Google en Samsung werken aan Health Connect

Google en Samsung werken aan Health Connect

Vorig artikel Volgend artikel

Fit blijven is met de komst van de smartwatch, fitness tracker en bijbehorende healthapps een stuk eenvoudiger geworden. Dat wil zeggen, je moet nog altijd zelf wandelen, rennen, fietsen, zwemmen of een andere activiteit uitvoeren, maar dankzij de slimme devices en software kunnen we tegenwoordig alle vorderingen en prestaties precies bijhouden. Bovendien zorgen de apparaten en apps voor de soms broodnodige motivatie om de gezonde (bewegings)lifestyle vol te blijven houden.

Sychronisatie gezondheids-apps

Minder leuk is het dat, wanneer je van de ene smartwatch of fitness tracker, met app, overschakelt naar een andere, je vrijwel altijd alle data uit het verleden kwijtraakt. Daar willen Samsung en Google verandering in brengen. De twee bedrijven werken aan een platform en API waarmee het straks mogelijk moet worden om de ‘gezondheidsdata’ van verschillende Android-apps met elkaar te delen en/of synchroniseren.

Met Health Connect, zoals het platform heet, moet het ook makkelijker worden voor gebruikers om hun gezondheids- en fitnessgegevens op verschillende platforms bij te houden. Het platform en de API zijn nog volop in ontwikkeling. Voor Android-developers is al een open bèta-versie beschikbaar.

Fitbit-a
Fitbit, onderdeel van Google, is een van de partijen die voor Health Connect kiezen.

Google, Samsung en Fitbit

In eerste instantie is Health Connect een samenwerking tussen Google en Samsung. De Koreaanse fabrikant gaat haar slimme horloges (Galaxy Watch) en gezondheids-app (Samsung Health) daarom ook aan Health Connect koppelen. Hetzelfde geldt voor de onlangs aangekondigde Pixel Watch van Google en alle Fitbit smartwatches, trackers en apps. Daarnaast werkt Google ook al met MyFitnessPal, Leap Fitness en Withings aan een samenwerking binnen Health Connect.

Uiteraard is het uiteindelijk aan de gebruikers zelf om te bepalen of zij toestemming geven dat hun gezondheids- en fittness data tussen de diverse apps en platforms uitgewisseld mogen worden. Voor mij lost het in ieder geval een deel van het probleem op dat ik, na 7 jaar rondgelopen te hebben met diverse smartwatches en fitness trackers van onder andere Samsung, Apple, Fitbit en Xiaomi, geen compleet overzicht meer heb van al mijn prestaties en vooruitgang gedurende die jaren.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist,...