Gadgets11.08.2016

De nieuwe Macbook Pro: nog even niet


Aankondiging in september van de baan volgens geruchten

Apple is goed in het geheimhouden van hele nieuwe productgroepen, maar als het gaat om updates van hun bestaande line-up zijn ze niet helemaal waterdicht. Dat geldt ook voor de Macbook Pro, nog steeds een waanzinnig populaire machine onder professionals die al sinds 2014 geen echte update meer heeft gehad. Inmiddels weten we al heel wat van het apparaat: naast de te verwachten upgrades van de processor, grafische kaart en en net iets kleiner model is al uitgelekt dat de grootste nieuwigheid de dunne OLED touchscreen-strip aan de bovenkant zal zijn die de plek gaat innemen van de functietoetsen.

Dat maakt het mogelijk om de virtuele toetsen context-sensitief te maken, geavanceerde acties makkelijk bereikbaar te maken voor alle gebruikers of zelfs (in theorie) om hele andere dingen te doen met die ruimte zoals bijvoorbeeld een notificatiebalk, optiemenu of van mijn part een equalizer voor Spotify. Goed idee en legio mogelijkheden dus dat zit wel snor, zeker nu welingelichte bronnen aan Bloomberg bevestigd hebben dat dit er in gaat zitten. Daarnaast zal er overgestapt worden op USB-C, zal Touch ID ingebouwd gaan worden in het iets grotere trackpad en zou het ook zomaar kunnen dat je een Pro zult kunnen bestellen in andere kleuren dan zilver.

So far, so good. Maar wanneer komt dat verdomde ding nou eigenlijk? Die vraag wordt helaas ook gedeeltelijk beantwoord: in ieder geval niet in september. De 7e van die maand heeft Apple een evenement waarop de nieuwe iPhones gepresenteerd worden en veel bronnen gingen er van uit dat op die dag ook meteen de Pro zou worden gepresenteerd en dan (zoals gebruikelijk) vlak daarna beschikbaar zou zijn. Nu lijkt het er echter op dat we allemaal nog iets langer moeten wachten, want de vroegste datum die gefluisterd wordt is nu oktober dit jaar. Het scheelt maar een maand, maar dan moet ‘ie dan wel ook komen, anders wordt het pas volgend jaar…

[Afbeelding © oatawa – Fotolia]