Gaming05.05.2012

En de hype is weer begonnen! [M-column]


en-de-hype-is-weer-begonnen-m-column.jpg
en-de-hype-is-weer-begonnen-m-column.jpg

Ja hoor, afgelopen woensdag was het weer zover. Er kwam informatie (zowel tekst als video’s) over de nieuwe COD: Black Ops 2. Dit wed dan ook precies uitgevoerd zoals de lokale marketingstrateeg van Activision zich had bedacht: Verspreid over de hele dag voor maximale impact. Het gevolg was dat er meerdere nieuwsberichten op verschillende sites kwamen. Gamer.nl had er in totaal wel 7! Leuk voor de fan – die ik later in deze column nog wel even fileer – maar ik vind dit complete onzin. Waarom? Nou, hier is mijn verklaring!

Dinsdag kwam ik een, naar mijn mening geniale, tweet tegen van @dex. De inhoud was kort maar krachtig. Misschien een tikje overdreven, maar in zekere zin waar. Hij schreef namelijk het volgende: “Hahaha, the Call of Duty engine is older (13 years) than the average CoD-player. . Ja, ik zocht het na en het klopt. De tegenwoordige COD-engine is niets anders dan de ID tech 3 engine, gedateerd 1999. Elk jaar zien we wel weer een bericht dat de engine is ‘verbeterd’. “[zo zou de engine nu instaat zijn tot] nieuwe textures, prachtige rookwolken, kleurrijke vergezichten en bloom-effecten [weer te geven]”. Mooie woorden, maar die trailer ziet er niet uit. Het ergste is dat ze daar bij Treyarch heilig geloven in dit statement, anders zouden ze nooit zoveel close-ups van dat personage in die trailer stoppen.

Wat wil je dan ook, doordat mensen massaal COD kopen denkt een studio als Treyarch dat ze geweldige games maken. Om maar eens hun website te citeren: “Treyarch is one of the most critically acclaimed and successful video game developers in the world. Home to world-class talent, Treyarch’s current project is Call of Duty: Black Ops II.” Nee jongens, de game verkoopt, maar daarmee is wat mij betreft ook alles gezegd. En als jullie het werkelijk zo belangrijk vinden om jullie ‘world-class talent’ te benutten, dan trekken jullie wat geld uit – dat hebben jullie toch meer dan genoeg – om betere techniek in huis te halen. Of beter: Stel een speciaal team aan om een eigen engine te ontwikkelen. Laat zien dat jullie echt talent hebben, maak maar een engine die kan concureren met Cryengine 3 of Frostbite 2!

Als laatste ga ik nog – zoals in de inleiding beloofd – de mensen die deze game weer massaal gaan kopen fileren. Mensen, open jullie ogen. Dit is geen game meer. Dit is, net als MW 3, iets wat andere ontwikkelaars als DLC zouden verkopen. Jullie accepteren het echter dat hier full-price voor moet worden betaald. Jullie preorderen dit omdat het Call of Duty heet. Het maakt niet meer uit wat er op het schijfje staat, zolang het maar een title heeft waar COD in voorkomt zijn jullie tevreden. Dit gedrag zorgt ervoor dat Treyarch zichzelf overschat. Dus help die arme stakkers en koop de komende drie COD’s niet, misschien dat ze zich dan realiseren dat games maken meer is dan wat nieuwe maps, nieuwe wapens, wat oude gebouwen oplappen en een nieuwe stemacteur is!

Marnix Suilen

Schrijft al jaren over games, van de kleine indie-games tot de grote najaarstitels. Liefhebber van Dota 2, twijfelt nog over Destiny.