Gaming15.05.2013

Op de valreep: Gran Turismo 6 op de PS3


Iedereen rekende erop dat als er een nieuwe Gran Turismo zou verschijnen, het op de nieuwe console van Sony zou gebeuren. Niets is minder waar. De man achter de serie, Kazunori Yamauchi, kondigde vandaag verrassend genoeg aan dat de racetitel op de PS3 uitkomt. Deze kerst zal hij in de schappen liggen. Of er ook een PS4-versie zal verschijnen is nog onbekend.

op-de-valreep-gran-turismo-6-op-de-ps3.jpg
op-de-valreep-gran-turismo-6-op-de-ps3.jpg

Een vreemde beslissing. Gran Turismo is een van dé grootste titels voor Sony. Het laatste deel verkocht maar liefst 10 miljoen exemplaren, dat maakt het bedrijf nota bene vandaag zelf bekend. De Playstation 3 deed er lang over om op stoom te komen. Tel één en één bij elkaar op en je hebt alle redenen om van GT je launchtitel te maken. Geen betere manier om de concurrentie gelijk stof te laten happen. Dus waarom niet?

Het zou kunnen dat GT6 ook een PS4 titel wordt, maar dat ze dat op de E3 bekend willen maken. Met een geweldige line-up kunnen ze de concurrentie overklassen. Toch blijft het vreemd om ze op twee consoles tegelijk laten verschijnen. Waarom zou je een dure Playstation 4 aanschaffen als je al voor 60 euro Gran Turismo 6 kan binnen halen? Op deze manier wordt de PS3 juist een onnodige concurrent voor de PS4.

De eerste harde cijfers

Genoeg kritiek. Nu is het tijd om jullie liefhebber te trakteren op cijfers. Racefanaten krijgen de keuze uit maar liefst 1.200 bolides met nog meer mogelijkheden voor customizing. GT kent 7 nieuwe locaties, waaronder het bekende F1 Circuit Silverstone. Hoeveel locaties zijn dat in totaal, horen we jullie vragen? 33, beste lezers.  Jullie kunnen verder op 71 verschillende parkoersen scheuren, waarvan 19 nieuwe. Houdt het daarmee op? Absoluut niet. Maker Kazunori Yamauchi zegt dat de game lang ondersteund zal worden met regelmatig nieuwe wagens en parkoersen.

Is dit alles? Nee, hoor. De trainingssimulatie GT Academy keert terug. Spelers kunnen weer hun eigen circuits maken. De game krijgt tenslotte een verbeterde engine en de gebruikersinterface is ook grondig gerenoveerd. Hoe het laatste eruit gaat zien weten we alleen nog niet. Tenslotte komt er in juli nog een demo uit waarbij jullie de eerste 19 racemonsters alvast kunnen testen. Het klinkt in ieder geval dat de PS3 met Gran Turismo glimmend, brullend en met 300 kilometer per uur het toneel verlaat. En zo hoort het ook.

Martijn Steinpatz

Martijn Steinpatz schrijft al jaren over games en speelt ze nog veel langer. Wil meer dan alleen standaard artikelen schrijven.