Events02.10.2009

WCIT2010 Amsterdam: Kennis – Kunde – Kassa


wcit2010-amsterdam-kennis-kunde-kassa.jpg
wcit2010-amsterdam-kennis-kunde-kassa.jpg

Zo karakteriseerde staatssecretaris Frank Heemskerk (Buitenlandse Handel) vandaag de gewenste uitkomst van het World Congress of IT dat van 25-27 mei 2010 in Amsterdam wordt gehouden.

Met de komst van dit prestigeuze congres naar Amsterdam, waarnaast leiders uit de ICT-industrie ook politici en mensen uit de wetenschap – op uitnodiging van de organisatie – bij elkaar worden gebracht. Amsterdam blij, Nederland blij en ook Europa want vandaag werd daarover op het ministerie van Economische zaken een gesprek gevoerd tussen onze staatssecretaris Heemskerk en de de Spaanse staatssecretaris voor Telecommunicatie en de Informatie Maatschappij, Francisco Ros Perán.

Spanje is in mei 2010 de voorzitter van de Europese Unie! Door wetenschappelijk onderwijs en onderzoek moeten zaken nieuwe wegen worden ingeslagen (Kennis) die door bedrijven moeten leiden tot praktische toepassingen (Kunde), wat uiteindelijk dan ook gaat leiden tot economisch interessante activiteiten (Kassa). Dus de wetenschappelijke wereld zal prominent op het congres aanwezig zijn.

Het thema voor 2010 is “Challenges of Change“. Welke worden uitgewerkt in verschillende onderwerpen: Water, Veiligheid, Creative Industries (copyrights bescherming is ook een belangrijk thema volgens de aanwezige staatssecetarissen), E-Government, Mobility en Ruimtelijke Ordening. Allemaal onderwerpen die hoog op de politieke agenda van onze bestuurders staan: dus het congres moet gaan leiden tot een “fight the climate” (Heemskerk) door ICT en tot “better quality of life” (Ros Perán). Voorwaar geen gebrek aan ambities.

Bij die ambities horen ook belangrijke en sprekers op het komende congres. Namen zijn nog niet vrijgegeven maar de naam van Arnold Schwarzenegger gaat al rond want Californie zou leidend zijn in IT&Energie. En bij het onderwerp “water” denken we natuurlijk gelijk aan Alexander.

WCIT wordt in Amsterdam gehouden en van harte ondersteund door Brussel, maar er wordt ook erkent dat het al lang geen exclusief nationale of Europsees belang is. Want het netwerk is global en oplossingen kunnen alleen global gevonden worden (security, Copyrights). Dat doet ons realiseren dat het internet en ICT inmiddels onvermijdelijk nauw met elkaar verbonden zijn. Dat Nederland met de organisatie van het congres vooral in de wereld bekendheid wil krijgen voor haar rol (naast de goederen gateway via de Havens en Schiphol) als de leidende IT-gateway naar Europa is begrijpelijk, want veel data- en dus internetverkeer loopt via Nederland naar de rest van de wereld en dat zal zeker de ICT-industrie in Nederland stimuleren.

Probleem is dat die activiteit veel energie slurpt dus, verwacht Heemskerk, kan daar op het komende congres over worden gesproken want zo kan ICT niet alleen deel zijn van het probleem, maar ook van haar oplossing. Wat dat betreft is het wel opmerkelijk dat in de persberichten over het aanstaande congres in Amsterdam het woord Internet (wel “cyber terrorisme” en “the dark site of the digital world”) niet voorkomt. Dat doet ons realiseren dat er nog een groot deel van de ICT-industrie niet connected is met (de technieken en werkwijzen van het) Internet. Mogelijk dat daar het congres ook wat aan kan doen.

Dutch Cowboys zal er in mei 2010 bij zijn in Amsterdam!

Jeroen de Hooge

Jeroen is al meer dan 15 jaar betrokken bij Dutchcowboys. Voornamelijk als digital content creator. En dan voor alle titels van The Blogidea Factory. Liefhebber van advertising, entertainment, tech, gadgets, en eigenlijk alles online.