Technology29.05.2011

Gratis WiFi in de Friesche bus


gratis-wifi-in-de-friesche-bus.jpg
gratis-wifi-in-de-friesche-bus.jpg

De provincie Fryslân heeft van 29 april tot en met 19 mei een campagne gehouden met als doel het openbaar vervoer beter te laten aansluiten op de wensen van jongeren.

Hoofdprijs bij deelname was (hoe kan het ook anders) een busreis, maar dan wel in een Vip-bus naar het Beachrockers festival. Verder worden de namen van alle deelnemers op een stadsbus geplaatst. Op de site www.mijnidealebus.nl staat de top 3 van wensen van de jongeren:

  1. meer ritten op de trajecten waarop de jongeren reizen
  2. (gratis) draadloos internet
  3. op tijd informatie over vertragingen en nieuws over de dienstregeling

De provincie gaat proberen alle drie de punten mee te nemen in de nieuwe concessie (waarin vanaf 9 december 2012 de regio’s Noord- en Zuidwest-Fryslân, de stad Leeuwarden, Schiermonnikoog en de Qliner 315 samengevoegd worden). 

Dit jaar gaat er een proef lopen waarin 13 bussen voorzien gaan worden van gratis draadloos internet. Er wordt nog gekeken naar welke bussen en trajecten daarvoor in aanmerking komen, maar dat zullen vooral de bussen zijn die langere afstanden afleggen in landelijk gebied. Connexxion heeft ervaring met WiFi in het openbaar vervoer: in de treinen van de Valleilijn (traject Amersfoort – Ede-Wageningen) wordt al enkele jaren draadloos internet aangeboden.

De NS is vorig jaar ook begonnen om treinen uit te rusten met draadloos internet. Persoonlijk vind ik het vooral heerlijk om een boek te lezen, wanneer ik met de trein reis, maar het lijkt me bijzonder prettig als ik overal -niet alleen in het openbaar vervoer- beschikking zou hebben over draadloos internet. Voorlopig zal ik me tevreden moeten stellen met in de bus naar Holwerd op de iPad te kunnen checken of de veerboot naar Ameland op tijd vaart….