Video28.10.2009

Meerdere versies van de waarheid


meerdere-versies-van-de-waarheid.jpg
meerdere-versies-van-de-waarheid.jpg

Met de doorbraak van het internet veranderde het karakter van de nieuwsvoorziening. Nieuws werd vrijelijk beschikbaar, en nieuws kon opeens door iedereen werden aangeleverd. Censuur zou niet langer mogelijk zijn en de waarheid zou als vanzelf aan het licht komen. Maar toen het nieuws ook letterlijk ‘free’ werd, betekende dit ook dat journalisten niet altijd meer in staat waren om nieuws goed uit te zoeken, feiten te checken, hoor en wederhoor te plegen en de achtergronden van het nieuws van meerdere kanten te belichten. Nieuws werd daarmee vluchtiger en minder betrouwbaar. De Video Journalism Movement wil een tegengeluid bieden.

De Video Journalism Movement is een samenwerking van internationale professionele videojournalisten, journalistieke cartoonisten en het grote publiek. Het doel is een internetplatform te bieden om mensen opnieuw met het nieuws te verbinden. VJ Movement beoogt een innovatief, alternatief nieuwsmodel. Binnen VJ Movement kunnen professional video journalists en editorial cartoonists hun waarheden tonen. De verhalen die getoond worden zijn aangedragen door de leden en de leveranciers van de bijdragen en worden professioneel en exclusief voor VJ Movement geproduceerd, in volledige vrijheid. Het is daarbij een non-profit stichting die journalisten wereldwijd wil stimuleren en opleiden. Het is nadrukkelijk GEEN burgerjournalistiek.

Omdat er meer dan één waarheid is, is een compleet objectieve weergave van het nieuws niet mogelijk, dus baseert VJ Movement het nieuws op het principe dat onpartijdigheid betekent dat je meerdere gezichtspunten moet laten zien. Die worden dan ook steeds bewust gezocht en gevraagd, waarbij van iedereen die een bijdrage levert een achtergrond wordt gepubliceerd zodat je hun perspectief, en mogelijke vooringenomenheid, ook begrijpt en kunt plaatsen.

Zoals ze zelf zeggen: “It’s not about agreeing with what you see, but understanding where it comes from.

VJ Movement is opgericht door twee Nederlanders, Thomas Loudon en Arend van den Beld. Arend Jan van den Beld was eerder manager bij Philips Consumer Electronics en actief in de Gemeenteraad van Haarlem. Thomas Loudonwas oorlogsjournalist in onder meer Afghanistan en Iraq: “Zes jaar correspondent zijn in het Midden Oosten roept vragen op over internationale berichtgeving. Met de VJ Movement proberen wij daar antwoorden op te geven: veel perspectieven, veel context, veel verschillende mensen die er aan werken en een belangrijke rol voor de kijker als aandrager van verhaalideeën.

 Op 18 november organiseert de beweging een kick-off symposium in Den Haag.

Jeroen de Hooge

Jeroen is al meer dan 15 jaar betrokken bij Dutchcowboys. Voornamelijk als digital content creator. En dan voor alle titels van The Blogidea Factory. Liefhebber van advertising, entertainment, tech, gadgets, en eigenlijk alles online.