Gaming30.10.2013

Verdun zou wel eens de beste shooter van 2013 kunnen worden


De eerste wereldoorlog is ten opzichte van de tweede wereldoorlog sterk onderbelicht. Call of Duty, Battlefield, Medal of Honor, alle drie begonnen ze met de tweede wereldoorlog, waarna ze vooruit zijn gelopen in de tijd, vergetend wat er aan de tweede wereldoorlog vooraf ging. Een ware opening in de geschiedenis van de first person shooter, maar nu niet meer. Een aantal Nederlanders zagen mooi hun kans, wat heeft geleid tot Verdun. Een FPS in de loopgraven die nu via Steam early access verkrijgbaar is.

verdun-zou-wel-eens-de-beste-shooter-van.jpg
verdun-zou-wel-eens-de-beste-shooter-van.jpg

Verdun bestaat enkel uit een multiplayer, en hoewel een singleplayer zeker interessant zou zijn, is dat voor een klein team niet te doen. Gelukkig hoeft dat ook niet. Met de multiplayer, op dit moment bestaande uit 3 maps en 6 wapens is er al genoeg te doen. Alle drie de maps zijn een historisch strijdveld. Van een groot netwerk aan loopgraven tot aan een uitgestrekte vlakte van wat ooit bos was, en een die deze twee mengt. De grote gememe deler van deze drie maps is de chaos. De loopgraven zijn een groot doolhof, en het vereist wat tijd voordat je je weg enigszins weet te vinden. Eerste klas gamedesign dus!

De wapens zijn goed gebalanceerd en verschillen ook weer genoeg van elkaar. Daarnaast kun je elk wapen apart levelen, naast je overall level. Je overall level gebruik je om wapens te unlocken (je kan in het begin een wapen kiezen, ik raad je het Gewehr 98 en de Karabiner aan). Het level van een specifiek wapen gebruik je dan weer om toevoegingen voor je wapen te unlocken, denk hierbij aan een bajonet of een scope (want die bestonden zelfs toen al.)

Screen Shot 2013-10-30 at 0.30.07

Verdun bevat op dit moment slechts twee gamemodes, een free-for-all en een squadmode. De free-for-all spreekt voor zich en levert altijd een goed potje knallen op. De squadmode is wat subtieler. Je vormt hierin een team van vier man, elk een aangewezen taak binnen het team, en een passend wapen, waarna je het opneemt tegen andere teams. De strijd is hard, een kogel in je hoofd of rug is fataal, als je geluk hebt overleef je een kogel in de borst.

Hoewel het bovengenoemde aan de magere kant lijkt is Verdun gegarandeerd plezier voor een shooterfanaat, voorbehouden dat je kan leven zonder automatische wapens. De maps zitten goed in elkaar, zijn chaotisch, geven een claustrofobische sfeer en zien er vooral heel goed uit. Voor 13 euro op Steam zou je een dief van je portemonnee zijn als je dit niet koopt. En als je het nog steeds te weinig vindt voor dat geld: Early acces! De game is nog niet eens af, en er komen nog zeker twee kersverse maps bij. Ik weet in elk geval welke shooter ik dit najaar volop zal spelen.

Marnix Suilen

Schrijft al jaren over games, van de kleine indie-games tot de grote najaarstitels. Liefhebber van Dota 2, twijfelt nog over Destiny.