Gaming27.08.2013

Saint’s Row IV: It’s that time again, mr. President


Aliens. Superkrachten. Domme humor. Dat was mijn eerste indruk toen ik Saint’s Row IV startte, en die indruk houdt stand. Saint’s Row The Third ging al het minder realistisch, meer fun pad op. Saint’s Row IV zet die trend door – net zoals dat de paarse kleur gehandhaafd blijft. Een trend die twee kanten kent: Je houdt ervan of je haat het. Zo is het ook met Saint’s Row IV.

saint-s-row-iv-it-s-that-time-again-mr-p.jpg
saint-s-row-iv-it-s-that-time-again-mr-p.jpg

Het verhaal is dom, zit vol clichés en is de hoofdzaak waarom je dit niet wil spelen. Het begint nog redelijk aardig, je bent op een missie in een land in het Midden-Oosten en er wordt een nucleaire raket richting Washington DC afgevuurd. Je springt erop en schakelt de raket uit en landt vervolgens zonder kleerscheuren op de grond. Vervolgens sta je in een kantoor en ben je de president van de Verenigde Staten. Waarom ook niet? Als je toch bezig bent, mag je gelijk kiezen of je kanker of voedseltekorten doet oplossen, simpelweg door een van de twee voorgehouden papiertjes te kiezen. En toen kwamen de aliens. Als je van een grootschalig opgezet verhaal met aliens, superkrachten en onsubtiele gesprekken houdt is dit verhaal voor jou, anders moet je niet te veel verwachten van het verhaal.

power_stomp

Yeah Mr. President!

Gelukkig is er ook nog een game onder het verhaal, en mensen, prik alsjeblieft door die gebakken lucht heen, er zal een pracht game overblijven! Om te beginnen met het schieten. Wapens werken soepel, kunnen uitgebreid worden geüpgrade en voelen goed aan. Wapens worden onderverdeeld in categorieën waarin meerdere wapens te koop zijn. Je kan slechts een wapen per categorie bij je dragen, iets wat we wel vaker in een open-world game zien.

De game registreert je bewegingen goed wat zorgt voor soepel schietgeweld. En dan heb ik de superkrachten nog niet genoemd. Extreem hoog springen, rennen gaat sneller dan een auto pakken, in de lucht naar voren duiken biedt snelle ontwijkingsmogelijkheden en als kers op de taart zijn al deze powers ook nog eens, net als de wapens, te upgraden. Lekker RPG smaakje dus!

Voor quests hoef je niet per se naar een bepaald punt te gaan om er een te starten, dat kan vanaf hetzelfde menu waarin je ook upgrades kan kopen. Voor elke quest krijg je dan weer xp die je level verhoogt en cache, geld. Daarnaast zijn over de wereld zogeheten clusters verspreid. Deze blauwe stukken kunnen worden gebruikt om je superkrachten te upgraden. Ook kun je vanuit datzelfde menu homies bellen die je komen helpen, hoef je niet al het werk alleen te doen. Als je liever met mensen samenwerkt is er de co-op mode.

m3_rescue

That time again

Grafisch ziet de game er zeker niet verkeerd uit, hoewel ik af en toe toch het idee krijg dat bepaalde stukjes iets te snel zijn gedaan waardoor het een net-niet uitstraling heeft. Ook de voertuigen rijden niet fijn, bochten worden anders uitgevoerd dan je zou verwachten, de handrem heeft een vertraging waardoor je al snel doorschiet en eigenlijk voelen alle voertuigen hetzelfde aan, wat jammer is, want dan waren al die verschillende auto’s en motoren niet nodig geweest. Daarnaast zijn er nog andere probleempjes die de gevechten uit balans brengen. Zo is een headshot bij een alien dodelijk, maar op alle andere plekken lijken ze de kogels gewoon te absorberen. Dat maakt dat pistolen superieur worden tegenover machinegeweren.

Maar wat misschien nog wel de grootste spelbreker is, zijn de physics. Tijdens je supersprint achter een stoeprandje blijven hangen, een enorm hek ren je omver maar een klein muurtje niet. Randjes van daken die uitsteken waardoor je regelmatig opnieuw moet proberen het dak op te springen. Allemaal voorbeelden die een déjà vu geven naar vrijwel elke andere open-world game: bugs en foutjes.

En toch beveel ik je aan Saint’s Row IV in huis te halen. Het is een lichtelijk overdreven, maar zeker geen slechte game. Hier ga je je met gemak enkele uren mee vermaken. Dus mensen, alsjeblieft, prik door die luchtbel van stommigheid heen, er zit een prachtige game achter dat verhaal!

Marnix Suilen

Schrijft al jaren over games, van de kleine indie-games tot de grote najaarstitels. Liefhebber van Dota 2, twijfelt nog over Destiny.

Verder lezen over Review

Huawei Watch Fit 3: elegante smartwatch met prima prestaties

De Huawei Watch Fit 3 is echter zeker geen kloon anders zouden ook alle smartphones klonen van elkaar zijn. Nee de Huawei Watch Fit 3 valt op door zijn gewicht en toch wel elegante looks die uiterst genuanceerd zijn uitgevoerd.

Gadgets01.06.2024

Huawei Watch Fit 3: elegante smartwatch met prima prestaties

Dumb Ways to Survive is de nieuwe Netflix-game gebaseerd op een meme

Het is gebaseerd op een soort meme, een internetgrap, maar het blijkt toch een wel heel vermakelijk spelletje te zijn: Dumb Ways to Survive.

Gaming01.05.2024

Dumb Ways to Survive is de nieuwe Netflix-game gebaseerd op een meme

Netflix Games Review: Dead Cells is lekker hardcore

Netflix komt met een extra uitgebreide versie van Dead Cells. Alsof de game niet al genoeg tijd opslokte. Maar met plezier hoor.

Gaming11.04.2024

Netflix Games Review: Dead Cells is lekker hardcore

​Het verwijderen van nep-reviews: hoe doe je dat?

Een van de beste vormen van reclame die je als ondernemer kunt hebben, zijn tevreden klanten die zich positief uitlaten over jouw diensten. Met de komst van digitale platformen als Google en Trustpilot, wordt het steeds...

Online09.04.2024

​Het verwijderen van nep-reviews: hoe doe je dat?

​Fairphone Fairbuds review: oordopjes voor duurzaamheidsfans

Oordopjes zijn vaak erg gevoelig: je raakt ze makkelijk kwijt, je ziet op een gegeven moment de batterijduur flink achteruit hollen en de eartips beginnen op den duur steeds viezer te worden of zelfs stuk te gaan. Aan da...

Gadgets09.04.2024

​Fairphone Fairbuds review: oordopjes voor duurzaamheidsfans

Netflix-kijktip: Ripley is de beste Netflix-serie van 2024

We zeggen het maar meteen: Ripley is briljant. Misschien niet zo slim voor de opbouw van een review, maar als je iets van dit artikel meeneemt, dan moet dat het zijn. Ripley werd al een tijdje op Netflix gehyped, maar nu...

Entertainment05.04.2024

Netflix-kijktip: Ripley is de beste Netflix-serie van 2024

Netflix Games Review: Spiritfarer laat je niet meer los

Spiritfarer: je kunt door deze titel en de kop van dit artikel denken dat het gaat om een medewerker van een crematorium, maar dat ben je niet. Wel ben je iets wat daarop lijkt. In deze bijzondere game neem je namelijk d...

Gaming03.04.2024

Netflix Games Review: Spiritfarer laat je niet meer los

Maar je móet.
Netflix Games-review: Into the Dead 2: Unleashed is fijn

Er is iets poëtisch aan het neerknallen van zombies. Het voelt goed, het voelt niet slecht. Het lijkt soms de noodzaak te zijn. Bijvoorbeeld in de Netflix-game Into the Dead 2: Unleashed. Het is ouderwets knallen en dat...

Gaming27.03.2024

Netflix Games-review: Into the Dead 2: Unleashed is fijn