Gadgets08.05.2009

OLPC Europe


olpc-europe.jpg
olpc-europe.jpg

Econoom Rudy Aernoudt is sinds begin april directeur-generaal van OLPC Europe. Dat meldt het vakblad Datanews. OLPC is een vzw uit het Amerikaanse Delaware die werd opgericht door werknemers van het MIT Media Lab. Doel is om kinderen in ontwikkelingslanden te voorzien van goedkope laptops.

De Europese vestiging zal Afrika en enkele gewezen Russische deelstaten aanpakken. “In Afrika zijn we actief in een zevental landen. In Rwanda gaan we voor de eerste 100.000 laptops. De bedoeling is om er tegen 2012 alle kinderen te voorzien van een toestel. Op die manier kunnen we de digitale kloof dichten.”

OLPC Europe is gevestigd in Brussel en telt een tiental medewerkers. Er wordt nog gezocht naar enkele bijkomende economen. Aernoudt zelf was voormalig hoofdeconoom bij de Europese Commissie.

OLPC wil kinderen in ontwikkelingslanden voorzien van goedkope laptops van zo’n 100 dollar. Voorlopig is die ondergrens nog niet bereikt en bedraagt de prijs nog 140 à 150 euro. Er zijn inmiddels al wel zo’n 1 miljoen laptops aan de man gebracht, vooral in Zuid-Amerika.