Technology26.08.2013

Dakloze krijgt les in JavaScript


dakloze-krijgt-les-in-javascript.jpg
dakloze-krijgt-les-in-javascript.jpg

Dat het hebben van een olifantenhuid op het web geen overbodige luxe is, daar schreef collega Karina Ahles-Frijters afgelopen zondag al over. En ook internetondernemer Patrick McConlogue ondervond het aan den lijve toen een prominent deel van het internet zich tegen hem keerde nadat hij een bericht op zijn blog plaatste. 

McConlogue blogde over een dakloze die hij elke dag op weg naar zijn werk in New York passeert. Hij doet de dakloze, die volgens hem ongeveer 28 jaar is en die hij “The Journeyman Hacker” noemt, een aanbod.

  • Ik kom morgen terug en geef je 100 dollar, of;
  • Ik kom morgen terug en dan krijg je van mij drie JavaScript boeken en een goedkope en eenvoudige laptop. Vervolgens kom ik elke dag een uur eerder terug van m’n werk om je –als je daarop bent voorbereid- te leren programmeren.

De reacties waren niet van de lucht: Het plan van McConlogue was arrogant, naief, neerbuigend, vreselijk en ga zo nog maar even door. De kritiek, al dan niet terecht, houdt McConlogue echter niet tegen.

“The Journeyman Hacker” heeft inmiddels een naam –Leo- en is op het aanbod van de internetondernemer ingegaan. Hij krijgt van McConlogue een Samsung Chromebook met 3G (en toegang tot code academy etc), de boeken Beginner: “JavaScript for Beginners”, Intermediate: “Secrets of the JavaScript Ninja”, Advanced: “Javascript the Good Parts”, een solar charger voor de laptop en iets waarin Leo de laptop in kan opbergen.

McConlogue heeft alle vertrouwen in de competenties van Leo, over wie hij zegt:

“It turns out Leo is a genius particularly concerned with environment issues. As I sat there becoming increasing stunned, he rattled off import/export prices on food, the importance of solar and green energy, and his approval for “efficient public transportation initiatives [referring to NY’s new Citibike]”. He is smart, logical, and articulate. Most importantly, he is serious. It’s up to him if dedication is also his gift.”

Of de gratis opleiding de problemen van Leo (zoals werk en inkomen, een dak boven zijn hoofd) daadwerkelijk gaat helpen oplossen moet de toekomst uitwijzen. Uiteraard hopen we van wel. 

Foto: Patrick McConlogue