Nieuws21.03.2019

Picnic snelst groeiende bedrijf van Nederland


Gevolgd door Takeaway.com en Rituals

Online supermarkt Picnic groeit hard en is nu zelfs het snelst groeiende bedrijf van Nederland. Dat is gebleken uit onderzoek van de Erasmus Universiteit in Rotterdam, die een lijst opstelde van de 250 snelst groeiende bedrijven van ons land. Picnic levert nu boodschappen aan ruim 275.000 huishoudens in ongeveer 70 dorpen en steden. Het bedrijf, met Michiel Muller aan het roer, heeft grote ambities. Uitbreiding is nog steeds volop aan de gang en ook heeft de online supermarkt sinds kort maaltijdboxen in het assortiment opgenomen.

Meer dan 40.000 nieuwe banen

In totaal hebben de 250 snelst groeiende bedrijven van ons land tussen 2015 en 2018 gezorgd voor meer dan 40.000 nieuwe banen. Het aantal banen bij Picnic groeide in die periode ieder jaar met gemiddeld 162 procent, dat waren er 1697 in totaal. De online supermarkt is in 2015 opgericht en daarmee het jongste bedrijf in de top 250 van snelst groeiende bedrijven van Nederland. 8% van de bedrijven is 5 jaar of jonger.

Drie provincies zijn de grootste ‘leverancier’ van de snelst groeiende bedrijven. Noord-Holland gaat aan kop (62, waarvan 39 uit Amsterdam), gevolgd door Zuid-Holland (52, waarvan 22 uit Rotterdam) en Noord-Brabant (48 bedrijven).

Top 10 snelst groeiende bedrijven

1. Picnic

2. Takeaway.com

3. Rituals

4. Action

5. Young Capital

6. Elastic

7. Coolblue

8. Calco

9. Adyen

10. BasicFit

Takaway,com, het platform achter o.a. Thuisbezorgd, voerde de lijst vorig jaar nog aan. Zij zijn goed voor 2272 nieuwe banen in drie jaar tijd. Winkelketen Action meldde eerder deze week al flink te zijn gegroeid. Elastic is bij het grote publiek misschien minder bekend. Toch wist deze startup in het aanbieden van software voor gegevensverwerking 100 miljoen dollar binnen te halen bij investeerders.

Irene Boskma

Irene is tekstschrijver en blogger. Naast schrijven vindt ze het leuk om hard te lopen en de wereld rond te reizen. Of dat nu korte of lange trips zijn, een verre reis of een bestemming in eigen land. Ze leest dan ook veel reisverhalen om inspiratie op te doen en schrijft graag haar eigen belevenissen op. Omdat ze vindt dat elke plek iets bijzonders heeft, reist ze voor Travelvalley overal naartoe. Ook in haar vrije tijd ontdekt ze graag de wereld en af en toe gaat ze een tijdje weg om als digital nomad vanaf de andere kant van de wereld te werken.