Game-enthousiast, tech blogger en presentator. Was ooit rockster. Local celebrity in Limburg maar ziet graag veel van de wereld. Er zijn niet genoeg kattenGIFjes in de wereld.
Er zijn van die dagen dat je het echt heel zeker weet: er moet friet (of patat, als je een barbaar bent) in vandaag. Wetenschappers hebben onderzocht waarom juist die neiging naar boven komt in mensen terwijl er genoeg andere slechte dingen zijn die je zou kunnen eten zoals zoet snoep of veel te veel kaas. Het antwoord? De combinatie van vet én koolhydraten.
Dingen die dat hebben (donuts, chips en chocoladerepen vallen daar ook onder) staan hoger op de ranglijst van ons brein als het om voedingswaarde staat, zo zegt een studie die in vakblad Cell Metabolism staat. Dat komt doordat ze dus de combinatie hebben, in plaats van maar één energiebron. Leuk detail: die combinatie komt natuurlijk maar in één soort voedsel voor en dat is moedermelk.
De natuur is het schuld!
Een voorliefde voor voedsel met die combinatie van vet en koolhydraten is dus iets dat we als mensen gewoon ingebakken hebben. We hebben al dat voedsel helemaal niet nodig, maar ons oerbrein is nog niet helemaal bij en zegt nog steeds ‘yes please’ als er zich een kans voordoet om dit soort voedsel te eten, ook omdat het de energie die daar uit gehaald kan worden overschat.
Of deze studie helemaal waterdicht is weten we natuurlijk ook niet, maar het lijkt wel de realiteit te staven dat als je ook maar een beetje honger hebt, bepaalde voedselgroepen veel aanlokkelijker klinken dan andere. Volgens de onderzoekers is ons brein prima in staat om onbewust te kunnen berekenen hoeveel calorieën er in dingen met koolhydraten of vet zitten, maar raakt het gewoon in de war als beide aanwezig zijn. Niet om nou te zeggen dat we er niks aan kunnen doen, maar we kunnen er dus niks aan doen. Ik geef me in elk geval gewoon over aan mijn brein en ga nog even kijken of er wat chocola in de la ligt.
[Afbeeldingen © fredredhat – Adobe Stock]
Verder lezen over Food
Coffee corner05.03.2024
Douwe Egberts oudste spaarprogramma van Nederland wordt 100 jaar
Nieuws07.02.2024
KLM zet AI in tegen voedselverspilling
Gadgets16.01.2024
Domino’s DxB: een e-bike met ingebouwde pizza-oven
Het is wel nog een demo-modelNieuws19.09.2023
HelloFresh en Nierstichting gaan voor minder zout
Nieuws31.08.2023
Volkswagen verhoort curryworst smeekbedes
DC Business03.07.2023
Een eigen restaurant beginnen? Hier moet je op letten
Lifestyle28.06.2023
Het is BBQ-tijd: drie tips voor goed vlees
Nieuws20.06.2023
The GlenDronach, Schotse whisky met Spaanse roots
Verder lezen over Onderzoek
Nieuws24.04.2024
Dit is wat er gebeurt met microplastics die je eet en drinkt
Het is niet wat je denktSocial Media23.04.2024
Veel consumenten bezorgd om nepnieuws rondom verkiezingen
Automotive17.04.2024
Neemt de interesse in elektrische auto’s af? [Infographic]
ANWB zegt van welNieuws03.04.2024
Sommige mensen zien de wereld echt in een andere framerate
Sneller zienTechnology01.04.2024
Pacemaker-batterijen nooit meer vervangen dankzij je eigen lijf
Technology01.04.2024
Dit plaatje uit de Playboy is niet meer welkom in de tech
Nieuws29.03.2024
Het nieuwe plastic-alternatief komt van dit verrassende materiaal
Technology29.03.2024