Automotive01.12.2016

Almere wil het Formule 1 circus naar Nederland halen


maar of dat haalbaar is?

“Max Verstappen jonguh!” schrijft crackdavid (goeie naam trouwens) in het commentaar onder een artikel op Autoblog dat impliceert dat Nederland een F1-parcours zou gaan krijgen in 2019. Het is het antwoord op de vraag van iemand anders waarom de Nederlanders enthousiast zouden moeten worden voor een GP als het in Duitsland, een land met meer dan tien wereldtitels in de pocket, niet lukt. Het is de perfecte verwoording van het sentiment dat omdat ‘onze Max’ opeens meerijdt om de winst, we dan ook maar meteen een Formule 1-parcours moeten krijgen. Dus maakt iemand een model van een parcours, zegt dat het wel gaaf zou zijn om het in Almere te doen en we hebben er weer een proefballonnetje bij.

Natuurlijk komt de Formule 1 niet naar Almere. Formule 1 komt niet eens naar Nederland.

In a rich man’s world

Sterker nog: moeten we helemaal niet willen met zijn allen. Om te beginnen zijn er de praktische argumenten: het kost iedereen die erbij betrokken is klauwen vol met geld. Niet alleen het bouwen kost een fortuin, al is dat ook een probleem. Om alleen al een circuit te bouwen heb je ongeveer een miljard euro nodig en dan ben je nog niet begonnen aan de lopende kosten.

Geen Max, geen interesse

Racepark Almere, zoals de video hierboven beschrijft is een idee van iemand en niks meer dan dat. Prima model, laat goed zien hoe een racebaan in Almere eruit zou kunnen zien, maar het gaat compleet voorbij aan de realiteit van de F1, die het moet hebben van bergen sponsoring van bedrijven die echt heel veel geld over hebben. Tickets zijn astronomisch duur, dezelfde tickets die dus goeddeels door Nederlanders gekocht moeten worden als we een Grand Prix in het land zouden krijgen.

Hoe veel enthousiasme gaat de Nederlander nog kunnen opbrengen om af en toe een auto voorbij te horen razen als Max Verstappen straks toch geen wereldkampioen gaat worden? Dat de man een talent van formaat is, daar kunnen we het allemaal over eens zijn. Dat wil echter nog lang niet zeggen dat hij het ook goed blijft doen. Maar goed, zelfs zonder Max Mania is er nog steeds veel interesse in de F1 in Nederland. Hoeveel mensen die graag de wedstrijd volgen zullen echter ook voor vier à vijfhonderd euro in de stands willen staan?

Circuit of Amsterdam

De kans dat het circuit van Amsterdam (want niemand gelooft toch echt dat de naam Almere buiten Nederland gebezigd gaat worden?) noodlijdend zal zijn, zoals veel F1-circuits trouwens, is zo groot dat we dit niet moeten willen. De enige reden dat veel circuits nog overleven is steun van de regering, dus stel je maar voor wat er gebeurt als we er allemaal op achteruit gaan terwijl er in Almere miljoenen in een circuit wordt gepompt zodat we meneer Ecclestone en zijn rijke vrienden mogen ontvangen voor een weekendje racen. Het is niet alleen maar het bouwen en onderhouden van de baan, als je wilt dat F1 naar Nederland komt moet je daar rijkelijk voor betalen en als we de verhalen daarover moeten geloven word je flink uitgeknepen. De Nederlandse staat zal er dus ver weg van blijven.

Al dat geld zou dus uit de markt moeten komen en ook daar zijn de vooruitzichten niet goed. Het is precies als de waanzinnige pogingen om het WK of de Olympische Spelen naar Nederland (of de Benelux) te halen: te duur, te weinig voordeel op de lange termijn en onnodig. Er zijn al genoeg racebanen op de wereld waar een GP gereden kan worden. Laten we maar gewoon zeggen dat we in de Benelux al Spa-Francorchamps hebben. Het is genoeg.

Patrick Smeets

Game-enthousiast, tech blogger en presentator. Was ooit rockster. Local celebrity in Limburg maar ziet graag veel van de wereld. Er zijn niet genoeg kattenGIFjes in de wereld.

Verder lezen over Auto

Grote recall bij meerdere automakers om gevaarlijke airbags

De airbags van Takata blijken zodanig onveilig dat er vier automerken zijn die grote terugroepacties hebben.

Automotive11.07.2024

Grote recall bij meerdere automakers om gevaarlijke airbags

Eerste teaser voor Apple’s F1-film bevat glimp van Max Verstappen

Apple werkt met Brad Pitt al een hele tijd aan een film over de Formule 1. Geen Drive to Survive-praktijken, maar over het racen zelf: F1.

Automotive08.07.2024

Eerste teaser voor Apple’s F1-film bevat glimp van Max Verstappen

Uber betaalt Amerikanen 1.000 dollar om hun auto te laten staan

Een opmerkelijk aanbod van Uber voor Noord-Amerikanen. Als ze hun auto vijf dagen laten staan, dan krijgen ze 1.000 dollar. Een flink bedrag.

Automotive28.06.2024

Uber betaalt Amerikanen 1.000 dollar om hun auto te laten staan

Flitsmeister-alternatieven voor wie geen abonnement wil

Flitsmeister wil dat je geld betaalt voor het gebruik van zijn app met je infotainmentsysteem van de auto. Helaas, want het is veel veiliger om met CarPlay en Android Auto te rijden. Gelukkig zijn er alternatieven.

Automotive20.06.2024

Flitsmeister-alternatieven voor wie geen abonnement wil

Een gek gezicht: deze menselijk uitziende robot in een auto

Schattig of schrikbarend: een menselijke robot die in de bestuurdersstoel zit van een auto en er ook daadwerkelijk -zij het tergend langzaam- mee rijdt.

Automotive17.06.2024

Een gek gezicht: deze menselijk uitziende robot in een auto

8 redenen om de Q-Park parkeerapp te gebruiken

Rijd je rond in Amsterdam en weet je niet waar je allemaal kunt parkeren? Of heb je niet zoveel tijd om een parkeerkaartje te halen? Parkeren is een stuk makkelijker geworden sinds er apps zijn waarmee je dat heel eenvoudig kunt doen.

Automotive13.06.2024

8 redenen om de Q-Park parkeerapp te gebruiken

Nog een Delfts succes: waterstofauto is geschikt voor openbare weg

De studenten van TU Delft zijn lekker bezig. Eerder kwam er al goed nieuws binnen over de hyperloop, en nu ook over de waterstofauto.

Automotive11.06.2024

Nog een Delfts succes: waterstofauto is geschikt voor openbare weg

Voordelig reizen door heel Nederland. Met deze tips kunnen autoreizigers geld besparen op hun reis

Elke reis vereist voorbereiding en planning. Als mensen op reis gaan, zoeken ze op de een of andere manier naar de beste opties op basis van hun financiële mogelijkheden. En, om zo eerlijk mogelijk te zijn, het is onwaarschijnlijk dat iemand zou weigeren om geld te besparen op zijn reis, omdat dit geld kan worden besteed aan verschillende soorten entertainment.

Lifestyle29.05.2024

Voordelig reizen door heel Nederland. Met deze tips kunnen autoreizigers geld besparen op hun reis