is natuurlijk het geluid. Wat dat betreft is de Elite de winnaar van dit drietal: de sound leent zich extreem goed voor games met een dikke bas, redelijk helder midden en niet te snerpend hoog, ideaal voor actierijke games als shooters en actie/adventure games. Ook de virtuele 7.1 surround (alleen als je via de USB-dongel verbindt) is best OK, zolang je geen irreële verwachtingen hebt over virtuele surround sound. De kwaliteit van de microfoon is ook prima, al is het wel redelijk belangrijk dat je hem op de juiste manier naar je mond toe buigt, want standaard komt ‘ie recht uit de oorschelp en dan is het niet zo ideaal.

Ook voor het luisteren naar muziek is dit mijn favoriet en omdat je de mic naadloos kunt wegwerken door ‘m in te schuiven hoef je je ook niet heel erg te schamen als je ermee rondloopt. Of ja: hij is wel erg groot. Dat brengt trouwens ook als nadeel met zich mee dat het ding nogal zwaar op je hoofd ligt. Verwacht dus niet dat je hele dagen en nachten met de Elite op je hoofd gaat ziten gamen, want na een uurtje of twee krijg je toch echt een drukkend gevoel op je knar, wel een nadeel als je online aan de slag gaat. Het heeft denk ik iets te maken met de metalen boog die gespannen staat tussen de oorschelpen, maar waar het ook door komt: hou er rekening mee, of kijk in elk geval of jouw hoofd hetzelfde euvel heeft, want de prijs is met €200 toch niet mals.

Screen Shot 2014-02-17 at 22.28.41

Turtle Beach Earforce PX22

Adviesprijs: €80
Compatibel met: PC, Mac, PS4, mobile, Xbox 360, PS3
Kleur: zwart/blauw

Achter deur nummer 2 is de lichtgewicht van het stel, de PX22. En dat bedoel ik letterlijk, want deze headset weegt veruit het minste van deze drie. Het is dan ook niet gek dat ‘ie een MLG (Major League Gaming) logo op de zijkant heeft staan, want deze headset is veruit het geschiktste om uren, dagen, weken aan een stuk op je hoofd te houden en te spelen. Ook niet onbelangrijk is dat er een enorm en verwarrend aantal kabels en pluggen bij wordt geleverd omdat de PX22 op zo’n beetje elk systeem aan te sluiten is. De manier waarop is echter niet altijd duidelijk en je krijgt er dus ook echt een schema bij om je uit te leggen welke kabel van waar naar waar gaat. Centraal daarin staat een soort remote control die met een hele lange (4m) vaste kabel aan te sluiten is op consoles zoals de Xbox 360 en PS3. Je kunt dan via allerlei constructie (zie hieronder het aansluitschema voor een 360) het geluid uit je console naar de headset krijgen en daarnaast ook de chat horen die uit de console komt.

Dat heeft een aantal nadelen: ten eerste moet je dus dat ding de hele tijd bij je hebben om alles te kunnen horen, en het is vanwege de lange (en stroeve) kabel niet altijd even handig om te gebruiken in een andere setup dan bureau/zolderkamer of LANparty, waarmee ik wil zeggen dat je geheid ruzie krijgt als je de hele setup in een woonkamer probeert aan te sluiten. Het geeft je wel veel mogelijkheden: op dat ding kun je aanpassen hoeveel bas en hoog je in je oren wilt hebben (werkt helaas niet als je gewoon muziek wilt luisteren), hoe hard je chatgeluid moet zijn (zowel dat van anderen als dat van jezelf) zodat de sound precies is zoals je het graag hebben wilt. Wil je echter luisteren naar je telefoon, dan kun je dit gedeelte beter weglaten, want die remote moet per sé stroom krijgen via USB om te werken. Eerlijk is eerlijk: als je de hele bende eenmaal hebt aangesloten klinkt het wel heel goed.

Screen Shot 2014-02-17 at 22.32.29

Wel belangrijk om te melden is dat deze headset niet zo’n…eh…”dik” geluid geeft als de andere twee. Nu vind ik dat persoonlijk niet erg: jaren van snobistisch over geluid (horen) doen als muzikant heeft me geleerd dat er niks mis is met een gelijkmatig, relatief “puur” geluid dat niks extra’s doet aan het hoog en laag, maar als je van het type Dynamic Bass Boost Beats by Dre bent zal dit wat dunnetjes voor je klinken. Als je echter naar de doelgroep kijkt (hardcore/pro gamers) van deze headset is dat een prima keuze, want die moeten vooral duidelijkheid hebben. Datzelfde geldt voor de chat audio en ook in dat opzicht stelt de PX22 niet teleur: een heldere sound is goed verstaanbaar is voor iedereen en door de goed af te stellen afluistering weet je ook wanneer je te hard aan het schreeuwen bent. Het grootste pluspunt (die dingen zitten heerlijk op je hoofd) zorgt er wel nog voor een klein minpunt: de afsluiting van je oren is niet zo goed als bij de andere headsets dus er lekt wel wat geluid beide kanten uit.

De PX22 zou je kunnen zien als de ‘werkmansheadset’ van het stel: hij doet zijn ding en hoewel het op geen enkele manier elegant is werkt het allemaal meer dan prima en kost het ook nog eens relatief weinig. Ik vind het bij lange na geen mooie headset en het is typisch zo’n design dat “gamer” schreeuwt. Maar wat maakt het jou als gamer uit? Je wilt verstaanbaar zijn, niet de blits maken. Dat het door de vele kabels en kastjes wat onhandig is om mee te nemen zonder te eindigen met kabelspaghetti deluxe neem je dan op de koop toe. Dit is niks voor mensen die in de woonkamer rustig naar hun games willen luisteren; dit is voor de mensen die dag in, dag uit aan de bak moeten online.

Screen Shot 2014-02-17 at 23.26.51

Razer Kraken Forged

Adviesprijs: €300
Compatibel met: PC, Mac, PS4, mobile
Kleur: zwart/zilver

Oh, Razer. Wat is het toch een vaag bedrijf. Als ze niet bezig zijn met bizarre concepten die nooit zullen verkopen, zijn ze bezig met bizarre concepten die ze toch proberen te verkopen. Zo ook met de Kraken Forged, een headset met een prijs van €300 die nauwelijks ondersteuning biedt voor chat, geen enkele mogelijkheid heeft om het geluid aan te passen en waarvan beide bijgeleverde kabels maar een meter lang zijn. Maar: er zit wel een kekke case bij waar je het ding in kunt vervoeren. Én het logo van Razer is heel gaaf in de aluminium oorschelpcovers gestanst. Kwestie van prioriteiten.

Het mag duidelijk zijn, deze headset is een duidelijk gevalletje style over substance. Het moet gezegd zijn: je hoeft je niet te schamen voor het ding als het op je hoofd zit, want de details zijn ook echt goed afgewerkt. Niet alleen is het een zeer solide headset, ze hebben het toch klaargekregen om te zorgen dat het ding ook na langere tijd nog lekker op je hoofd ligt. Ook handig is het feit dat de kabel losgekoppeld wordt aan de headset zelf, in plaats van een verloopstekkertje op een al bestaande kabel. De reden is simpel: er zijn genoeg goede apparaten weggegooid moeten worden omdat de vaste kabel een probleem had en op deze manier kun je altijd een kabel vervangen die om welke reden dan ook *kuch* je kat *kuch* kapot is gegaan.  Tot zover de voordelen.

Is het dat al? Ik vrees van wel. Qua chatmogelijkheden krijg je een microfoontje à la iPhone die in de kabel is vastgemaakt, die je kunt inklikken om te muten. Je hoeft geen geluidstechniek gestudeerd te hebben om te weten dat de geluidskwaliteit van zo’n microfoontje niet stabiel is en sterk afhankelijk van of je toevallig de juiste kant uitpraat. Het werkt allemaal wel, maar is weinig geschikt voor games. Erger nog? Het geluid van audio is ook niet om over naar huis te schrijven. Razer maakt veel bombarie over het feit dat er geen digitale truken te pas komen aan de sound die uit de headset komt, maar als dat zo klinkt, doe mij maar digitaal. Sorry, maar ik heb dus toevallig wél verstand van audio en het laag en mid-laag van deze headset is veel te sterk aangezet waardoor alles veel te bassig klinkt. Nou is dat normaal geen hangzaak, en sommige mensen vinden dat zelfs lekker klinken (als je alleen EDM luistert heb je minder met midden te maken en valt het niet zo op) maar voor €300 kun je heeeeeele lekkere koptelefoons krijgen die dit beter doen.

Het enige dat je kunt zeggen van de Kraken Forged is dat de onderkant van de sound (de diepe bassen) heel goed overeind blijven als je op volume aan het luisteren bent en dat dan de balans tussen de regionen ook weer wat beter wordt. Maar dan hebben we het over volume “gehoorschade binnen enkele maanden” en niet een normaal luistervolume, dat normale mensen zouden gebruiken. Ik kan er over blijven doorgaan, maar ik denk dat het duidelijk is: de Kraken Forged geeft bij lange na niet de geluidskwaliteit die een koptelefoon van deze prijs zou moeten hebben en daarbij is het als gaming headset ook weinig geslaagd. Razer is een bedrijf met het hart op de juiste plaats, maar het is wel bij elk product van ze 50/50 of het wat wordt en deze keer was het dus mis. Volgende keer beter?

Patrick Smeets

Game-enthousiast, tech blogger en presentator. Was ooit rockster. Local celebrity in Limburg maar ziet graag veel van de wereld. Er zijn niet genoeg kattenGIFjes in de wereld.