Automotive18.05.2017

Fietsend met 120 km/h naar je werk


Als heel werkend Nederland een dag op de fiets naar het werk zou gaan, in plaats van met de auto, dan besparen we genoeg energie om die dag 5 miljoen huishoudens te voorzien.

Fiets naar je werk dag

Vandaag is het ‘fiets naar je werk dag’, een landelijk initiatief waarbij werkgevers fietsen naar het werk proberen te stimuleren. Het is niet alleen milieuvriendelijk, maar ook erg gezond.

Veel mensen wonen alleen in een andere stad (of provincie) dan waar ze wonen. Dan is de fiets pakken meestal geen optie. Maar wat als je reistijd er in de toekomst niet onder lijdt.

TU Delft en VU Amsterdam

Studenten van de TU Delft en VU Amsterdam zijn namelijk druk bezig met de ontwikkeling van de snelste fiets ter wereld. Hiermee willen ze laten zien dat zelfs grote afstanden of tijd geen drempel hoeven te zijn en willen ze mensen inspireren om meer samen te werken met techniek.

Teamfoto Human Power Team 7
Teamfoto Human Power Team 7

Wereldrecord

Met een high-tech aerodynamische ligfiets trotseren ze in september het wereldvrouwenrecord van het fietsen met een snelheid van 122 km/h.

Dit lukt natuurlijk niet alleen met een snelle fiets”, vertelt Emiel de Boer, teammanager van het Human Power Team Delft & Amsterdam. “De fietser is minstens zo belangrijk. Het gaat echt om de combinatie van mens en techniek”.

Atleten

Iris Slappendel, voormalig Nederlands kampioene op de weg, en Aniek Rooderkerken proberen in de Nevadawoestijn het snelheidsrecord te verbreken. “Volgende maand is de speciaal voor hen ontworpen fiets af”, legt De Boer uit, “dan worden de al intensieve trainingen nog verder opgeschroefd en pakken we over 4 maanden het wereldrecord”.

Als het aan de studenten ligt is het toekomstbeeld duidelijk: Iedereen fietsend naar het werk met 120 km/h.

[Fotocredits © Bas de Meijer]