Gaming29.04.2014

Batman: Arkham Origins – Cold, Cold Heart: een verhaal van vuur en ijs


Warner Brothers Montreal mag nog een keer leentjebuur spelen, schreven we een half jaar terug. Batman: Arkham Origins was geen slechte game – integendeel – het leunde alleen erg sterk op de succesvolle reeks van Rocksteady. De DLC Cold, Cold Heart brengt daar weinig verandering in, maar de makers leveren wel een alleraardigste uitbreiding af.

batman-arkham-origins-cold-cold-heart-ee.jpg
batman-arkham-origins-cold-cold-heart-ee.jpg

Alles draait dit keer om Batman’s eerste ontmoeting met Mr. Freeze. Dat is te merken. Gotham City zit onder de sneeuw, bevroren agenten sieren de straten en hele wijken zijn door gigantische muren van ijs afgesloten. Niet erg origineel, dat laatste, maar zo houden de programmeurs de expansie klein en geconcentreerd op het onderwerp, Victor Fries. Die maakt daardoor een spetterend entree.

Hij krijgt daarbij hulp van The Penguin en een leger aan criminele hulpjes. Het nieuwste lid van de Gotham onderwereld is een gepantserde boef met een wapen die ijsstralen schiet. Kom daar te lang mee in aanraking en je verandert in een blok ijs waaruit je jezelf moet loswrikken. Vreemd genoeg profiteren de andere vijanden daar niet veel van, maar het breek wel je combo.

Uiteraard bereidt Batman zich overal op. Halverwege de uitbreiding krijgt hij een nieuwe Batsuit met warmtekrachten. Hiermee smelt hij ijswanden en gooit hij verhitte batarangs. De laatste is ideaal om enorme ijspegels op argeloze criminelen te laten storten of bevroren knoppen / verhogingen te ontdooien. Tenslotte heeft ‘Bats’ een speciale ‘ice-takedown’ op ingevroren misdadigers.

Speurwerk

De developer speelt op een aardige manier met de elementen. Dieper gaat het helaas niet. Batman springt, knokt en analyseert nog steeds zoals je van hem gewend bent. De makers gaan door met het speurwerk van Origins, zodat we achter het ontstaan van Mr. Freeze komen, maar bouwt ook dit niet verder uit. Jammer, want hier zou Montreal zich kunnen onderscheiden van Rocksteady.

Het uiteindelijke baasgevecht blijft het sterkste gedeelte van de game. Ook hier kijken de makers naar eerdere delen. Veteranen zullen gelijk denken aan de duels tegen Hugo Strange, Mr. Freeze (‘City’) en Deadshot (Origins). Onorigineel dat het weliswaar mag zijn, de claustrofobische en ijzige sfeer en het karakter van Mr. Freeze maken de scène erg intens en tragisch tegelijk.

Daarna is er helaas niet veel meer te doen. Batman kan nog twintig agenten en veiligheidpersoneel ontdooien. De anarchisten van Anarky maken weer amok – maar gaan net zo snel weer neer. Het altijd vermakelijke geroddel tussen de criminelen herhaalt zich tenslotte wel erg vaak. We moeten echter niet te hard klagen; voor tien dollar krijgen we toch drie tot vier uur goed vermaak.

We kunnen Warner Brothers Montreal niet vragen om in één uitbreiding het wiel opnieuw uit te vinden. Het brengt voldoende kleine innovaties, een boeiend verhaal en een uitstekend karakter op tafel om zichzelf te rechtvaardigen. Verwacht alleen geen creatieve hoogstandjes, zoals bij Rocksteady, want daarvoor moeten we – hopelijk – nog een half jaar wachten.

Martijn Steinpatz

Martijn Steinpatz schrijft al jaren over games en speelt ze nog veel langer. Wil meer dan alleen standaard artikelen schrijven.