Gaming24.07.2013

Microsoft ‘komt met nieuwe strategie’ voor klagende Indie developers


Indie developers klagen al geruime tijd dat Microsoft geen interesse in hen lijkt te hebben. ,,Integendeel”, zegt Lionhead’s creative director Gary Carr. ,,Ze willen dolgraag een sterke band met de kleine ontwikkelaars.” Binnenkort komt vicepresident Phil Harrisson met een nieuwe strategie om ze weer aan hun binden, belooft Carr. Gaat dat alleen nog lukken?

microsoft-komt-met-nieuwe-strategie-voor.jpg
microsoft-komt-met-nieuwe-strategie-voor.jpg

Er wordt deze zomer zo’n hoop over Microsoft geklaagd, dat deze zin inmiddels een cliché dreigt te worden. Ook de indie developers kijken met een schuin oog naar de nieuwste Xbox. Na de presentatie van de console stond Twitter vol met tweets van teleurgestelde ontwikkelaars. Uit een onderzoek van GDC Europe bleek dat slechts 20% van de Europese developers de Xbox One een interessante nieuwe markt vindt. Voor de PS4 lopen ze een stuk warmer: 39%. Opvallend. Microsoft gaf met Xbox Live Arcade de kleintjes juist een groot podium.

Het zakelijk model van XBLA is echter niet meer van deze tijd, vindt Lorne Lanning van Oddworld Inhabitants. Om op Xbox Live Arcade te komen moet een indie developer in zee gaan met Microsoft of een andere uitgever. Dit betekent dat de ontwikkelaar een deel van de winst moet afstaan. Tegenwoordig echter kunnen Indies op Steam en de App Store zelf hun games publiceren. Ze verkopen daardoor meer titels – want meer media – en kunnen de opbrengst in eigen zak steken. De macht ligt dus niet meer bij de uitgevers.

Daar komt bij dat Microsoft slecht met Indies communiceert. Voorbeeld: Binnen drie maanden kreeg Digital Extremes het voor elkaar dat haar shooter Warframe op de PS4 uitkomt. Oddworld Inhabitants daarentegen lukte het na vijftien maanden niet om Oddworld: Stranger’s Wrath op Xbox Live te laten verschijnen. ,,Ze luisteren niet naar ons. Het lijkt wel alsof we niet belangrijk genoeg zijn”, klaagt baas Lanning. Digital Extremes – die dolgraag een Xbox One poort zegt te willen – wacht daarom maar even.

Microsoft dreigt hierdoor de boot mis te lopen, waarschuwt Jason Perkins, directeur van Indie developer Curve. ,,Als het bedrijf zich niet klantvriendelijker tegenover Indies gaat gedragen, dan kaapt Sony de meest innoverende markt voor zijn neus weg.” En kleine developers kunnen uitgroeien tot grote ontwikkelaars. Lanning voorspelt dan ook dat binnen tien jaar één van hen tientallen miljoenen titels gaat verkopen. ,,En misschien wordt dat degene die op het podium van Sony’s E3-persconferentie stond”.

Microsoft heeft echter een goede reden om XBLA niet zomaar open te gooien: kwaliteit. Wii bezitters herinneren zich nog de tientallen derderangs spellen waarmee de console werd overspoeld. Apple’s App Store telt 888.856 apps, maar twee derde wordt niet of amper gedownload. Sony’s open deuren politiek kan daarom veel rotzooi opleveren, waardoor gamers massaal afhaken. Indies zijn misschien niet eens de belangrijkste spelers op Steam, PSN of XBLA. Ubisofts’s Far Cry 3: Blood Dragon verkocht een half miljoen stuks binnen een maand. Team Meat’s Super Meat Boy deed ruim een jaar over het dubbele.

Toch, zoals het gezegde luidt: wie het kleine niet eert is het grote niet weert. Microsoft krijgt dankzij zijn beleid een slechte naam bij de Indies. Dat zal uiteindelijk doorsijpelen naar de grote partijen. ‘Houd je aan het lijntje’. ‘Luistert slecht’. ‘Nauwelijks interesse’. Zulke uitspraken kan het bedrijf uit Redwood zich vlak voor de lancering van de Xbox One niet permitteren. Vooral niet als de grote concurrent Sony wél populair bij de developers blijkt te zijn. Werk aan de winkel dus.

Gary Carr zegt dat er een nieuwe strategie komt. Wij neigen hem te geloven. Aangezien Microsoft inmiddels veel onderdelen van zijn beleid in rap tempo heeft teruggedraaid of aangepast, zou het vreemd zijn als de Indie developers er ook niet in werden meegenomen. Als Phil Harrisson inderdaad met een plan komt dan wacht hem wel een monsterklus. De kleine ontwikkelaars zijn het zat om als oud vuil te worden behandeld. Enkel een zak geld zullen ze niet meer accepteren.

Martijn Steinpatz

Martijn Steinpatz schrijft al jaren over games en speelt ze nog veel langer. Wil meer dan alleen standaard artikelen schrijven.

Verder lezen over Indie Games

6 Nintendo Switch-games waar we dit jaar naar uitkijken

Terwijl we veel geruchten horen over een tweede Nintendo Switch, willen we toch nog even stilstaan bij de huidige Switch. Sowieso komt die tweede pas in 2025, dus dat geeft ons de perfecte gelegenheid om stil te staan bi...

Gaming02.04.2024

6 Nintendo Switch-games waar we dit jaar naar uitkijken

​10 bijzondere games uit 2023 die je zeker moet spelen

Tot nu toe is het qua games nog een wat rustig jaar, maar daar komt waarschijnlijk verandering in wanneer we in mei worden getrakteerd op de nieuwe Zelda. Ook qua kleine games, de indies, is het een vrij stilletjes jaar....

Gaming24.04.2023

​10 bijzondere games uit 2023 die je zeker moet spelen

En nu beschikbaar zijn
Waarom indiegame My Friend Pedro zo populair is

Er is veel te doen om Pokémon Go-opvolger Wizards Unite, om de nieuwe Mario Maker en om een game die uit enigszins onverwachte hoek komt: My Friend Pedro. Dit bijzondere spel is een enorme indie-hit op Switch, maar hoe...

Gaming06.07.2019

Waarom indiegame My Friend Pedro zo populair is

Wat speelden de GameCowboys op Casual Connect?

De GameCowboys waren vorige week op het evenement Casual Connect in de Beurs van Berlage in Amsterdam. Voor de helft ging over het ten gelde maken van games. Goed voor de industrie, maar saai voor de doorsnee speler....

Gaming19.02.2014

Wat speelden de GameCowboys op Casual Connect?

‘Top 5 indiegames in 2014’ – laat me niet lachen!

Na de traditionele lijstjes aan het einde van het jaar wordt er vooruitgeblikt. Een aantal van die vooruitblikken gingen over welke indiegames er in 2014 allemaal komen. De intentie, mensen informeren over nieuwe games,...

Gaming10.01.2014

‘Top 5 indiegames in 2014’ – laat me niet lachen!

Microsoft: Indie developers mogen zelf publiceren

Als je het over de duvel hebt…  Gisteren zeiden we nog dat het ons niet zou verbazen als Microsoft zijn beleid tegenover Indie developers ging wijzigen. Vandaag kregen we het nieuws binnen dat de Xbox One inderdaad...

Gaming25.07.2013

Microsoft: Indie developers mogen zelf publiceren

Indigo: showcase voor indie-talent geeft hoop

Er staat iemand cello te spelen in de gang om de eindbaas van een shmup te besturen, terwijl er een paar meter verderop twee mensen proberen tegen elkaar te spelen in een soort kussengevecht waarbij hun kont de controlle...

Gaming02.10.2012

Indigo: showcase voor indie-talent geeft hoop

Wat Steam Greenlight ons gaat brengen

Indie games zijn vaak goed, maar die games die in ons collectieve geheugen staan zijn die enkelingen die de grote massa hebben weten te bereieken. Steam wil daar verandering in brengen, dat deden ze al door indie games t...

Gaming14.09.2012

Wat Steam Greenlight ons gaat brengen

Verder lezen over Microsoft

Microsofts nieuwe Xbox-controller is de kont van Deadpool

We dachten dat de popcornbak gek was, maar er is nu zelfs een Xbox-controller in de vorm van de kont van Deadpool. 

Gaming17.07.2024

Microsofts nieuwe Xbox-controller is de kont van Deadpool

Halleluja: Windows Kladblok krijgt eindelijk spellingscontrole

Het is bizar te noemen, maar de applicatie Kladblok krijgt spellingscontrole. En dat na 40 (!) jaar.

Technology09.07.2024

Halleluja: Windows Kladblok krijgt eindelijk spellingscontrole

Pas op: nieuwe bug laat je als Microsoft-medewerker e-mails sturen

Microsoft reageert er verder niet op, maar een security-expert bewijst dat het hem is gelukt om mails te sturen vanuit @microsoft.com. Dat kan grote gevolgen hebben voor phishingmails.

Cybercrime19.06.2024

Pas op: nieuwe bug laat je als Microsoft-medewerker e-mails sturen

Microsofts ‘fotografische geheugen’ Recall vormt mogelijk securityprobleem

Waar veel AI-tools tot nu toe veelal hetzelfde doen, is Microsoft Recall iets compleet nieuws. Maar het komt met de nodige vraagtekens.

Technology04.06.2024

Microsofts ‘fotografische geheugen’ Recall vormt mogelijk securityprobleem

Call of Duty: Black Ops 6 komt direct uit op Xbox Game Pass

Microsoft heeft na veel vragen alvast laten weten dat Call of Duty: Black Ops 2 al meteen vanaf dag 1 op Xbox Game Pass staat. Bedankt Activision-overname.

Gaming28.05.2024

Call of Duty: Black Ops 6 komt direct uit op Xbox Game Pass

Je krijgt straks tips van Copilot als het niet lukt met gamen

Soms zit je zo vast in een game dat er nog maar twee keuzes zijn: je controller kapotgooien en nooit meer gamen, of een walkthrough opzoeken. Nu is er iets nieuws: AI om hulp vragen.

Gaming21.05.2024

Je krijgt straks tips van Copilot als het niet lukt met gamen

Microsoft Teams wordt een stuk leuker met eigen emoji

Microsoft Teams wordt wat leuker, want je kunt straks zelfgemaakte emoji toevoegen om de chat nog wat meer vrolijkheid te geven.

Online21.05.2024

Microsoft Teams wordt een stuk leuker met eigen emoji

Microsoft wil je helpen betere prompts te schrijven

AI gebruiken is best leuk, maar het voelt vaak alsof elke prompt een soort examen is. Je wil het meteen goed doen. Microsoft gaat helpen.

Online08.05.2024

Microsoft wil je helpen betere prompts te schrijven

Verder lezen over Xbox One

Xbox: een tragedie dat we de Xbox One-generatie hebben verloren

Microsoft-topman Phil Spencer, verantwoordelijk voor alles Xbox, noemt het een tragedie dat Xbox de Xbox One-generatie verloor. Hij meent zelfs dat als het bedrijf een generatie moest verliezen, dit wel de laatste zou zi...

Gaming05.05.2023

Xbox: een tragedie dat we de Xbox One-generatie hebben verloren

Xbox One wordt niet meer gemaakt, PlayStation 4 wel

Het is nog steeds niet makkelijk om een Xbox Series X of PlayStation 5 te bemachtigen, terwijl die consoles inmiddels al een jaar en twee maanden geleden zijn verschenen. Het chiptekort raakt ons allemaal. Toch maar voor...

Gaming13.01.2022

Xbox One wordt niet meer gemaakt, PlayStation 4 wel

​Oeps: Dolby Vision en Atmos helemaal niet exclusief voor Xbox

UPDATE 2 juni - Microsoft heeft een fout gemaakt. Het geeft aan dat het per ongeluk foutieve informatie op zijn Franse Xbox-site heeft gezet. Het is wel zo dat Xbox Series X en S twee jaar lang Dolby Atmos en Dolby Visio...

Technology02.06.2021

​Oeps: Dolby Vision en Atmos helemaal niet exclusief voor Xbox

​KPN komt met nieuwe extra voor Xbox-gamers

Je kunt vanaf nu als KPN-klant kiezen voor een Xbox Cloud Gaming-abonnement. KPN en Microsoft zijn een samenwerking gestart om zo meer Xbox Game Pass Ultimate-abonnees te krijgen. KPN is voor een groot deel van het mobie...

Technology02.06.2021

​KPN komt met nieuwe extra voor Xbox-gamers

Is Xbox One een flop geworden, of toch een succes?

We kunnen nu een half jaar genieten van Xbox Series X, maar op 21 mei 2013 werd Xbox One aangekondigd door Microsoft, z’n voorganger. Die console heeft zeker niet het meest makkelijke pad bewandeld, maar kunnen we ook...

Gaming21.05.2021

Is Xbox One een flop geworden, of toch een succes?

Nieuwe Xbox heet Xbox Series X en meer Game Awards-nieuws

Vanmorgen zijn in Amerika de jaarlijkse Game Awards uitgereikt. Hier wordt allang niet meer alleen bekendgemaakt welke games er uitmuntend zijn op het gebied van visuals, verhaal, enzovoort. Het is inmiddels de plek voor...

Gaming13.12.2019

Nieuwe Xbox heet Xbox Series X en meer Game Awards-nieuws

​X019: Microsoft xCloud naar pc en meer Xbox-nieuws

Het zou de grootste ‘Inside Xbox’ allertijden worden. Er is inderdaad erg veel aangekondigd gisteren in de livestream van Microsoft. Zo was er veel aandacht voor Xbox Game Pass, werd er gameplay getoond van Age of Em...

Gaming15.11.2019

​X019: Microsoft xCloud naar pc en meer Xbox-nieuws

​Kunnen Apple en Google het verschil maken in de gamewereld?

Een discloze Xbox One, Apple die een streamingdienst voor games aankondigt en Google’s spannende project Stadia. Er breekt een spannende tijd aan in de gamewereld, want wie gaat er uiteindelijk met het grote publiek va...

Gaming04.05.2019

​Kunnen Apple en Google het verschil maken in de gamewereld?