Cybercrime15.01.2011

Brein haalt grote illegale site offline


brein-haalt-grote-illegale-site-offline.jpg
brein-haalt-grote-illegale-site-offline.jpg

Afgelopen donderdag heeft Stichting Brein naar eigen zeggen weer een grote slag geslagen, dat ging overigens in samenwerking met de Nederlandse hosting provider Worldstream. Met het uit de lucht halen van Swan, voorheen ATS genaamd, is er naar schatting meer dan 220 terabyte aan auteursrechtelijk beschermde films, TV series, games, muziek, software en digitale boeken uit de lucht gehaald. “Een terabyte is 1000 gigabyte, dat zijn bijvoorbeeld 250 films of games of 25.000 songs, deze site had daar 220 keer zoveel van”, zo laat Tim Kuik weten.

Swan had 12 servers met 142 harde schijven staan. Brein heeft de nieuwwaarde van de ingenomen hardware geschat op zo’n 95.000 euro.

Een topsite bestaat uit ftp servers die door ‘the scene‘ gebruikt worden om de nieuwste illegale content op te slaan en te verspreiden. De ‘scene’ bestaat uit onderling min of meer verbonden groepen mensen, zogenaamde ‘release groups’, die zich ten doel stellen nieuwe content zo snel mogelijk illegaal op Internet te zetten. Topsites vormen daarmee een bron van de meest schadelijke illegale verspreiding van populaire content. Er waren op Swan meerdere release groepen actief.

“Worldstream werkte op verzoek van Brein mee aan de verwijdering van de servers en heeft die aan Brein overgedragen. De eigenaar/beheerder van Swan zou volgens de beschikbare gegevens uit Latijns Amerika afkomstig zijn. “Wij hebben hem inmiddels per e-mail op de hoogte gebracht van de situatie“, aldus Kuik.

“Dit soort activiteiten kunnen we niet accepteren in ons netwerk”, zeggen Vromans en Vollebregt, eigenaren van Worldstream. “Brein staat bekend als betrouwbare partij en kon met zeer duidelijk bewijs aantonen dat er ongeautoriseerde bestanden op de servers ter beschikking werden gesteld. Het was voor ons dan ook snel beslist om mee te werken aan deze actie.